Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


streptokok


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sugar

07.03.2008. 13:20

Postovani dr,

Kcer od 19 mjeseci.
Cijeloj grupi djece u jaslicama je vadjen bris grla prosli ponedjeljak jer tete ima streptokok.
Svi osim dvoje su pozitivni i nalaz glasi streptococcus pyogenes (beta hemoliticki streptokok seroloske grupe A). U vrticu su rekli da moramo po antibiotik i da dijete ne smije u vrtic dok ga ne popije. Pedijatrica jucer nakon pregleda rekla da joj ne treba terapija jer nema znakova bolesti, da ona moze biti samo kliconosa i da ponovimo bris grla u ponedjeljak. Nema temperaturu, ne kaslje, ne curi nos, jede i spava normalno.
Sretna sam sto ne mora piti antibiotik, ali mi nije jasno kako ce taj streptokok proci bez terapije. Dok ne prodje ne moze u vrtic, a ja ne mogu ici na posao jer je nema tko cuvati.

Darko Richter, dr. med.

07.03.2008. 19:45

Nije vam jasno kako će streptokok proći bez terapije. Nemam pojma, ali i to se događa, češće da, nego ne. Ipak, nije mi jasno zašto vaša mala ima posebni tretman, kada svi piju antibiotik (pretpostavljam Silapen). Da su našli meningokoka, biste li bili tako hrabri da ne uzmete antibiotik, i sretni što ga, eto, ne pijete, a meningokok isto tako prođe i bez terapije, samo što u jednom postotku umjetso na zrak, ode u mozak.

sugar

08.03.2008. 14:20

Postovanje,
Kao prvo moja kcer nema poseban tretman,jer je pola djece iz iste grupe dobilo antibiotik,a pola nije.Oni kojima je grlo bilo crveno su dobili antibiotik,oni kojima nije grlo bilo crveno nisu dobili antibiotik,i poslani su na ponovno vadjenje brisa grla.
Drugo po Vama sam ja hrabra jer slusam nasu pedijatricu,postujem je i vjerujem joj. Citajuci ovaj forum stalno govorite roditeljima da se ne petljaju u odluke pedijatara i da im vjeruju ili da mijenjaju pedijatra. Sto ja kao roditelj po Vama trebam napraviti kad pedijatrica rece da ne treba antibiotik u ovom slucaju, a da me ne nazovete hrabrom??
Nisam bila spremna na ovakav razvoj situacije (ne treba antibiotik) pa nisam pitala kako ce to proci bez antibiotika i zato sam pitala Vase misljenje.....
Sto Vi savjetujete? Da odem u apoteku i kupim Silopen na svoju ruku? Da vadimo bris grla i ne davamo nikakvu terapiju? Nesto trece?
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

08.03.2008. 16:15

Vi ste od svoje pedijatrice, kojoj vjerujete i koju poštujete, dobili savjet, da ne uzimate Silapen. Objasnite vi sada meni: zašto ste me onda to išli pitati, i zbog čega ste nezadovoljni mojim odgovorom? Pa ne odgovaram ja roditeljima ono što si oni žele, već ono kako bih po najboljoj stručnoj savijesti učinio. Jer, ponovit ću: da moje dijete ide u vrtić pun streptokoka, i da sam nosi streptokoka u ždrijelu, ja bih ga tretirao. I tu je točka. Ja bih tako učinio, i nikako drugačije. A neki bi drugačije. Ja se u to ne petljam, ali vi ste me pitali, ja vam odgovaram. Ne možete od mene dobiti neki odgovor po svome, već isključivo po mome, jer to je moj odgovor. Kada se mišljenja liječnika ne razlikuju, onda se kaže da to liječnici pokrivaju jedni druge, a kada se razlikuju, onda se neki razbjesne. A u ovom slučaju vša je reakcija došla zato, što se ja nisam složio s vama (vi ste "sretni što ne mora piti antibiotik"blunk, a ne zato što sam iznio drugačije mišljenje od vaše pedijatrice. Ovime nisam niti najmanje ugrozio strunost i korektnost veše pediajtrice, koja može za svoje mišljenje u pogledu tretmana vašeg djeteta a možda i neke druge njezine djece iz istog vrtića, imati određene razloge, koje ja ne znam.

sugar

09.03.2008. 12:00

pa izgleda da niste uopce shvatili sto sam vas u stvari pitala.Moje je pitanje bilo da li streptokok moze proci bez antibiotika, dali ste mi odgovor, ali se kasnije razvila diskusija. Sve OK. I dalje ne znam stomi je ciniti, ali nema veze. Vrijeme ce pokazati. Hvala na odgovorima.

Darko Richter, dr. med.

09.03.2008. 17:00

Ja sam jako dobro shvatio vaše pitanje, pa vam ponavljam svoj prvi odgovor:
"Nije vam jasno kako će streptokok proći bez terapije. Nemam pojma, ali i to se događa, češće da, nego ne. Ipak, nije mi jasno zašto vaša mala ima posebni tretman, kada svi piju antibiotik (pretpostavljam Silapen). Da su našli meningokoka, biste li bili tako hrabri da ne uzmete antibiotik, i sretni što ga, eto, ne pijete, a meningokok isto tako prođe i bez terapije, samo što u jednom postotku umjesto na zrak, ode u mozak."
I dodajem: i meningokok dođe i prođe, bez terapije, ali ipak, jednom odluči da, umjesto na zrak, skrene u mozak. A streptokoku se može dogoditi i da prouzroči poststreptokokni glomerulonefritis ili, rjeđe, reumatsku groznicu, a da se, često, nitko ne može zakleti kada je ta kolonizacija prešla u infkeciju i bolest (za koje se vežu poststreptokokne komplikacije), jer, imuni sustav, ako je u kontatku s klicom, obračunava s njome kako zna i umije, i nema pojma da li se radi o kliničkoj infekciji, ili kolonizaciji, a poststreptokokne komplikacije posljedica su te imune reakcije. Zato bih ja postupio onako kako sam vam rekao, makar ima doktora i stavova koji pričaju da kolonizaciju ne treba liječiti.
Sada ću ja dati malo oduška svojoj mašti u obliku jedne pričice. Bila jednom jedna majka koja je znala jako puno o antibioticima, otišla svojoj doktorici i bolno zapitala: "A da li je baš nužno uzeti taj Silapen, znate , ti su antibiotici tako strašni". I doktorica onda kaže: " .. pa ima ih koji to ne liječe, nemojte to uzeti, bumo napravili kontrolni mikrobiološki nalaz za par dana.". Nakon toga, majka, svjesna ili polusvjesna da je sama iznudila taj odgovor, ode pitati nekog na internetu ili u susjedstvu. I onda padne odgovor kakvog sam vam u konkretnom slučaju ja dao, a taj se ne slaže s umirivanjem savjesti junakinje naše priče. Malo je drugačiji, i, što je najgore, jasan je k'o dan.
Evo to se dogodilo, događa se i događat će se sve dok roditelji budu liječnicima tumačili njihov posao, umjesto da se brinu za svoj dio posla. Oni svojim poslom smatraju uplitanje u terapiju, oni znaju koji su teški ili jaki antibiotici, zanima ih broj leukocita i trombocita, da li se nešto čuje na plućima i sijaset drugih gluposti - gluposti, jer ih nikada ne mogu razumjeti - samo im ne pada osnovno pitanje:: Doktore, što je mojem djetetu? Ja to pitanje povremeno čujem, obično od roditelja koje bismo klasificirali kao s lošijeg kraja socijalnog spektra, uz rijetke iznimke i iz ostalog dijapazona socijalno-obrazovne lepeze, ali, već jako, jako dugo, nisam to pitanje čuo. Evo, ove godine, još nijednom. Kada pitam rodtelje što je s njihovim djetetom, odgovor je u 80% slučajeva: poslala nas je doktorica; neki specijalist traži obradu, itd., samo ne čujem koje to tegobe ima dijete. Paradoksalno, i vrlo često, roditelji citiraju svoje dijete od 3 ili 4 godine, da im je reklo da ga nešto boli tu i tu, ili da im nešto radi "bum, bum" ovdje i ondje u nozi,ili tijelu. Dakle, roditelji se ograđuju: oni se ne bi izjasnili koje to tegobe ima njihovo dijete, već dolaze ili zato što je to rekao neki drugi doktor, ili zato što je to reklo dijete. Kako god okrenuli, roditelji se u našim ambulantama distanciraju od svojeg djeteta. A pedijatar ipak želi doznati o tegobama djeteta, koje potom nadopunjava pregledom i pretragama. To poznavanje togoba, ili anamnestički podaci, čine 70% dijagnoza, pretrage tek 10%. Znatni broj roditelja nije uopće spreman na takvo zanimanje za dijete (ali očekuju da im se riješe svi problemi, pričaju da je bolesno od rođenja, da je stalno bolesno, ali nikako da kažu što, kada i kako bolesno ... Većina se iznenadi, a neki se izbezume kada ima kažem da bi mi koristilo da su donijeli kratku video snimku djeteta dok je bolesno, jer iz njihovog opisa ne razaznajem puno). Roditelji jednostavno ne opažaju svoje dijete. Njih zanimaju antibiotici, krvna slika, slike pluća, pretrage ... . A pedijatra, po prirodi posla, ipak zanima kako je tom djetetu, i vrlo mu komplicira posao to što roditelje tog djeteta zanima kako dr obavlja svoj posao ili kako po pitanju leukocita stoji medicina danas, a ne kako je njihovom djetetu. Jer, ako su zainteresirani za dijete, a ne za doktora ili za medicinu, ima šanse da djetetu pomognu, ali, ako ih brine na prvom mjestu doktor i medicina, onda nema ni minimalne šanse da se napravi dobar posao, uključujući i na njihovo zadovoljstvo. Doktor će se suočiti s roditeljima i stanjem kakvi jesu, učiniti svoj dio, i problem obično neće biti riješen, već se se ići na nove i daljnje pretrage i preglede.. Sva je sreća da su djeca razmjerno rijetko teško bolesna.

sugar

10.03.2008. 10:55

ma totalno ste u pravu, kao i uvijek. Nista, mi idemo na vadjenje brisa grla, jer antibiotik ne daju bez recepta (koja glupost happy jel'da ????? streptokok ce opet biti tu, icio cemo kod doktorice jedno 2-3 sata lijepo tamo cekati red sa svom drugom bolesnom djecom i rezultat moga obradjivanja pedijatrice i koliko0 sam uspjela u svojoj nakani cu vam javiti zanimalo vas to ili ne. Demokracija! Zivjeli!

Darko Richter, dr. med.

10.03.2008. 12:05

Naravno da me zanima. Najvise bih volio da streptokoka gr. A u zdrijelu vise ne bude. To jest mogucnost, a moze biti i da traje, a tada neka uzme Silapen. Vidjet cemo.

sugar

10.03.2008. 14:15

Vazi. Javim rezultate brisa u cetvratk i sto je bilo kod pedijatrice u petak.
Lijepi pozdrav.

sugar

12.03.2008. 12:35

Nalaz brisa grla uredan. Streptokoka nema!!!!!!!!

Hvakla na svemu.

Darko Richter, dr. med.

12.03.2008. 19:30

Onda je vaša drica ipak imala solidne razloge za uskratu profilakse.

enibadi

13.03.2008. 09:45

smijem li se nadovezati?!

a šta ako 2,5 g dijete nakon sirupa klavocin bid ponovo napravi kontrolni bris jer nos i dalje curi i nalaz bude opet pozitivan, hemofilus flu prisutna, i nakon toga dobije sumamed 2 x 6,5 ml i nakon što to poije simtomi pritajeni zbog prisustva antibiotika ponovo buknu, dakle, bakterija je vjerovatno i dalje tu?
šta učiniti?

staviti glavu u pijesak? jer antibiotik očito ne djeluje. bakterija je kolonizirana, ali zašto pravi probleme?

Darko Richter, dr. med.

13.03.2008. 19:35

Glavu u pijesak, a nos na zrak.

draxter

25.11.2012. 22:25

imam djevojcicu staru 4 godine.od osmog mjeseca ove godine dva puta je bila pozitivna na streptokok.therapija je bila silapen,oba puta.sada se opet zali na nemogucnost gutanja i bolove u grlu.grlo joj e naoteceno i crveno.zadnji antibiotik je popila prije mjesec dana. zanima me zasto se javlja tako cesto ?koja bi bila vasa therapija?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.12.2012. 09:20

Ukoliko Vaša djevojčivca pohađa vrtić tada je vjerojatno uzrok u bliskim kontaktima s drugom djecom gdje se ponovno zarazila. Manje je vjerojatno da je uzročnik "preživio" u mandulama pa se nakon nekog vremena aktivirao. Ako ne pohađa vrtić bilo bi dobro napraviti bris ždrijela ukućanima. Nema specifične terapije koja bi spriječila infekciju, možete pokušati s Imunoglukan sirupom, 1 ml na kilogram tjelesne težine, 1x na dan kroz 3 mjeseca. Pokušajte je podučiti da ne liže prste - najčešće se infekcija prenosi prljavim rukama.