Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


"Tapkanje" djeteta na mjestu?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

aleeen

05.12.2016. 23:35

Poštovani,

ljubazno Vas molim da mi dopustite ukratko da opišem u čemu je problem, ili barem ono što ja doživljavam kao "potencijalni problem". Pošto se radi o mome djetetu, želim iznijeti zabrinutost i molim da me ozbiljno shvatite i pomognete.

Nisam siguran jesam li trebao staviti ovu temu na forum "Pedijatrija" ili pak "Psihologija". Odlučiti ćemo naknadno pošto smatram da je najvažnije da trenutno iznesem bit.

Radi se o djetetu (kćeri) od 3 godine i 9 mjeseci, koje će u 3. mjesecu sljedeće godine napuniti svoje 4 godine.

Primjetio sam da vrlo često (a od sada ću ubuduće posebno obratiti veću pozornost na trenutnu situaciju i ono što slijedi, ovisno gdje se spremamo i idemo promatranjem) "tapka" nogicama nervozno na mjestu. Dakle, to izgleda kao da radi male, nervozne koračiće na mjestu nogicama, odnosno kao što sam i opisao - baš kao da tapka kao da joj se toliko jako piški ili kaka pa ne može izdržati te se manifestira na taj način.

Ovo su moji dojmovi; iako iz nekog razloga zaista čeka zadnji tren da kaže da joj se piški ili kaka (a zna se jako često desiti da joj "propusti" i jedno i drugo u gaćice), takvo tapkanje ja ne povezujem s time (to je moj dojam), jer to radi zaista vrlo, vrlo često (i kad obavi kakanje i piški). Promatrajući nju, više doživljavam kao "ispoljavanje nervoze",... (iz nekog razloga). Recimo, mogao bi slobodno reći i kao nekakav oblik tika.

Ono što potencijalno uzimam u obzir je naša rastava/razvod, odnosno moje preseljenje (kao oca) prije nešto više od cca. mjesec dana - od majke i djeteta (majka ima iz djetinjstva dijagnozu PTSP-a - preživljena trauma te je vrlo hladna i impulzivna/nervozna osoba). Oboje smo vrlo mladi postali roditelji.

Primjerice - danas je kći tapkala kada sam je trebao voziti mami i djelovala zbog toga jako nervozno, ulazila kod mene u WC-u provjeravajući što radim dok sam se spremao, itd. (nije željela da je obučem iz pidžamice u svakodnevnu robicu, nije htjela mami, nije se htjela dignuti iz kreveta...). Sada, opet kada razmišljam o njoj, ne ostavlja riječima, velikim djelima i ponašanjem da je nervozno dijete, ali postoje neke "mikro/sitnice" koje bi mogle eventualno ukazivati na to (opet, teško mi je govoriti to jer nisam stručan u tome), a moja je pretpostavka da je upravo o tome riječ. U ovom trenutku, vrlo sam zabrinut.

Kći sam pokušao pitati, lijepim, toplim, prijateljskim riječima, u povjerenju i iskrenosti (u potpunosti takav stvar) - u čemu je problem; "jesi li ljuta nešto?" "što te ljuti?" "nešto te naljutilo?" "možeš li mi reći zašto toliko tapkaš s nogicama, nešto je bilo?", na što je sve odgovorila s kratkim "ne".

Želim uz sve napisano, napomenuti i da je to jedino dijete, s kojim sam ja petak, subota i nedjelja te ostale dane je sa mamom. Uz to, želja mi je i napomenuti da, premda će jako brzo 4 godine, dijete jako slabo komunicira govorom, odnosno jako malo/slabo priča razgovijetno te je zaista teško uspostavit bilo kakvu konverzaciju/razgovor s njom.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.12.2016. 11:25

Očigledno imate dosta briga, savjetujem da se konzultirate s njezinim pedijatrom i psihologom. Naravno, važna je dobra suradnja između Vas i bivše supruge.