Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


streptokok


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sv klara

20.05.2010. 17:25

Dijete 8.god. pred 11 dana temp. max. do 39 i trajala je jedan dan. Pregled kod doktorice svi znaci za streptokok. Vadimo krv, krvna slika b.o. samo monociti 19 ( granica do 13). Ne ide u školu po preporuci dokt. i dođemo za pet dana na kontrolu, grlo još crveno, tada radimo bris grla i nalaz je streptokok. Zanima me da li u krvna slika može biti skroz dobra, a da ipak ima streptokok? inače, opće stanje djeteta je bilo super, mogao je gutati i nije bio umoran Hvala.

Darko Richter, dr. med.

21.05.2010. 13:35

Moze.

zey7

26.02.2017. 23:50

Pozdrav.pred porod sam saznala da u cervikalnom brisu imam beta hemoliticki streptokok grupe b. Na porodu sam dobilal penicilin kao antibiotsku profilaksu i sve je bilo u redu. Sada dijete ima skoro 3 mjeseca i ponovila sam briseve te i dalje imam taj streptokok. Ja nemam, niti sam imala ikakve simptome, no ono sto me zabrinjava je da ne prenesem taj streptokok novorođencetu jer sam procitala da izaziva teske posljedice za novorođence. Ginekolog mi je rekao da to nema smisla lijeciti jer mi ne stvara probleme i da se moze vratiti kako se i vratio. Nakon wc- a perem ruke po 3 puta u strahu da ne prenesem bebi.molim Vas objasnjenje koliko je lako prenijeti to s mene na bebu u ovom trenutku i kako da to sprijecim.je li to izrazito opasno za bebu od niti 3 mjeseca i sto mi je ciniti?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.03.2017. 09:55

Opasnost za prijenost je vrlo malena ako temejito operete ruke nakon toaleta. Mozete koristiti i dezinficijens za ruke. Najveca je opasnost prilikom poroda kada dijete prolazi kroz porodni kanal, sada je ta opasnost vrlo mala. Slazem se da antibiotici ne trebaju, a ako se ipak bude sprovodila terapija preporučam da i suprug istovremeno pije antibiotik.

beba113

03.11.2020. 11:35

Poštovani,
Zanima me koji su sve uzroci streptokoka u trudnoći? Može li se dobiti tek u drugoj trudnoći?
I koji su simptomi?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.11.2020. 11:35

Beta hemolitički streptokok se može dobiti bilo kada pa i tijekom trudnoće. Putevi prijenosa - ruke, spolni odnos..

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.11.2020. 11:35

Najčešće nema znakova bolesti, eventualno se može javiti crvenilo, svrbež i peckanje. Važno ga je izliječiti prije porođaja kako se dijete ne bi zarazilo prolaskom kroz porođajni kanal.