Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


streptococcus pyogenes


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

JASMINKA1983

03.08.2016. 23:20

Poštovanje
curica stara 6,5 godina u posljednjih pola godine u dva je navrata prebilovala šarlah koji je liječen ospenom u trajanju od 10 dana.
Zatim sam se ja razboljela i uzet mi je bris nalaz Streptococcus pyogenes, pa su i djecu polali na testiranje i naravno kod curice ista bakterija i u grlu i nosu +grlo stafilokokus auerus, a kod dječaka u nosu stafilokokus auerus (terapija kapi gentokulin 3x2 kapi), grlo fiziološka flora. Naša ped. nam je za curicu napisala ampule CALCIHEPT koje se daju u razmaku jedna ampula svakih 21 dan 3 puta. Djeca nemaju nikakvih simptoma osim što je kod nje izraženija promuklost( može li biti od navedene bakterije???) zanima me vaš savjet i mišljenje o danoj terapiji... (a inače do ove ampule još uvijek nismo uspjeli doći jer je nema na našem tržištu) ... Puno hvala na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.08.2016. 17:30

Calcihept je prepisan zbog promuklosti iako nema nikakvih dokaza da od njega ima koristi. Antibiotske kapi koje su prepisane zbog stafilokoka u nosu neće izliječiti infekciju i tu se ne preporuča davanje antibiotika, samo obilato ispiranje nosa hipertoničnom otopinom morske soli (2,3%). Piogeni streptokok u grlu djevojčice bez drugih znakova bolesti znači kliconoštvo i ovdje se također ne daje antibiotik obzirom da ne ugrožava dijete niti okolinu.