Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


temepratura i kašalj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

enibadi

15.11.2008. 17:50

dijete od tri i po gdodine piej sirup klavocin bid 4,5 ml dva put na dan zbog blagog kašlja i slijevanja šlajma niz grlo. nakon 3 dana dobije temperaturu. evo sad ima temperaturu do 39, uz laganu promuklost. dobro jede, vesela je, ali kašlje, mokro.
trebam li dovoditi u vezu to da se prvotna bolest zbog koje se pije sirup rasplamsala, ili je ovo nešto drugo. da je samo temepratura, sjedila bi i čekala 2-3 dana da vidim kud to ide, međutim, s obzirom da je ovo sad izmješano, ne znam trebam li se što poduzimati osim skidanja temrature?
hvala

Darko Richter, dr. med.

15.11.2008. 20:15

Kako da ja to znam? Odakle Klavocin, bez indikacije? Znači, išli ste doktoru jer je besplatno, samo zbog nekog šlajma. Pa šlajma ima stalno, dok je god sluznica živa i luči sluz, sad više, sad manje. I za to se ide doktoru, jer je očito besplatan, i inzistira se na antibiotiku, jer je i on besplatan, a onda dobije temperaturu, i sada neka opet doktor rješava problem, jer je besplatan. Ja mislim da je tzv. reforma zdravstva debelo na krivom kolosjeku kada djecu izuzima od participacije. Pa ona nisu nikad niti plaćala participaciju. Ja bih nabio participaciju roditeljima, pa onda ne bi bilo ovakvih potpuno bespotrebnih trošenja Klavocina, i iza toga izmišljanja novih terapijskih pristupa, kada dijete dobije temperaturu. Dao bih naputak pedijatrima da prijave svakog roditelja koji dolazi sa zahtjevom za antibiotikom u ordinaciju, ili koji u ordinaciju ulaze bez veze, da se to kažnjava plaćanjem pune cijele pregleda. Bez obzira da li to netko čini namjerno, jer je sve ovo besplatno, ili je doista mislio da je djetetu nešto, a doktor je utvrdio da nije ništa - neka plati, pa će konačno naučiti što je bolest a što zdravlje.

enibadi

15.11.2008. 22:25

vodila sam ju doktoru ne iz nekog sadističkog ili mazohističkog razloga ili zato što je besplatnoo i lakše mi je da neko drugi preuzme brigu o mom djetetu, već zato što inače ima jako problema sa krajnicima i natelkli su joj tako žestoko da je opet imaal problem sa spavanjem, hrkala je i mučila se. zapravo sam mislila da će ju možda poslati orl da joj povadi već te da ne kažem kakve krajnike , ali ništa, uvijek samo dobijem antibiotik. valda vaša kolegica zna!! nisam ju tražila, tražila sam ju uputnicu, ali to nisa dobila.

ono što me brine je to što je ona promukla i kašlje mokro.
djeluje li natibiotik ili je ipak nešto virozno pa on nem anikakvu svrhu?

Darko Richter, dr. med.

16.11.2008. 13:00

Antibiotik ne djeluje na viruse, to je tako i tako će ostati dok je svijeta i vijeka. Ako netko pije antibiotik kao Coca Colu, i onda dobije infekt, onda to znači da je dobio infekt ili od virusa, ili od klice koja baš voli Coca Colu. A ako sumnjate na ORL problem, što vas košta da se naručite na pregled, i kada dođete, kažete da ćete sami platiti, jer vam drica ne daje uputnicu. U čemu je problem? U 68,-, ili tako nešto, kuna? Pa vi spiskate na neki Petrovićev med, Propolis, kojekakve kozmetičke lijekove i ljekiće cijelo bogatstvo, ali, platiti pregled, niti slučajno. Ako vas zanima, odite sami i platite. Samo, meni se čini da vi točno znate da u tome nije problem, i da vaša drica ima pravo, ali vam se nekako u glavi logika muti, pa to potiskujete, jer imate nezadrživ nagon da zadovoljite svoju znatiželju besplatno, jer, ipak niste 100% sigurni da djetetu ne bi trebala tonzilektomija, a opet, s obzirom da ste u dubini podsvijesti sigurni da mu ne treba, želite tu znatiželju zadovoljiti besplatno. Zato je stalno pričam da je zdravstveni sustav kakav je sada obična sociopatija, i da nema ozdravljenja dok se ne privatizira svačije pravo na zdravstvenu zaštitu. Dakle, od socijalizacije prava na zdravlje, moramo se okrenuti privatizaciji. Kada pogledam koliko se izdvaja za doprinose, iz mojeg dohotka, padne mi mrak na oči, jer nisam potrošio ni 1% toga, niti sam niti sa svom svojom familijom. A i neću, jer sumnjam da ću, ako i obolim, ludovati kao što je moderno da se luduje po Hrvatskoj i po hrvatskim medijima, s neizlječivim bolestima, i mi svi moramo plaćati nečiju jalovu nadu, jer se ljudi ne žele suočiti sa životom, i sa smrću. A to što se plaća za pojedince, oduzima se od stotina drugih. I zašto samo za neke pojedince, koji najednom postanu interesantni medijima, a ne i za brojen druge, koji svoj križ sami nose. Dokle tako?

enibadi

18.11.2008. 23:05

Gnojna angina

Darko Richter, dr. med.

19.11.2008. 10:05

Prođite ovim postom od početka, pa ćete vidjeti koliko se može potrošiti na običnu gnojnu anginu. A o gnjavaži djeteta da ne govorimo.

enibadi

20.11.2008. 16:25

"Obična" gnojna angina?!

Darko Richter, dr. med.

20.11.2008. 16:45

"dijete od tri i po gdodine piej sirup klavocin bid 4,5 ml dva put na dan zbog blagog kašlja i slijevanja šlajma niz grlo. nakon 3 dana dobije temperaturu. evo sad ima temperaturu do 39, uz laganu promuklost. dobro jede, vesela je, ali kašlje, mokro."
Gdje je tu gnojna angina?
A i da jest, jako je obična, zapravo tako obična, da uopće nije gnojna.

enibadi

21.11.2008. 20:55

e pa onda ja stvarno ne znam o čemu se tu radi i u čiju stručnost da se ja uzdam!! jedan pedijatar kaže da je, drugi da nije, zanimljivo, gnojna angina ili je ili nije! ili može biti treće?

Darko Richter, dr. med.

21.11.2008. 23:55

Gnojna angina ne mora 100% značiti streptokoknu anginu.

enibadi

22.11.2008. 16:30

koju niko nije ni spominjao

Darko Richter, dr. med.

22.11.2008. 19:10

Tako je, da ne duljimo.