Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


stolica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ja11

27.10.2015. 11:55

Postovani doktore,
Imam djevojcicu od 4,5 mjeseci. Sa mjesec dana hospitalizirana je pod sumnjom da ima sepsu,no nakon niza pretraga ustanovljeno je da se radilo o virozi. Uz sve pretrage dijagnosticirana joj je neutropenija (autoimuna) te se redovito kontroliramo kod hematologa. Sa 4mj zbog temp i zacepljenog nosa zavrsavamo u bolnici (razlog ostanka je bila sumnja na urinarni infekt ali se na kraju uspostavilo da nije...). 3 dana je primala antibiotik,pusteni smo kuci, nos smo i dalje redovito cistili dok nisu prestali svi simptomi viroze. Sada,dva tjedna nakon toga problemi sa stolicom. U petak su stolice bile vrlo ceste (14 puta) ali ne mogu reci da se radilo o proljevu (nisu se upile u pelenu). Sve stolice su bile pune sluzi i u par navrata vidjela se sukrvica. 2 dana nakon stvar se normalizirala,sukrvice nema,sluzi manje ali je i dalje prisutna. Uz sve to dijete se normalno ponasa,bez temperature i normalno jede (iskljucivo dojena). Stolicu nismo davali na analizu jer je bio vikend a iskreno zbog njenog opceg stanja nisam htjela dizati paniku i ici na hitnu. E sad moje pitanje je da li ima potrebe davati stolicu na analizu? I moram napomenuti da sam prije toga svega ja povecala konzumaciju mlijecnih proizvoda,te da li je moguce da je stolica od toga bila takva?
Zahvaljujem na odgovoru!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.11.2015. 22:05

Treba biti oprezan zbog mlade dobi djeteta i neutropenije. Krv u stolici znači da je otvoren put bakterijama iz crijeva u krv, To se često viđa u ovoj dobi i nema veće opasnosti u zdrave djece. Svakako, alergija može biti jedan od uzroka (vezano za Vašu napomenu da ste povećali unos mliječnih proizvoda). Treba pogledati stolicu bakteriološki i na skriveno krvarenje (sada kada ga više ne vidite golim okom), kompletnu krvnu sliku te konzultirajte hematologa.

ja11

07.11.2015. 10:20

Hemoglobin je u 3 stolice bio negativan. Bakterije
u stolici takoder negativne,krvna slika uredna. Sluz u stolici i dalje,sukrvica povremeno. Nekada su 2-3 stolice dnevno,jucer primjerice 9. I moram napomenuti da je jucer stolica imala u par navrata miris na pokvarena jaja!? Hematologa smo kontaktirali,misljenja je da je rijec o nekakvom virusu s obzirom da je prvi dan bio tako veliki broj stolica. Njena preporuka je da damo jos stolicu na viruse,parazite i kandidu pa cemo to napravit u ponedjeljak. Da li vi imate jos kakav savjet? Dijete je dobrog opceg stanja,cijelo vrijeme bez temperature. Da li da krenemo sa nadohranom? 13-tog puni 5mj i do sada je iskljucivo dojena i treba li joj s obzirom na sve ipak dodatne tekucine. Probiotik koristimo,trenutno lactibian enfant. Do kada je "normalno" da takvi simptomi potraju?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.11.2015. 01:20

Stolicu treba pregledati na Clostridium difficile (ne radi se rutinski kod bakteriološke analize stolice), parazite i viruse je malo vjerojatno da će izolirati a gljivice vrlo vjerojatno; samo treba zamoliti ako mogu kvantificirati koliko ih ima. Možete uvesti Enterosgel - 2x 2 ml kroz dulje vrijeme (vezuje na sebe nepoželjne bakterije i toksine, potpuno je siguran za primjenu). Vodu ne treba dodavati. Koliko će to trajati- ne mogu reći obzirom na neutropeniju i nejasnu podlogu smetnji...