Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Šum na srcu - dijagnoza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mamavlatka

09.10.2006. 10:00

Poštovani doktori!

Nova sam ovdje. Vidim da je već bilo pitanja vezana uz šum na srcu, doduše nisam baš na nešto slično naišla, pa bih Vas molila pojašnjenje uz ovu dijagnozu:

DG: Vitium cordis cong.
Defectus septi ventriculorum typ ostium secundum (oko 5 mm)
Cor comp.
Na srcu: miran iktus i prekordij, akcija srca ritmična, tonovi uredni, sistolički šum 2. i 3. icp. parasternalno lijevo (u plaču), 2/6 st.
EKG: sinusni ritam, el. os vertikalna, nepotpuni blok desne grane, hipertrofija desnog ventrikula (S V 6-8 mm), što još može biti normalno za dob.
EHOHARDIOGRAFSKI: uredna segmetna građa srca, kaviteti primjereni dobi. Septum na nivou ventrikula intaktan. Septum na nivou atrija aneuriznatki se giba na mjestu obalne fose, na vrhu aneurizme defekt širine 5 mm s jasnim lijevodesnim shuntom. Nema uvećanja srčanih šupljina, niti proširenja trunkusa pulmonalne arterije. Valvularni aparat uredan. Luk aorte normalan, lijevi, nema duskusa Botalli, niti koarktacije aorte. Osim kliničkog praćenja, za sada nema indikacije za proširenje kardiološke obrade.

Ovo su nalazi sa 13 mj. starosti djeteta. Molim Vas da mi odgovorite i prokomentirate ovu dijagnozu. Postoji li mogućnost da se ta rupica na srcu zacijeli, kakva su Vaša iskustva i može li mu u budućnosti ova dijagnoza štetiti u razvoju, bavljenju sportom i sl.? Dijete je sada staro punih 21 mj. i za sada nisam primjetila nikakvih simptoma da bi mu to smetalo. Uz ovu dijagnozu postavljena mu je i "afektivne respiratorne krize" koje se, hvala Bogu, nakon navršenih godinu dana nisu više pojavljivale.
Unaprijed puno hvala!
Lijep pozdrav! Vlatka

Darko Richter, dr. med.

09.10.2006. 12:15

Ultrazvučni opis odgovara dijagnozi Defectus septi ATRIORUM tip II, a NE "ventriculorum". Dakle, defekt je na razini atrija (srčanih pretkomora), a ne ventruikula (srčanih komora). Ponovite mi još jednom dijagnozu, jer, ili ste krivo prepisali, ili je neka zabuna na povijesti bolesti i nalazu. Po mojem iskustvu treba evaluirati šant, tj. kvantificirati ga, jer jedino to može odagnati trenutnu brigu. Praćenje svakako treba nastaviti. Da li će se nešto zatvoriti, ili ne, vidjet će se praćenjem. Prije toga ipak treba imati uvid u već spomenuti iznos šanta, jer, šant ovisi kako o veličini rupe (defekta) tako i o odnosu tlakova s obje strane defektnog septuma.

mamavlatka

10.10.2006. 12:30

Poštovani doktore, hvala na brzom odgovoru.
Što se tiče navedene dijagnoze, još sam jednom sve pažljivo provjerila i sve sam točno napisala. Očito je neka zabuna na povijesti bolesti, ali nije mi jasno kako, jer što je onda prava dijagnoza? Ipak nije mi baš jasan Vaš odgovor, odnosno što ako se ta rupica s vremenom ne zatvori, da li je doista potrebna operacija i da li mi dijete zbog te rupice može imati kakve zdravstvene poteškoće? Za sada ništa ne primjećujem.
I još nešto. Možete li mi laički pojasniti Vašu rečenicu: "Po mojem iskustvu treba evaluirati šant, tj. kvantificirati ga, jer jedino to meže odagnati trenutnu brigu."
Hvala još jednom, i oprostite ako sam dosadna, ali, zabrinuta sam.

Darko Richter, dr. med.

10.10.2006. 18:30

Sve ste provjerili i napisano je točno tako kako piše. Onda treba ići pitati svojeg kardiologa o čemu se točno radi. To je prvo i osnovno.
Drugo: da li može imati poslejdice. naravno da može. Može dobiti bakterijski endokarditis, i vaš kardiolog vas je vjerojatno uputio, ili trebao uputiti kao se to valja sprječavati - obično s par doza antibiotika prije i nakon nekih maniuplacija koje mogu rezultirati inaparentnim bakterijemijama, tj. prodorom bakterija u krv (stomatološke manipulacije poput vađenja zuba ili čišćenja korijena, endoskopskio pregledi poput kolonoskopije ili gastroskopije, ili postavljanje darmrora, kateterizacija mjehura, itd.).
Treće: što je to šant? Šant je prečica kojom se krv vraća u pluća, a d nije obišla ostatak tijela. U principut koliko krvi prolazi kroz pluća, toliko u svakom času prolazi kroz tijelo. Kada postoji neka rupa u srcu, tada dio krvi iz lijeve strane prelazi natrag u desnu, a da nije prošao tijelom, pa kroz pluća ide više krvi nego kroz tijelo. To je šant, i on ovisi ne samo o veličini te rupe, već i o tlakovima s jedne i druge strane srca. Zato treba znati ne samo koliko je rupa velika, već i koliki je točno šant.

mamavlatka

11.10.2006. 10:15

Hvala doktore na iscrpnom i brzom odgovoru.
Moram priznati da ste me dosta uznemirili i zabrinuli. Naša doktorica koja je postavila dijagnozu nije nas upozorila baš na ništa. Rekla da je da to samo treba klinički pratiti i da mu neće u budućnosti stvarati probleme. Ali ovo što Vi kažete, ufff!
Morat ćemo što prije opet do nje.
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

11.10.2006. 15:30

Gledajte, dijete može imati neku dijagnozu, ali je pitanje da li je to ozbiljni problem ili samo nešto za unijeti u dnevnik, i nikom ništa. Rupa od 5 mm, tj. rupa koja se vidi ultrazvukom, koji je relativno gruba metoda pretrage, jest sigurno rupa, koja će se teško sama a+zatovoriti. A dok je tu, makar i ne stvarala značajni šant, rizik je za bakterijski enodokraditis.

mamavlatka

12.10.2006. 10:00

Zahvaljujem još jednom, poštovani doktore Richter!

svetlanasvetlana

23.10.2008. 23:45

Radi se o istoj defectus septi ventriculorum ( pars muscularis), ali o tipu Roger. Registrivan je LD sant u predeo sredjneg dela IVS(muskulni) dio sa velicinom od 2-3 mm.

Darko Richter, dr. med.

24.10.2008. 10:20

VSD tipa Roger je mala rupica u mišićnom dijelu septuma i u dojenačkoj se dobi obično sam zatvori.

freya75

19.07.2010. 18:20

Poštovanje, imam pitanje vezano za ovu temu pa ako bi mi mogli odgovoriti bila bih vam zahvalna.
U 34.godini rodila sam, dosta teškim porodom svoje 3. dijete 20.11.2009. teško 3480kg 52 cm u 38/5 tj. trudnoće. Apgar 10/10. U Prva 3 mjeseca zbog krvarenja po preporuci ginekologa pila sam dabrostone za održavanje trudnoće ostali tijek trudnoće bio je uredan.
Dva sata nakon poroda dijete je poplavilo oko usana prilikom hranjenja, stavili ga na kisik tokom noći. Uz moj zahtjev davali su mi je na podoj svaka 3 sata ali samo na pet min. da se nebi previše umarala. UZV glave je bio uredan ali diječji kardiolog prilikom UZV pregleda ustanovila je 3 rupice .
Na prvom nalazu dijagnoza je: VSD muscularis, ASD II (foramen ovale apertum), Dustus Botalli apertus u nastavku piše
" upučena je s rodilišta na kardiološki pregled zbog šuma na srcu, u dobi od 1 dan života. U dva navrata je primječena perioralna cijanoza. Dalje se cijanotične atake nisu ponavljale, prehrana na prsima, ne umara se niti plavi prilikom hranjenja. Žuta, nema znakova centralne cijanoze. Na plučima normalan šum disanja. Uredne periferne pulzacije.
SRCE: akcija ritmična,tonovi glasni uz donji lijevi rub sternuma čujan visokofrekventni holosistolički šum 2/IV s koncentričnom propagacijom.
EKG : sinus ritam140/min, el.os semivertikalna, uredni su intervali i prekorijalni odvodi za dob.
ECHO: Uredna je segmentalna građa srca, normalnih kaviteta za dob. U mišičnom dijelu IVS vidljiva su 2 manja defekta, širine 1-2mm s lijevo-desnim šantovima čija brzina ne prelazi 2,6m/sec. što odgovara transventrikulskom gradijentu od 28mmHg, također još su otvoreni i foramen ovale i ductus Botallli gdje se također mjeri gradijent od 27 mmHg. Kontraktilnost miokarda uredna , perikardijalnog izljeva nema. Koartaciju ne nalazim. Kontrola za mj.dana.

Na prvoj kontroli dijagnoza je: VSD muscularis, ASD II ( foramen ovale apertum), Dustus Botalli apertus- occlusio spontanea.
Nema tekoba,ne umara se kod hranjenja, lijepo napreduje. Prekordij miran, Venski puls b.o., jetra se ne palpira povečanom. Nad plućima normalan šum disanja uredne periferne pulzacije.
SRCE: akcija ritmična, tonovi glasni, uz donji lijevi rub sternuma čujan kratki , oštri sistolički šum 2/IV s koncentričnom propagacijom.
EKG : sinus ritam180/min. , el.os intermedijarna, uredni su intervali i prekorijalni odvodi za dob.
ECHO: Uredna je segmentalna građa srca, normalnih kaviteta za dob. Još uvijek se vidi ali vrlo mali muskularni VSD , s beznačajnim lijevo-desnim šuntom, visoke brzine (gradijent 35-40 mmHg). Ductus Botalli je zatvoren, Foramen ovale je još uvijek minimalno prohodan . Kontraktilnost miokarda uredna , perikardijalnog izljeva nema. Koartaciju ne nalazim. Kontrola za 6 mjeseci.

Sada 15. 7. 2010 bili smo na 2. kontroli i dijagnoza je sljedeća : Ductus Botalli persistens , VSD musularis- occlusio spontanea, ASD II occlusio spontanea
Nema tekoba,ne umara se kod hranjenja, lijepo napreduje. Prekordij miran, Venski puls b.o., jetra se ne palpira povečanom. Nad plućima normalan šum disanja, uredne periferne pulzacije. TM 8700g, i dalje se hrani na prsima.
SRCE: akcija ritmična, tonovi glasni, uz donji lijevi rub sternuma čujan kratki , oštri sistolički šum 2/IV s koncentričnom propagacijom.
EKG: sinus ritam150/min. , el.os intermedijarna, uredni su intervali i prekorijalni odvodi za dob.
ECHO: Uredna je segmentalna građa srca, normalnih kaviteta za dob. Uredni su kontinuiteti septuma ,zatvoren je foramen ovale. Ductus Botalli se ponovo otvori, ali je shunt minimalan( mlaz je širine 1-2mm) lijevo-desni s brzinom koja odgovara gradijentu od minimalno 40 mmHg. Koartaiju nema.
Kontrola nakon navršene 1 godine života.

Doktorica je napomenula da ako se rupica ne zatvori moramo na kateterski zahvat odnosno ugradnju tzv.kišobrana . Međutim meni nije jasno ako se ta rupica zatvorila dali je moguče da se ponovo otvorila i zašto? A i ako se otvorila kako nalaz govori dali je moguče da se ponovo zatvori sama od sebe pa da ipak prođemo bez zahvata.
Opet sa suprotne strane dali je zahvat zaista neophodan ukoliko se ne zatvori, jer je rupica vrlo malena 1-2mm, da li naše dijete može bez smetnje nastaviti svoj život.

Malo sam zbunjena i nije mi jasno kako i zbog čega se događaju te rupice, jer dosta ima sličnih slučejeva u zadnje vrijeme.
Unaprijed Vam velika hvala na vremenu kojeg ste potrošili čitajući ovaj post (htjela sam da imate sve informacije) te na odgovoru i vašem stručnom mišljenju o istom.
Srdačan pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

20.07.2010. 00:55

Ja sam prlično stari liječnik, još k tome s dosta jakim iskustvom u intenzivnoj medicini, dežuram tamo, i svaki tjedan primamo djecu nakon operacija srca.
Volio bih da mi netko objasni na koji način se izjednačuju ASD II i foramen ovale. Ja to ne znam.
A drugo, ductus Botalli otvoren - zatovren - otvoren: to ne bi moglo tako ići.
Muskularni VSD se može spontano zatvoriti.
No, sve skupa spada pedijatrijskoj kardiologu na Rebru. Tamo netko mora utvrditi stanje i dati vam daljnje naputke. Iz ovih nalaza vidi se samo da nešto jest, ali nisam baš siugran što je točno na stvari.

freya75

20.07.2010. 11:35

Puno hvala na odgovoru!
Pozdrav!

sneniandjeo

04.09.2010. 09:00

Poštovani doktore!!!

Molila bih vas za odgovor jer sam jako zabrinuta,naime mom dvomjesecnom sinu ustanovljen je šum na srcu nalaz je sljedeći.
DIJAGNOZA:
DAP u zatvaranju
Trikuspidalna insuf.niskog stupnja
AMNEZA I STATUS:
Lijepo razvijen
Akcija srca ritmicna,normalni tonovi,parast.I. čuje se šum int 1-2/6. pm u III/IV icpu više organski.
EKG:
Sinusni eitem 130/min,el.os + 60 nema hipertrofije.
ECHO SRCA:
Normalna segm.gradja,kontinuirani septumi,Fo.ovale je zatvoren,primjerene su brzine velikih zila. Na trikuspidalci nalazi se insufijencija do I stupnja.Na lijevoj plucnoj grani vidi se ostatak DAP-a. Uredna muskulutura i EF.
Kontrola za dva mjeseca
Na nase pitanje da li ima potrbe za brigom odgovoreno nam je da nema ali mene buni što je šum organski,stoga vas molim za vase cijenjeno mišljenje i odgovor.
Unapred zahvalna zabrinuta majka

Darko Richter, dr. med.

05.09.2010. 01:20

Mislim da vi ne trebate ulaziti ni u kakve detalje liječničkih nalaza i izričaja.
Očito je da je nalaz praktički normalan, i moje osnovno pitanje jest: a zašto je išao kardiologu?

ivona44

04.12.2011. 17:25

sin mi se rodio 21.01.2010 dijagnoza nakon poroda infectio perinatalis ASD II ductus botali na nalazu piše da se dijagnoza ustanovila uz-om svi ostali nalazi uredu na otpustu sve uredu samo kontrola kod kardiologa ja sam tri puta pitala u savjetovalištu uputnicu za kardiologa ali 2 različita pedijatra su ga pregledala i auskultacijski ustanovila da šuma nema dali se to može samo auskultacijski utvrditi ili se moram svađati s nekim da dobijem običnu uputnicu pokazala sam im otpusno pismo ali ništa moje je pitanje znači dali je auskultacijski pregled dovoljan njemu je sad 22 mjeseca on je zdrava beba odlično napreduje motorika odlična ništa što ukazuje na bolest unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.12.2011. 15:50

Kardiološki pregled, ultrazvuk srca i EKG treba napraviti. Dobro napredovanje djeteta i nestanak šuma ne isključuju da su se rupica između pretklijetki i Ductus Botalli zatvorili u potpunosti. Teoretski, ako je i zaostala malena komunikacija između lijeve i desne strane srca to neće imati nikakvog značaja na rast i razvoj djeteta ali će zahtijevati profilaksu bakterijskog endokarditisa (kratkotrajno davanje antibiotika prilikom invazivnih dijagnostičkih zahvata, operacija, vađenja zuba i sl.) zbog povećanog rizika da nastane ova komplikacija. Ako su se otvori zatvorili, nije potrebno ništa.

pressure

15.01.2012. 21:45

Postovani, molim Vas da mi protumacite sledeci nalaz, to je nalaz djeteta starog 1 mjesec. Molim vas da mi kazete koliko tu u stvari ima otvora i koliko je to opasno i koliko moze da utice u buducnosti na djete,npr. da li ce se moci baviti nekim sportom i sl. Jos vas molim da mi kazete kolike su sanse da se to sve samo sanira i ako bude potrebna hirurska intervencija na koji nacin se ona radi i koliko je opasna po dijete. Da li se slazete sa terapijom, moze li ona da ostavi neke nezeljene efekte na dijete i da li mogu da nastanu neke komlikacije zbog tog defekta i na sta treba da obracam paznju ( za sada sam primjetila da se umara i znoji dok doji)?

Objektivno: Akcija srca ritmicna, tonovi glasni, glasan sum nad donjom lijevom ivicom sternuma 4/VI uz blag thrill. Periferni pulsevi normalno punjeni. Bez elemenata srcane insuficijencije.

Ehokardiografski nalaz:
Situs solitus. Venske drenaze normalne. U centralnom dijelu IAS-a vidljiv jos otvoren foramen ovale 2-3mm, restriktivnog L-D shunta. Lijeva predkomora dilatirana 23 mm. Desna predkomora normalnih dimenzija. A-V sklad. TV normalne morfologije i protoka. MV morfoloski i protokom normalan. IVS 4,5mm, usuaortnom dijelu defekt oko 5-7mm, L-D shunt umjeren PG 50mmhg. Ranije vidjen defekt u apikalnom dijelu IVS-a se ne nalazi danas. IVS normalnih amplituda popkreta. Lijeva komora umjereno uvecana. LVDd 27mm, LVDs 17mm. Desna komora normalnih dimenzija. V-A sklad. Aortalna valvula trivelarna , normalne sistolne separacije i protoka, na anulus precnika 9mm, Aortni luk levi, bez anomalija i dilatacije. A. pulmonalis na korenu precnika 12mm, velumi normalne morfologije i protoka. Trunkus i grane dilatirane, duktalni protok se ne dokazuje.

Dg: VSD subaortni, normotenzivni Q 21,1
ASD tip FOA

Zakljucak: Prisutan umjeren defekt komorske pregrade uz jos nezatvorene forame ovale.
Umjeren zbirni L-D shunt sa zbacima volumnog opterecenja lijevih srcanih kvaliteta.
Indikovana je kardioloska terapija, uvesti Kaptopril 3x1,3mg uz Lasix 1x6mg svaki treci dan.Moze se redovno vakcinisati.

Unaprijed hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.01.2012. 00:05

Postoje dva otvora, jedan na razini pretklijetki (pretkomora) i drugi na razini klijetki (komora). Zbog navedenog dio krvi "bježi" iz liijevog srca (pretkomore i komore) na desnu stranu i time se povećava protok krvi kroz pluća. Prema nalazu imate vrlo kompetentnog kardiologa koji će u ovoj fazi lijekovima smanjiti to opterećenje srca i omogućiti više vremena da se vidi hoće li se otvori rastom srčanog mišića zatvoriti ili barem smanjiti do mjere da ne opterećuju pluća i srce. Nije moguće sa sigurnošću predvijeti kako će se ovo odvijati no postoje vrlo precizni parametri kada je indiciran operativni zahvat. Važne su redovite kontrole u intervalima kako preporučuje kardiolog. Usporavanje prirasta težine, plavljenje oko usnica, pojava suhog kašlja, slabljenje apetita i umaranje prilikom jela su znaci koji Vas upozoravaju da treba obaviti pregled i ranije. U pravilu, dugoročno gledano, ne bi trebalo biti nikakvih ograničenja kasnije u životu; bez obzira na mogući operativni zahvat. Što je dijete starije i veće to su manji izgledi za komplikacije ako dođe do operativnog zahvata.

Tina82

15.05.2012. 15:15

Poštovani doktore.

Molila bi Vas pojašnjenje jedne dijagnoze.

Curica je stara 2 dana.
Danas pri pregledu pedijatrice otkrila je šum na srcu te curicu poslala kardiologu.
EHOKARDIOGRAFIJA
sve srčane strukture urednih veličina. Kontraktilnost uredna
IVsetpum: u muskularnom dijelu, na apeksu defekt 3 mm sa L-D protokom 3,2 m/s
A polmonlis navalvuli 1,2m/. Duktus zatvoren
Aoralna valvula uredna, ascendesn 0,9m/s, luk urdn, descendes 1,3m/s
Triksupidna regurgitacija 2,3m/s

DG VSD muskularni


Narucena je na kontrolu u 11. mjesecu.
Pedijatrica nam je rekla da to može zarasti, a i ne...
Tako da nismo baš upoznati sa mogućim posljedicama za život malene curice.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Tina

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.05.2012. 14:25

Pregledom je utvrđeno postojanje otvora između lijeve i desne klijetke i to u dijelu srčane pregrade koja je uglavnom građena od mišića. Rastom srca i zadebljanjem mišića takvi se otvori spontano zatvaraju. Naravno, taj proces treba nadzirati - ultrazvučnim pregledima. Male su šanse da će taj otvor, ukoliko se ne smanji, raditi neke poteškoće, no i u tom "najlošijem" scenariju sve se može riješiti, čak i bez operacije.