Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Što je zapravo Synagis cjepivo i da li je potrebno?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lady27

22.11.2010. 00:46

Moj maleni se rodio u 32-om tjednu trudnoće u KBC Split.Imao je 1510 g i 41 dug.Oksigenoterapija se provodila do 3. dana.Uglavnom, sve je završilo u redu.Dijete sad ima 5 i pol mjeseci.Prošli mjesec su nas zvali da dovedemo dijete da ga cjepe Synagis cjepivom.I tako smo i ućinili.Rekli su nam samo da je to radi prevencije respiratornih infekcija i da nedonošćad to mora primit.Te da se mora cijepiti narednih 5 mjeseci svaki mjesec.Prvu dozu je dobio 21.10. pa su nam rekli da nazovemo 19.11. radi dogovora za slijedeću dozu.Ja sam mislila da je slijedeća doza oko 21.11.,ali nije.Rećeno nam je preko telefona da nazovem slijedeći petak (26.11.) i da će nam reći kad da dovedemo dijete.Sad mi nije baš jasno da li postoje pravila u razmaku između tog cjepiva i kakvo je to cjepivo,da li ima nuspojava (kod prve doze hvala bogu nije ništa bilo) i da li je to potrebno?
Zahvaljujem na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

22.11.2010. 15:05

Synagis (generički: palivizumab) je monoklonsko protutijelo protiv respiracijskog sincicijskog virusa. Dakle, to nije cijepljenje u uobčajenom smislu, već davanje gotovih zaštitnih protutijela dobivenih molekularnim inženjeringom. RSV je uzročnik blažih i težih prehladnih bolesti, a kod nedonoščadi može biti naročito opasan i uzrokovati bronhiolitis s prestankom disanja. Zato se nedonoščad nastoji zaštititi Synagisom tijekom sezone RSV-a, a ona je (u Zagrebu) upravo počela prije 10-ak dana. Traje oko 5 mjeseci. Ako bude dobivao Synagis svakih 4 tjedna, to će ga kontinuirano štititi od RSV infekcije. Sve druge dišne infekcija može dobiti, ali one u pravilu nisu tako opasne kao RSV. No, svakako se sugerira da se dijete zaštiti i protiv gripe (cijepljenje), i da se baš ne druži s djecom i odraslima koji evidentno nose prehladu, ili se zan da su jučer bili u okruženju prehlađenih ljudi (npr. u čekaonici ambulante).

lady27

23.01.2011. 22:20

Evo da nastavim temu....uglavnom smo na slijedeću dozu Synagisa pozvani 17.12.2010......nekako mi se ućinilo kasno,ali nema veze.Taj dan, nakon skoro 2 sata čekanja, došli smo na red da bi nam rekli da je dijete već staro za cijepljenje ( tada je imao 6 i pol mjeseci) da nema potrebe za cijepljenjem.Bilo mi je čudno zašto.Prije su nam rekli da se treba cijepiti narednih 5-6 mjeseci svaki mjesec,a sad nam govore drugo.Pitali smo ih zašto sad to.Samo su odgovorili da se ne cijepe djeca starija od 6 mjeseci.Da kod njega nema potrebe za cjepivom jer nije imao nikakvu respiratornu infekciju u prvih 6 mjeseci.Što sad....?Ja znam da je to cijepivo dosta skupo i mislim da je pravi odgovor trebao biti da država nema novca za to.Da su se možda malo preračunali u vezi s tim.Hvala Bogu moj maleni je zasad ok.Što Vi mislite da li je trebalo nastaviti s cjepivima?
Hvala Vam na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

24.01.2011. 00:45

"Seroprofilaksa teške bolesti donjeg dišnog sustava prouzrokovane infekcijom respiratornim sincicijskim virusom indicirana je za nedonoščad rođenu u 35. tjednu gestacije ili ranije, koja su na početku sezone izbijanja RSV-a mlađa od 6 mjeseci, odnosno za djecu mlađu od 2 godine koja su 6 mjeseci prije RSV sezone liječena zbog bronhopulmonalne displazije.
Seroprofilaksa se provodi tijekom RSV sezone sa 5 mjesečnih doza od 15 mg/kg palivizumaba i.m."
Tako zbori "Program obvezne imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za posebne skupine stanovništva ... " o primjeni Synagisa. Sada je najvažnije vidjeti koliko je dijete bilo staro 1. 11. jer se to smatra početkom sezone RSV-a. Međutim, u splitu je sezona očito počela već u listopadu, i, ako uzmemo da je to početak sezone, onda nema nikakve sumnje da je tada vaše dijete bilo manje od 6 mj. starosti, i da treba dobiti po jednu mjesečnu dozu Synagisa daljnjih 5 mjeseci. Ne prekida se profilaksa ako netko u tijeku sezone upravo proslavi prvo polugodište.