Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Stalne prehlade, bakterije u nosu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Deaedi

05.04.2007. 16:00

Poštovani doktore,

Imam djevojčicu od 2g. Od početka godine preboljela je rozeolu (trodnevnu groznicu), zatim vodene kozice i 3 viroze – prehlade pracene curenjem nosa i povisenom temperaturom. Krvna slika radjena u medjuvremenu, izmedju te 3 viroze je bila u redu.
No, s obzirom da se curenje nosa i lagano povisena temperatura (oko 37-37.5) cesce ponavljala, upucena je na bris nosa. Bris je pokazao bakteriju Moraellu, u velikom broju. Propisana je terapija gentamicin kapima (prema antibiogramu) u trajanju od 7 dana. Kontrolni bris slijedi iza Uskrsa. Nema nikakvih drugih tegoba, ne kaslje, samo curenje iz nosa.

No, s obzirom da smo suprug i ja takodjer u istom razdoblju cesto bili prehladjeni, sa curenjem nosa i lagano povisenom temperaturom, napravili smo krvnu sliku i bris nosa. Takodjer, kod mene je viroza prerasla u upalu sinusa, vec 3 u zadnjih 10 mjeseci. Krvna slika je kod oboje bila u redu, bris nosa kod supruga je pokazao samo fiziološku floru, no kod mene je izolirana bakterija Staphyloccocus Aureus.

Moja doktorica smatra da za Staphyloccocus Aureus nije potrebna terapija. No, s obzirom na stvarno ucestale respiratorne infekcija, odnosno da se laicki izrazim prehlade, da li smatrate da nije potrebno intervenirati antibiotikom? Evo, nije proslo ni 10 tak dana od zadnje upale (pila sam Amoxil, prema uputi svoje doktorice), a ja samo opet prehldjena. Kolika je mogucnosta da prenesem bakteriju svojoj curici i da li kod nje moze izazvati probleme?

Hvala.

Deaedi

05.04.2007. 16:50

Naravno, Moraxellu.

Darko Richter, dr. med.

05.04.2007. 23:15

Bakterije u nosu ne znače skoro nikada ništa. U vaše djevojčice ta moraksela ne znači ništa, a Staph. aur. kod vas znači da ga imate i da ga možete dati nekom drugom, uklj. i vašoj kćeri, a možete ga ubaciti i u hranu koju spravljate. Ne kopajte nos, jer se stafilokok prenosi najviše prstima. Osobno bih bio mišljenja da se ne tretira niti vaša kći, niti vi. Ne zanm što bi se time postiglo: vjerojatno samo to da se napravi mjesta za neku drugu klicu, ili neku istog imene, samo sada otpornu na antibiotik koji dajete.

Deaedi

09.04.2007. 19:25

Doktore, ipak sam zabrinuta.
Npr. evo ovaj clanak: sa Mojdoktor.

Stafilokoki uzrokuju smrtonosnu pneumoniju
Bakterija Staphyloccocus aureus može usmrtiti pacijenta za 72 sata
Nedavno je otkriveno da bakterija Staphyloccocus aureus nosi gen za otrov Panton-Valentine leukocidin (PVL). Otrov je povezan s brzom progresivnom, hemoragijskom nekrotizirajućom upalom pluća (pneumonijom) kod djece i mlađih osoba. Osim toga može uzrokovati bolesti srca, te meningitis.


Do tog otkrića je došao dr. Jerome Etienne s Nacionalnog referentnog centra za stafilokokne toksemije u Lyonu. On navodi PVL-pozitivne I PVL-negativne bakterije Staphyloccocus aureus.

“Srećom, oboljele osobe vrlo brzo razvijaju simptome, prvenstveno vrućicu i time olakšavaju liječnicima dijagnozu” izjavila je dr. Gabriela Bowden iz Zdravstvenog znanstvenog centra u Houstonu, voditeljica istraživanja dodajući “Situacija je ozbiljna. Staphyloccocus auereus je najčešća bolnička bakterija i nastojimo to spriječiti”.

Darko Richter, dr. med.

09.04.2007. 22:20

Zašto čitate stvari koje vas brinu? Što ćete time postići? Teško da ćete pronaći doktora koji bi tretirao vašeg stafilokoka u nosu, samo zato jer je vaš. Imaju ga i drugi, pa zar da svima dijelimo antibiotike? I s kojim ishodom? Da napravimo mjesta posebno rrezistentnim sojevima, pa da epidemijski pokose pola stanovništva? Ako mislite da se nekom terapijom vaš stafilokok može maknuti, uzmite si tu terapiju. Ja ne znam koju bih vam dao. Vi biste bili zadovoljni jedino da vam netko da bilo kakvu terapiju, da vam nabaja kako će vas to riješiti stafilokoka i svih prošlih, sadašnjih i budućih opasnosti te klice, i kako možete spavati u miru. I, da onda opet slučajno nađete istog stafilokoka u nosu, što biste onda uradili? Novog doktora, i novu terapiju? Nemamo izlaza, nistmo sterilni, i s time se morate pomiriti. I bez ikakve terapije, uzmite si još jedan bris nosa, ali ga platite iz svog džepa. Javite mi što sada raste.