Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


streptokok kod djece


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

SplicankaBK

07.12.2011. 20:25

moja sestra vec dugo ima streptokok u krvi, dobiva lijecenje pencilinom, nekad joj se stanje poboljsa ali vecinom je zeznuto. imala je pri zadnjem vadenju krvi visoku razinu streptokoka cak 380, brinem se za nju , imate li mozda neki nacin za lijecenje??? ispricavam se unaprijed ako sam ista krivo napisala jer nisam dovoljno informirana o streptokoku.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.12.2011. 14:40

Ono o čemu Vi pišete je vjerojatno titar antitijela protiv beta hemolitičkog streptokoka (točnije AST0). On i nije tako visok, viđao sam djecu sa razinama od 10.000 i to traje godinama. Važno je da titar ne bilježi značajniji porast (povremeno može blago porasti u sklopu virusnih ili nekoh drugih infekcija - naprosto jer je cijeli imuni sustav podražen) i da je ona dobro. Upitno je da li je potrebna kontinuirana antibiotska terapija, pogotovo ako je ona dobro i nema znakova ponavljane infekcije.

55tovivi

10.03.2017. 19:50

Postovani,
djecak 4,8 god., krenuo u vrtic prije 6 mj. U zivotu nije znacajnije bolovao, kao niti u prvih 5 mj. od polaska u vrtic, medutim u zadnjih mjesec dana vec treci put mu se javlja streptokok.
Prije otprilike 3 tjedna dobiva Infectocillin samo na temelju pregleda (crveno grlo i zali se da ga boli, temp. max 37,4 aksilarno).
5. dan antibiotika dobiva temp., medutim je u meduvremenu poceo kasalj i curenje nosa, pa je bila pretpostavka da je posrijedi virus, no nakon sto temp. ne pada ni 4. dan (bila je do 38,5), radimo krvnu sliku koja pokazuje leukocite 17 i crp 33.
Pedijatar zakljucuje da nije pogoden antibiotik te 9. dan uzimanja prekida Infectocillin i uvodi Almacin (dobili smo izmrvljene tablete i trosili 3x600mg otapanjem u jogurtu prema preporuci).
Drugi dan vise nema temp., bolnog grla, niti sl.
Zadnju dozu Almacina popio prije 3 dana, da bi jucer poslijepodne opet dobio malu temp. (37,3) i zali se na peckanje grla.
Krvna slika ovaj puta pokazuje crp 16.9, ali leukocite 22. Raden i brzi bris na streptokok "A" koji je pozitivan, a rezultate antibiograma cekamo. U meduvremenu dobili Klavocin 2x6ml. Dijete ima 21kg.
Sve drugo je uredno i neporemeceno. Danas vise nema ni temp.
Molim Vase strucno misljenje i unaprijed zahvaljujem.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.03.2017. 10:35

Nažalost unatrag 2 godine bilježimo veliku učestalost streptokoknih infekcija, poglavito u djece koja pohađaju kolektiv. Katkada se infekcija uporno vraća i treba pprovjeriti da li ima veći broj djece u vrtiću koji boluju od ove bolesti te po potrebi uključiti epidemiologa. Svakako ne zaboravite promijeniti četkicu za zube nakon 5 dana terapije. Više o ovoj temi možete pronaći na http://littledotapp.com/hr/2016/02/26/streptokokna-angina/