Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


taj dosadan kašalj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

11.02.2007. 23:30

Poštovani dr. Richter!
Moj sin od skoro 5 mjeseci (za 8 dana) već 2 mjeseca kašlje. Da počnem priču ispočetka.
Sa 3 mjeseca počeo je kašljati, odveli ga pedijatru koji mu je prepisao sirup od timijana i sljeza (magistralni lijek). To je pio 2 tjedna, ali mu nije bilo ništa bolje. Inače, par dana nakon početka kašljanja se cijepio (5 u 1) i 3 dana nakon cijepljenja je dobio temperaturu 38,5 (u guzi) i temp. se zadržala 2 dana (max. je bila 38.7). 2 dana nakon temperature mu je izbio 1. zubić. Znam da stručnjaci kažu da izbijanje zuba nema veze sa temp., ali eto, ja spominjem.
Inače, kašalj je prvo počeo kao suh pa onda kao da ima što za iskašljati. Dosta ružno je zvučao taj kašalj. Par puta dnevno bi ga uhvatilo jako kašljanje par minuta, kao da iskašljava "iz petnih žila", sav bi se zacrvenio i zasuzile bi mu oči. Često je znao s mlijekom izbljucnuti i malo zelenkaste sluzi. A curio mu je i nosić.
Dakle, kako taj magistralni sirup nije pomogao, pedijatar mu je dao Ventolin sirup da pije 4 dana pa na kontrolu.
Kad smo došli na kontrolu, poslušao ga je i rekao da je bolje, ali mu je ipak dao Klavocin sirup 3 dana, i Ventolin sirup još 2 dana.
Na sljedećoj kontroli, rekao je da je OK, da će vjerojatno još malo kašljat i da će to proć.
Međutim, on sad ima skoro 5 mjeseci i još kašlje. Nos mu nije začepljen, nema povišenu temp, opće stanje mu je dobro, ali kašlje. Ne baš često, ali zna se dosta zakašljat (kao da će nešto iskašljat).
E sad, ja sam inače sklona bronhitisima i prvi sam dobila sa 3 mjeseca, ali moj tata je bio pušač. Jel to onda ima neke veze s nasljeđem? U blizini mog sina nitko ne puši, ali imamo centralno grijanje, pa je zrak ipak suši. Ja inače kašljucam cijelu zimu zbog tog suhog zraka.
Molim Vaše mišljenje o tom kašlju. Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

12.02.2007. 10:50

Mislim da mu treba jedan antibiotik poput Sumameda, i nista drugo. Pusaci su veliki problem, i nitko u kuci ne bi smio niti kupovati cigarete, a pogotovo ne pusiti u stanu, ukljucujuci i na balkonu.

12.02.2007. 17:20

Opet ja! Što se tiče pušenja, apsolutno se slažem s vama. Svi u mojoj obtelji smo nepušači (neki su bivši pušači).
Zanima me samo zašto mislite da bi mu trebao antibiotik. Ako se radi o bakterijskoj infekciji, zar se to može tako dugo vući bez ikakvih drugih simptoma osim kašlja? Hvala!

Darko Richter, dr. med.

12.02.2007. 21:50

Kada bih ga je pregledao, našao bih još par drugih simptoma, a možda i ne bih, a ipak bih mu dao Sumamed. Neću vam otkriti tajnu, a ona je prekomorska. Naime, Amerikanci su rekli, "ako vaše dijete ... više od ... onda je to rinosinuitis, a za rinosinutiis se daje antibiotik".

13.02.2007. 20:30

Još samo jedno pitanje (ispričavam se što sam malo dosadna).
21.02., u srijedu, idemo na 2. cijepljenje sa 5 u 1 cjepivom i zanima me da li bi se uopće trebali cijepiti ako se radi o rinosinusitisu. Nadam se da će pedijatar prepoznati da se radi o tome (ako se radi) i dati nam lijek. Ipak, ne mogu doći u njegovu ordinaciju i reći "dr. Richter nam je rekao da se radi o rinosinusitisu i da dijete treba Sumamed". Ako opet kaže da to nije ništa morat ćemo potražit drugo mišljenje, no sad me samo zanima da li bi se smjeli cijepiti ako se radi o toj bolesti.
Još jednom zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

13.02.2007. 23:40

Ako nema temperaturu, može se cijepiti. Nije taj rinosinuitis jedina bolest koju sada ima. Stalno smo bolesni, a zašto ljudi misle da su bolesni samo od onoga od čega oni misle da su boelsni, to je veliko pitanje. Npr. puše, piju, žderu, ne reguliraju hipertenziju ili šećer u krvi, i misle da je to zdravo, jer im taj čas odgovara, a na kraju od toga odapnu. U međuvremenu imaju rinosinuitis, ili gonoreu, i tek to ih jako smeta i to smatraju bolešću, a ono prije, ne. No, stvarno, nemojte ušetavati u ambulante liječnika od krvi i mesa, i govoriti im da vam je neki Pinokio preko interneta rekao što da se radi, jer to svakome diže tlak. I meni bi. Trebate si uzeti vremena i promatrati ukupnost brige nekog liječnika za vaše dijete i rezultate, i vjerojatno će ogromna većina bolesnika na kraju biti zadovoljna.