Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


streptococcus pneumoniae


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bube-ogo

20.04.2016. 10:55

Poštovani,
Imam djecu od 3.5 i 1.5 god. Ovaj stariji ide u vrtic i dosta je stekao imunitet ali sve "donese doma" pa se mladi non stop bori s necim. Trenutno smo radili bris nosa jednom i drugom. Oboje imaju taj streptokok i htjela bi ih cijepiti.
Ono sto me sad zanima je: Mlađe dijete je prije tjedan dana prestalo piti rexocex i mislili smo sutra ili u petak na cijepljenje ali mu je jucer opet počeo gusti iscjedak iz nosa. Dali se moze cijepiti ili trebamo prvo to sanirati? Da napomenem dokt mi je rekla da bi trebali ici na bolnicko lijecenje (3x dnevno bi primao intravenozno lijek), ali smo ipak isli pokusati sa antibiotikom jer ja ne mogu dobiti slobodno. Zanima me Vase misljenje i odgovor jel se moze cijepiti s obzorom na taj iscjedak.

Ovaj stariji nema takvih problema ali cim mu pocne curiti nos odmah mu prijede na uho i dobije upalu uha. Ako ga cijepimo dali ce se to smiriti? Hvala na odgovoru i Lp

JerkyAndrea

15.08.2016. 17:25

Poštovani doktore imam veliki problem. Pišem na ovaj forum s obzirom da nitko na otorinolaringologiji ne odgovara.
U 4 mjesec dobila sam jaku upalu grla.Od doktorice sam dobila zinnat 2x250 s obzirom da mi je grlo bilo upaljeno poprilično. Te mi je to pomoglo.
Točno 2 mjeseca poslije opet me uhvatila velika fibra. Sve isto.Grlo upaljeno, jako loše. I prepisala mi je Lekoklar.
Nakon dva tjedna od početka korištenja Lekoklara opet sam počela osjećati grlobolju. Većinom sam imala temperaturu oko 37.4. te sam otišla u Kliniku za infektologiju KBC Split gdje mi je prepisana terapija Silapenom 1500 3x1 kroz 10 dana uz obilnu hidraciju te je obavljen bris grla.
Nakon što su stigli nalazi utvrđeno je da se radi o bakteriji Streptokok pyogenes. Nakon terapije silapenom nije bilo problema (kad sam završila piti te tablete kupila sam ulje divlljeg origana jer sam čula da pomaže u borbi protiv streptokoka te ga pila 10-15 dana, ali bris nisam napravila)
I evo jučer, na poslu, 14.8. počela sam osjećati mantavicu, bila sam skroz slabo. Otežano sam gutala te sam otišla opet u kliniku za infektologiju s roditeljima.Izmjerena mi je temperatura 37.3. Obavljen je nalaz krvi gdje je utvrđeno da se radi o bakterijskoj upali (pretpostavla se da je streptokok opet u pitanu) Te mi je opet prepisan Silapen 1500 kroz 10 dana. Uistinu više neznam što ću napraviti jer se ovo stalno vraća. (bar mi se tako čini.)
99' sam godište. Hvala vam puno
Ja uistinu više neznam što ću napravit. Izgl

manuela1407

31.10.2016. 10:20

Poštovani,
moja djevojčica od 4 godine bila je bolesna 3 put u toku 3 tjedna. Prvi put je bila viroza (po mišljenju liječnika), slijedeći put upala grla i dobila je antibiotik, a treći put je dobila temperaturu preko 40 i otišli smo na hitnu gdje su krvni nalazi bili jako loši: leukociti 52, crp 166. Ostala je tu noć u bolnici, na infuziji te je dobila introvenzno antibiotik. Drugo jutro već su nalazi bili bolji, tj. leukociti su pali na 40, ali je crp još povećan na 199. Pustili su nas doma i 7 dana smo morale dolaziti na antibiotik putem vene. Doktorica je rekla da je vjerojatno bakterija streptokok pneumonija, jer je to tipična vrtička bakterija. No, nalaz ždrijela je bio uredan, urin ok, a hemokultura nije bila ni gotova nakon 7 dana. Pošto su se krvni nalazi popravili nakon 7 dana: leukociti 13, crp 5 više nije trebala primati antibiotik preko vene, već je dobila za piti još slijedećih 5 dana. I sad, nakon svega kad je ona ozdravila mi nemamo pojma što je zapravo bilo. Po Vašem mišljenju, je li to možda bila čak i sepsa? Bi li trebali sad cijepiti protiv pneumokoka*? Može li se tako nešto ponoviti kad natrag krene u vrtić?
Lp,
Manuela

Pia01

11.12.2016. 18:00

Poštovani,djevojčica 3god. ima upalu pluća(potvrđeno rtg snimkom) izoliran streptokok u grlu i u krvi influenza tipa B. Doktor u zaraznoj nam je preporučio cijepivo Prevenar 13 kao jedini način da ju spasimo od daljnjih težih oboljenja. Inače djevojčica ide u vrtić,operirala je treći krajnik i ima cijevčice u ušima. Zanima me Vaše mišljenje dali bi ju bilo dobro cijepiti? Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.12.2016. 14:50

Pia01: svakako preporučam cijepljenje protiv pneumokoka!

Za sve ostale upite: do sada nisam vidio postavljene upiti pa odgovaram zajedničkim postom:

Piogeni streptokok (beta hemolitički streptokok) uzrokuje grlobolju, gnojnu anginu i šarlah. Nakon ozdravljenja ne nastaje trajna imunost, može se dogoditi ponovno, protiv ovog uzročnika nema cjepiva. Više o tome: http://littledotapp.com/hr/2016/02/26/streptokokna-angina/

Kada je riječ streptokoku pneumonije (pneumokoku) riječ je o sasvim drugom uzročniku koji je dosta rasprostranjen među djecom. Postoje sojevi koji su izrazito agresivni i rado izazivaju teške infekcije, koje se mogu razviti u roku od par sati. Protiv većine ovih uzročnika postoji cjepivo, djeci starijoj od 2 godine je dovoljna jedna doza a u dobi između 1 i 2 godine trebaju 2 doze u razmaku od 2 mjeseca. više o tome: http://littledotapp.com/hr/2016/05/04/pneumokokna-bolest/ i na adresi http://littledotapp.com/hr/2016/11/01/sve-sto-treba-znati-o-cjepljenju/

petricazg

28.12.2016. 11:35

Poštovani,

molila bih za pomoć djetetu se u dva dana ogulila cijela koza po jagodicama prstiju, a prije dva tjedna imao je grubi osip po trupu i povracanje. Tada nas je doktorica nakon vadjenja krvi uputila da su nalazi malo poviseni (od povracanja kaze) i da ako bude lose navecer odemo na zaraznu. Navecer smo otisli na zaraznu, gdje su ga pogledali i nisu znali sto je (tretirali su to kao alergiju) . Osip se drugi dan povukao a dijete nakon dva dana smirili i to sam tako pustila, danas ga zbog guljenja koze ponovno vodim pedijatrici koja kaze to je posljedica virusa kojeg je prebolio prije dva tjedna (ali tada nigdje nitko nije nikakav virus spominjao). Mene zanima jel moguce da je dijete preboljelo sarlah, a da to nitko nije prepoznao? Da ga vodim nekom drugom pedijatru, sto da radim?

Mirjanamiki14

10.03.2017. 00:05

Poštovani,
Moj sin ima godinu i 7 mjeseci. U brisu nosa mu je nađena streptokaka pneumonija. Nalaz iz krvi je pokazao CRP 110. Pedijatrica je propisala amoksil 7 dana. Nakon 3 uzimanja antibiotika tj.drugi dan smo ponovili nalaz krvi koji je pokazao CRP 75. Pedijatrica je rekla da je to u redu i da terapija odgovara. Međutim on ima i temperaturu već 7 dana koja varira a najviša je bila 40 a krvna slika pokazuje i virozno stanje. S obzirom da smo prije ove priče ležali u bolnici u sobi s djetetom kojem je dijagnosticirana gripa pretpostavka pedijatrice je da je gripa u pitanju. Ono što mene zbunjuje je temperatura koja divlja i nakon 3 dana antibiotika. Znam da se gripa ne liječi ali pedijatrica mi je rekla da sa djelovanjem antibiotika sigurno nece biti temperature. Zbunjena sam i ne znam da li da idem s djetetom dalje jer je temperatura još tu ili je to normalno ako ima gripu bez obzira na antibiotik.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.03.2017. 19:50

Najvažnije ej da je CRP niži i antibiotik vjerojatno djeluje na bakteriju koja je uzrokovala njegovo povećanje. Na gripu to nema utjecaja tako da nema razloga ići negdje dalje na kontrole. Naravno pod uvjetom da je opće stanje djeteta relativno dobro.

lecu

07.04.2017. 09:55

Poštovanje doktore

Dakle moj sin 6. god. (2010.g.) krenuo je u vrtić,predškola. Nakon 3 dana vrtića završio u bolnici Kantrida upala pluća. Nalazi uredni, bris nosa bris grla, RTG pokazao na ljevoj strani pluća jedva vidljivo tek UTZ dokazano da je upala pluća. Sumnjali su na virusnu upalu pluća. Bio je tamo 6 dana, intravenozno sumamed i penicilin, otpušten doma sa amokscilinom. Naravno nakon niti dan i pol svi simptomi se vraćaju nazad, temperatura i teški kašalj. Opet Kantrida nalaz uredan,samo sedimentacija malo povišena.Vraćaju ga doma kao sve u redu. Moram reći da uz Amokscilin smo davali i Ibuprofen forte za temperaturu te Panatus i Pholcodin za smirenje kašlja međutim nikakve koristi. Naša doktorica, pedijatricam koja je do pred malo radila u bolnici Kantrida, prepisuje Sumamed forte, 6 ml na dan, na svoju ruku jer vidi da ne ide na bolje nego sve gore. Nakon Sumameda sve staje i kašalj i temperatura. 31.3. odlazi na zakazni pregled na Kantridu kontrola. Nalazi uredni, RTG, krv, ali su uvrijeđeni zašto je naša pedijatrica sama prepisala Sumamed kada oni preporučuju cefpodoksim, Rexocef . Uglavnom to vam je ukratko to.

Sin je cijepljen sa svim cjepivima po programu i još van programa Prevenar, Rota i protiv vodenih kozica. Isto tako i moja mlađa kćer koja ima 2 god. cijepljena je sve po programu i van programa Prevenar, Rota i protiv vodenih kozica.

I mlađoj kćeri je naša doktorica dala Sumamed običan, jer je i ona počela sa visokom temperaturom i teškim kašljem. U roku od 24 h sve se povlači i mala je dobro. Sada samo pije Fluimukan za razrjeđivanje sluzi i lakše iskašljavanje.

Moje pitanje je da li se dijete od 6 godina može cijepiti sa Pneumo 23 sada? Isto tako i za moju kćer od 2 godine može li ona isto sada primiti Pneumo 23?

Da stvar bude gora ja sam molila našu strau pedijatricu, koja je otišla u penziju, da cijepim sina sa Pneumo 23 kada smo završili sa Prevenarom, ali nije dala rekla je to je samo za one potrebite.

Svi šize oko toga da roditelji ne žele cijepiti svoju djecu. A šta je sa nama koji želimo pa nam doktor ne želi cijepiti dijete iz Bog te pita kojeg razloga?! I još k tome ja sam za starijeg platila sve do jednog cijepiva jer onda se 6u1 plaćalo kao i ostala cjepiva, i sve me koštalo preko 3000 kn tako da za taj Pneumo 23 uopće mi nije bilo teško iskeširati 400 kn ili koliko već košta.

Hvala unaprijed na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.04.2017. 12:05

Docjepljivanje sa Pneumo 23 nije nužno, naročito u djevojčice od 2 godine. Praktički svi programi cijepljenja sadrže u sebi samo tzv konjugirano cjepivo i smatra se da pruža dovoljnu zaštitu te da smanjuje učestalost upala uha uzrokovanih i drugim uzročnicima te sprječava kliconoštvo.

Nur22

18.04.2017. 10:35

Postovani, obzirom da ne funkcionise forum ORL, pisem Vam ovdje. Naime, imam 23 godine, u februaru mjesecu sam imala streptokoknu anginu. Povisena temperatura, gnojni oteceni krajnici i povracanje. Obzirom da mi nije prvi put, (neodgovorno) sam na svoju ruku ispila amoxicilin sto nije pomoglo pa sam nakon ljekarskog pregleda dobila Ospen 1500. Terapiju sam uredno ispila, prestala imati bolove, temperaturu i druge simptome ali i sad mi je grlo upaljeno, krajnici nisu uvecani ali je oko njih prisutno crvenilo, vidljivi kapilari i po grlu prisutna mala “izbocenja” sluznice. Uradjen je bris grla i nosa nisu nadjene bakterije, sad sam uradila bris na gljivice. Doktorica smatra da je to zbog pada imuniteta obzirom da sam u zadnjih 6 mjeseci bila pod konstantnim stresom i izgubila dosta na kilazi. Naravno sad radim na popravljanju imuniteta ali me ipak brine sto i dalje tako izgledaju pa me zanima Vase misljenje.

Izvinjavam se na duzini posta, hvala unaprijed





Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.04.2017. 19:50

Ovisno o tome imate li kakvih smetnji - temperaturu, umor, kašalj, probavne smetnje, a temeljem općeg pregeda treba odlučiti ima li potrebe za daljnjom obradom (krvna slika, jetreni enzimi, imunoglobulini, guk, urea, kreatinin, urea i sl... Pacijenti često zaborave po završetku terapije antibioticima zamieniti četkicu za zube pa se streptokok rado vraća blunk)

Nur22

24.04.2017. 12:00

Jedna sam od tih happy
Nemam nikakve tegobe, jedino sto mi se javlja u zadnjih 3-4 sedmice, jeste svrbez u grlu sa sirenjem i u usi. Nekad je skoro nesnosljivo. Ne znam vise da li sam umislila ali primjecujem da mi se pojaca nakon sto konzumiram malo vise mlijecne proizvode. Bris na gljivice nije pokazao nista.

Hvala Vam

Marija19

14.07.2017. 00:50

Poštovani,
Zanima me da li se smije cijepiti sa prevenarom isti dan kada i redovno cijepivo (treće po redu) radi se o bebi od 4 mj.,
Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.07.2017. 23:05

Nur 22: obzirom na tip smetnji treba svaki puta napraviti bris grla, na početku bolesti i nakon terapije antibioticima. Ako se streptokok ne nalazi u brisu treba napraviti dodatnu obradu kako sam preporučio prethodno (isključiti neke druge bolesti kao npr PFAPA sindrom koji može ovako izgledati.

Marija 19 : može se istovremeno cijepiti sa oba cjepiva

bubena1510

03.12.2018. 16:15

Postovani,
Djetetu od 15 mjeseci je izoliran obilan porast Streptococcus pneumoniae u grlu te hemophilius influenzae u nosu prije nekoliko dana i tada je dijete imalo temperaturu i sekreciju iz nosa.
Nakon nekoliko dana simptomi temperatura i curenje su se povukli.
Inace dijete od svojih mjesec dana ima ceste upale srednjeg uha te je zbog ucestalosti dobio cjevcice.
Buduci je cesto bio bolestan i nije cjepljen nista osim BCG u rodilistu brine me prisustvo ovih bakterija.
Da li je potrebno piti antibiotik(popio ih je jako puno ), napominjem sada nema simptoma nikakvih izuzev povremeno sekreta malo iz nosa.
Da li se dijete smije cjepiti dok ima cjevcice ventilacijske?
Unaprijed hvala!
Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.12.2018. 11:20

Samo zbog prisustva bakterija u nosu nije dobro davati antibiotik. Dijete se može cijepiti dok ima cjevčice. Preporučam cijepljenje protiv invazivnih sojeva pneumokoka. Više o tome na https://littledotapp.com/hr/blog/bolesti/pneumokokna-bolest