Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6605 | Broj poruka: 26327

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Streptokok u obitelji


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ramijana

15.05.2009. 09:45

Poštovani doktore,

Rođakinje (sestre 7 i 2 god.) od moje kćeri (2,5 g) piju antibiotik jer im je otkriven streptokok (bol u grlu i temperatura).
Njihova mama, tj. njena doktorica, smatraju da bi i moja kćer trebala napraviti bris grla jer je ona možda kliconoša.
Dr. od moje kćeri kaže da ne treba jer i da se kod nje otkrije streptokok ne treba ga liječiti jer nema simptoma, a kad nema simptoma nije ga mogla niti prenijeti dalje.
Ne znam što bi mislila - googlajući naišla sam na "ISKRA smjernice za grlobolju: dijagnostički i terapijski pristup - hrvatske nacionalne smjernice 2007." http://iskra.bfm.hr/ISKRA/Pilot_Grlobolja.html.
Ako sam dobro razumijem napisano - naša dr je u pravu.
Inače, dr. od rođakinja smatra da nakon terapije treba napraviti kontrolni bris i ako opet bude nađen streptokok da se terapija mora ponoviti (inače jedna od tih dviju djevojčica je u dobi od 5. godina u periodu od mjesec dana popila 3 ture antibiotika kako bi joj "istrijebili" streptokok.

Zanima me vaše mišljenje - da li svom djetetu od 2,5g trebam uzeti bris ili ne?
Napominjem da je curica izuzetno zdrava mada ide u vrtić - uglavnom su kratke i rijetke viroze u pitanju - samo je jednom imala terapiju antibiotikom.
Unaprijed zahvalna mama

Darko Richter, dr. med.

15.05.2009. 14:55

Ja svojim trima kćerkama nisam napravio ukupno niti 5-6 nalaza u, zbrojeno, njihovih 36 godina života.
Mene gluposti ne zanimaju. Imam oči da vidim sve što je uglavnom bitno, a za ono što je možda bitno, a ja ne vidim, sjetim se Edipa: kraj zdravih očiju nije vidio da ubija vlastitog oca i ženi se vlastitom majkom. Samo, to je bila drama poganske antike ... Mi ipak danas živimo u Objavi. Malo poniznosti i strpljenja ne bi bilo na odmet. I malo manje razmetanja nečim što se tako podmuklo zove "zdravlje za sve".
No, mene bi na prvom mjestu zanimalo koji je to streptokok. Neki smo dan izvjesna "asistentica" i proveli 4-5 dopisivanja, na koja je moj odgovor uvijek bio isti: naime, ona nije mogla shvatiti da streptokok grupe B nema nikakve veze ako je nađen u ždrijelu. No opet je pitala, i pitala. A vi niti ne znate koji je to streptokok, no mene tako usrdno i suvereno ispitujete.
Ja do raznih hrvatskih smjernica ne držim ništa. Uglvanom zato, što ih i sam pišem, jer ih netko naručuje ili se pravi značajan tima da tvrdi kako mi kao veliki narod moramo imati svoje smjernice na galgoljici, a kada ih ne pišem, znam kako su napisane, pa me opet ne interesiraju.

Ramijana

15.05.2009. 22:00

streptokok grupe A (tako su mi barem rekli, nisam držala nalaz u rukama).

Inače, dijete je jutros dobilo temperaturu, oko 38 je drži cijeli dan (nismo skidali).
Išli smo kod doktorice (isključivo radi moguće streptokok infek.) - grlo i uho su ok i opće stanje je manje-više ok tako da nismo dobili terapiju (dr. i dalje misli da ne trebamo raditi bris)
Da se razumijemo - nemam ludu želju vodit dijete okolo po čekaonicama, samo želim još jedno mišljenje (uglavnom radi šogorice)

Darko Richter, dr. med.

16.05.2009. 11:15

Ovo je jednadžba: ako je osoba bila u kontaktu s nekim tko je ovih dana kliconoša ili je obolio od angine sa streptokokom grupe A, tada taj kontakt, ako dobije temperaturu, treba liječiti kao streptokoknu bolest, tj. treba dobiti penicilin, i bilo bi korisno, iako ne obavezno, da se prije preve doze uzme obrisak ždrijela.

Ramijana

19.05.2009. 00:10

Temperatura je trajala samo 24 sata i dijete sad nema nikakvih drugih simptoma. Da ipak napravimo kontrolni bris? Ako nalaz bude pozitivan da li treba raditi neke druge pretrage prije određivanja terapije?).

Darko Richter, dr. med.

19.05.2009. 11:10

Koje?

Ramijana

19.05.2009. 11:50

OK..preskočit ću komentar na vaš odgovor (uskratit ću vam to zadovoljstvo) i postaviti novo pitanje:

Što ako se u brisu grla djeteta koje nema simptome bolesti detektira streptokok grupe A?

Darko Richter, dr. med.

19.05.2009. 23:30

Imate hrvatske smjernice za grlobolju, na www.iskra.hr, koje mene, kao što rekoh, ne zanimaju.
Ono što bih ja učnio, jest da bih pokušao eradicirati streptokoka grupa A penicilinom. Za varijante liječenja možete pogledati te smjernice na iskra.hr.
A sada da pojasnim, zašto ne držim putno do takvih smejrnica. Jer tamo piše da da se takvo stanje ne dira.
Samo meni nije jasno, kako oni koji pišu te smjernice, zamišljaju da se ponaša streptokok u nečijem ždrijelu. Kao i vodene kozice, vi možete imati dvije papulice i temperaturu od 36,9, i da praktički ne opaszite da se ih preboljeli, a ipakjeste, i imuni ste na njih. Slično je i sa streptokokom, može biti jako jako blaga klinička slika, i nikada ne znaš je li od tog streptokoka, ili druge klice, npr. virusa. A, ako ima još djece u blizini zašto da streptokok ide na njih, i opet stvara dilemu, je li samo kliconoša, ili u jednom času čini bolest? Jedna od jasnih indikacija za vađenje krajnika jest i tri uzasotpne angien od streptokoka A. A kao što rekoh, te angine mogu danas biti jako blage. Ima više razloga, dakle, zbog kojih bih uvijek pokušao eliminirati streptokoka grupa A iz ždrijela.
Na kraju, ipak mi recite što ste to pitali u predzadnjem postu: "Ako nalaz bude pozitivan da li treba raditi neke druge pretrage prije određivanja terapije?)."
I dalje mi nije jasno.

Ramijana

21.05.2009. 10:45

Puno vam hvala na odgovoru - sad mi je jasno, napravit ćemo kontrolni bris i tretirati ako bude trebalo (ako ništa drugo, radi druge djece u bližoj okolini)
Ovo za vodene kozice, moram priznat, nikad nisam čula...pretpost. da nije čest slučaj..Svakako, hvala na informaciji..

A što se tiče pitanja prije; htjela sam znati da li pronalazak streptokoka grupe A automatski znači primjenu terapije ili treba napraviti kontrolu AST pa tek ako to ne štima primijeniti terapiju (tako mi kaže šogorica da njena dr. savjetuje).

Iz svega ovoga zaključujem da priča oko streptokoka nije crno-bijela (kao i mnogo drugih stvari) i dolazimo do onog pitanja da li je prvo nastala kokoš ili jaje - obzirom da se radi o djeci bolje spriječiti nego liječiti (nešto gore što eventualno može proizaći iz cijele priče).

Još jednom Vam se zahvaljujem na trudu!

No, moram primijetiti da Vas ovo odgovaranje u neku ruku i veseli - možete riječima pljuskati roditelje do mile volje (ne kažem da neki ne zaslužuju)

Darko Richter, dr. med.

21.05.2009. 19:40

Medicina je najmanje crno-bijela od svih struka, osim možda od prava, i politike.
Ovo pljuskanje riječima, u stvari je dobar izraz. To je ona vrsta pljuskanja i škropljenja hladnom vodom koje se primjenjuje kada netko nije sasvim pri sebi.