Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6615 | Broj poruka: 26360

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


temperatura 35,2


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Valkira

05.04.2009. 14:20

Vidim da ovako nisku temperaturu uzrokuju antipiretici tipa voltaren. Primijetila sam da moje dijete ima noću temp oko 35,4 mjereno rektalno,danju je temp normalno,oko 37,2(rektalno). Čemu takav pad,kad je virozan skidamo temp iznad 38,5,samo lupocet čepićima. Što to znači? Da li smo mu lupocetom poremetili centar za termo regulaciju,postoje li kakvi drugi čimbenici koji utječu na na tako pad temperature?

Darko Richter, dr. med.

05.04.2009. 16:40

Ne vjerujem niti u cijeli stupanj roditeljima koji noću djetetu mjere temperaturu i ometaju ga u snu.

Valkira

05.04.2009. 21:30

krivo,ne da mi njega budimo,nego on nas još uvijekbig-smile. Toplomjer je toliko pokazao, samo prenosim viđeno,a mjerili smo jer je bio dosta hladan na dodir

Darko Richter, dr. med.

05.04.2009. 23:40

Nažalost, niste sve rekli u prvom pitanju. Na potpitanja se pogađaju odgovori, svjesno ili nesvjesno, i ja nemam vjerodostojni podatak, na koji ne mogu odgovoriti.

edinf

06.04.2009. 23:35

Postovani primarijusu. Ja bih Vas zamolio za savjet. Prije 9 dana moj sin (6g, 1. razred OS) je bio bolestan i imao je povisenu temp nakon cega smo mu dali paracetamol sirup a kako temp nije spadala nego je rasla na 39.3, nakon sat vremena (ujutro oko 3:00) smo mu rektalno dali voltaren cepic 12.5mg.
Temperatura je spala ali negdje oko 10:00 primjetili smo da mu je hladno i izmjerili temp koja je bila 35C. Naravno sokirali smo se a zatim mu toplim napicima i grijanjem nogu pokusali vratiti normalnu temp. Odveli smo ga, naravno kod ljekara, koji prvo nije vjerovao da to moze biti a zatim, nakon mjerenja temp uvjerili se da ima tu temp.
Uspjeli smo da mu vratimo temp a zatim je dr pregledao i rekao da je u pitanju virus, ne propisavsi nikakav lijek, a sto se tice temp dr je rekao da je kod djece ovog uzrasta sistem termoregulacije jos uvijek neizgradjen i da ce sve biti ok, savjetujuci nas da se ne brinemo i da toplomjer ostavimo po strani.
Od tada pa do danas vrlo cesto, svakog dana se desi da mu temp spadne na 35.2 pa onda na 35.8 a zatim i na normalnu temp.
Interesantno da ove promjene temp dolaze bez ikakva razloga ili najave. Vodili smo ga i u hitno (nakon 6 dana) pa na Pedijatrijsku kliniku u Sarajevu ali svi doktori kazu da im se prvi put desava da vidi takav tj ovakav slucaj.
Naime, saglasni su da se to desi prilikom naglog snizavanja temp ali to je trenutacno i jedan put ali ne da traje nekoliko dana (sada vec 10 dan).
Sutra mu (11 dan) vadimo krv i dobicemo nalaze krvi.
Molio bih vas da mi pomognete savjetom i kazete sta raditi i da li je ovo posljedica voltarena ili je nesto drugo, eventualno u pitanju?
Unaprijed sam Vam zahvalan sto ste procitlai ovu poruku.
Jos da kazem da je on zadnjih dana, duzi period dana, odnosno skoro cijeli dan ok-norm temp a zatim uvece a posebno u jutro, prije budjenja, temp obicno spadne.
Da i smije ici u skolu.
Hvala velika

Darko Richter, dr. med.

07.04.2009. 09:55

Odgovor ste već dobili na e-mail.

edinf

14.04.2009. 13:35

Stovani primirijuse.
Sada je vec proslo 15 dana od kada moj sin (6g) ima pothladjenost. Istina u zadnjih 5 dana stanje je mnogo bolje. Naime on je po dana odlican, sve OK, ziv, igra se, skace ali po noci, negdje iz 2:00 temp mu opadne i do 35.2. Izutra, cim ustane, temp se podigne na normalu 36,3.
Po noci, obicno ide hladan znoj, mi pokusavamo da ga utoplimo ali se jos vise znoji pa ne shvatamo da li ispravno radimo i da li je eventualno bolje ne zagrijavati dijete. Intresantno je takodjer da je dijete toplo po ektremitetima i cak po celu...reklo bi se norm temp ali samo je dio ispod vrata, odnosno prsa hladiji sto u stvari i pokaze toplomjer. Da li je ova temp lazna i da li je ovo (nakon 15 dana) predugo za djelovanje Voltarena odnosno zar nije trebalo da se centar za termoregulaciju vrati u ravnotezu. Pomozite mi savjetom i preporukom.
Nalazi krvi i urina su u redu, osim Fe..7.7 i kreatinina 48 tako da uzima sirup Ferum (Lek) i C vitamin.
Unaprijed zahvalan.

Darko Richter, dr. med.

14.04.2009. 14:50

Što da vam savjetujem. Strpljenje. Nemojte ludovati.
Ja bih mu izmjerio, osim pod pazuhom (živin termometar), i temperaturu u uhu (infracrveni termometar).

Renchi

31.10.2009. 12:00

Poštovani dr. Richter,
Majka sam sedmomjesečne bebe teške između 8,5 i 9 kg. Prije otprilike 10 dana bebi je počeo curiti nosić, a par dana kasnije javila se i temperatura. Temperatura nije bila posebno visoka, max. 38,8 rektalno. Snižavali smo 38,5 i više (rektalno) po preporuci liječnika. Temperatura bi narasla pred jutro oko 6 sati i popodne oko 17, 18 i tada smo snižavali. Prvi dan smo davali paracetamol sirup, ali s obzirom da se radi o bebi, dio sirupa bi ispljunula pa smo drugi dan prešli na Lupocet čepiće. Dakle, dijete bi dobilo čepić 2 puta na dan u razmaku od otprilike 12 sati. Temperatura bi se tada snizila na normalne ili malo povišene vrijednosti.
S obzirom da je stanje bilo nepromjenjeno (temp. i sekret iz nosa), 4. dan smo otišli pedijatru koji je rekao da se vjerovatno radi o virozi. Isti dan temperatura u popodnevnim satima opet raste (rektalno 38,7) i bebi dajemo čepić oko 17 sati. Temperatura se smanjuje i dijete se normalno ponaša.
Navečer, oko 21 sat, pri uspavljivanju primjećujemo da je dijete neobično razdražljivo, hladne, ljepljive kože, blijedo. Mjerimo temp. rektalno i toplomjer pokazuje 35,6. Uskoro primjećujemo i ružičasti, mrljasti osip po čelu, iza ušiju i po vratu. Zovemo odjel pedijatrije i dežurni liječnik nam kaže da se zbog osipa ne uznemiravamo jer je uzrok viroza, a prenisku temp. da riješimo utopljavanjem.
Prvi dio noći bebi mjerimo temp. dok spava toplomjerom za uho i vrijednosti variraju od 35,2 do 35.8. Tek oko 4 sata u noći temp. raste na 36,0-36,2. Sljedeći dan djetetu rektalna temp varira od 36.2 do 36.9. Po danu spava više nego obično i dok spava, znoji se po glavi i rukama. Kroz dan jede manje nego obično, a ponaša se normalno. Sljedeća večer i noć opet donose nižu temp. i lagano znojenje po rukama (temp. rektalno 36,2, dok spava u uhu 35.4-35.8) te lagani porast temp. prema jutru. U 8 sati ujutro 36.3.
Beba inače kad je zdrava po noći spava loše i često se budi, međutim ,od kad po noći ima prenisku temperaturu, spava puno čvršće i rijetko se budi. Nosić joj i dalje curi, ali manje. Osip se gotovo povukao.
Njezina normalna temp. u uhu inače iznosi oko 36.9, rektalna oko 37. Što je moglo uzrokovati pad temp. s obzirom da je dobivala isključivo paracetamol i to u propisanoj dozi? Da li ima razloga za zabrinjavanje i da li je potrebno nešto poduzeti?
Osim snižene temp., dijete više i čvršće spava, manje jede i povremeno je na opip hladnije i vlažnih rukica. Inače se ponaša uobičajeno.
Unaprijed zahvaljujem na komentaru i odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

31.10.2009. 20:20

Molio bih jedno obično pitanje u najviše 4-5 redaka.
Biografije djece ne čitam, niti me zanimaju, niti iz njih može ispasti dijagnoza.

Renchi

01.11.2009. 12:05

Poštovani,
Da sam napisala 4-5 redaka rekli biste da nemate dovoljno informacija i da zato ne možete komentirat. Ako ne znate ili ne želite pomoći, jednostavno to recite. Možda je vrijeme da se prestanete igrat doktora House-a jer on je samo fiktivni lik, a mi smo stvarni roditelji sa stvarnim problemima. Moja pitanja su bila jasna. Hvala nizašto.

Darko Richter, dr. med.

01.11.2009. 12:45

Nemate vi što komentirati. Odakle vi znate što bi bilo kad bi bilo? Očito ne bi bilo, jer sam vas uputio da postavite malo jezgrovitije pitanje. Pitajte, ja ću odgovoriti, ali, kao što se primijetili, i ne moram.
Ovo će doista tako biti prvi puta, jer, bilo čije uvrede nije neophodno gutati. Odakle vama da se ja igram dra Housea? Jesam li je to ikada rekao? Pogledajte tko to priča, pa se malo smirite.

durica

05.11.2009. 14:55

Poštovani doktore,
da li je normalno da se kod dvogodišnjeg dječaka temperatura noću spušta do 35,2 mjereno u uhu. Primjetili smo da nakon što zaspe ponekad ga oblije hladan znoj i tako mu nisko padne temperatura.
Pokušala sam sa utopljavanjem, ali čini mi se da činim kontraefekt.
Samo da napomenem, nikada mu nismo temperaturu skidali voltarenom, jedino ibuprofenom i lupocet čepićima.
Što bi mogao biti uzrok takvom padu temperature?
Unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

05.11.2009. 16:00

Ne znam.
A da vam pravo kažem, ne želim niti znati.
Jednostavno, nisam u stanju prodrijeti u sve tajne nekih hrvatskih majki koje imaju djecu s tako neobičnim kliničkim slikama, da to ne piše niti u američkim udžbenicima. A oni se ipak jako brinu za svoje pacijente, ako ne zbog drugoga, onda zbog odštetne odgovornosti.

daliborp

20.11.2009. 00:35

Poštovanje doktore Richter.
Dopustite kratak komentar prijašnje prepiske i naposlijetku pitanje;
ljudi koji ovdje postavljaju pitanja su roditelji koji su životnim tijekom osuđeni na hrvatsko zdravstvo (bez daljih komentara ukoliko nije nužno, moje povjerenje u vas demantira generalizaciju u lošem kontekstu) ili su limitirani u poznavanju elementarnih medicinskih činjenica. To što postavljau pitanja o maloj djeci upucuje i na mlađu životnu dob roditelja tj. na neiskustvo povrh svega nabrojanog. Ipak, ne dvojim u njihovu iskrenu zabrinutost za zdravlje djece te mi je žao vidjeti da vaš intelekt, znanje i iskustvo na trenutke dovodite u upitne situacije na rubu neugodnosti. Dakako, to je vaše pravo i vaša stvar.
Moje pitanje je ovo; da li je potrebno snižavati tjelesnu temperaturu od 38,6 izmjereno ispod ruke u djeteta od godinu i 10 mjeseci? Temperatura je prisutna treći dan, djete je općenito dobrog stanja, normalno živahno, jede manje no dovoljno, pije u normalnim količinama, nema naznaka dehidracije. Nikakvih drugih negativnih simptoma nema, KKS pokazuje normalan broj leukocita, blago povišen broj limfocita, ništa ne upućuje na bakterijsku infekciju. Temperaturu snižavamo Dalsy sirupom na koji djete reagira padom temperature do 37,3 i ponovnim povratkom na 38,6 nakon 6-7 sati. Obzirom da živimo u manjem mjestu medicinska služba nije adekvatna (tek "završena" doktorica opće prakse bez mnogo iskustva no vrlo ugodna osoba što je lijepa osobina za čovjeka i doktora no ne i dovoljna u ovakvim situacijama) pa prije nego potražimo drugo mišljenje u slučaju da temperatura ustraje - zanima me vaše mišljenje i savjet.
Zahvaljujem vam na pomoći.
Dalibor

Darko Richter, dr. med.

20.11.2009. 19:40

Najprije mali komentar na ves komentar.
Svi koji dolaze na ovaj forum, s uvjerenjem da su u sustavu obveznog osiguranja, varaju se. Ovdje slobodno razgovaramo, i ja vam ne pruzma uslugu niti za uputnicu, niti za gotovinu, niti za dar. Jednostavno, odgovaram onako kako bih vam u vecini slucajeva odgovorio kada bi nas odnos bito potpuno slobodan, a bez predrasuda i s vase strane (da je ovo mjesto "sluzbenog drugog misljenja", na koje netko "ima pravo"blunk. Mislim da se puno toga moze lakse shvatiti kada su pitanja i odgovori posve slobodni i nevezani sluzbenim standardima, koji su vezani sistemom zdravstvenog osiguranja kakav imamo, a usput, nije nimalo idealan. I cini mi se da to mnogi ljudi kapiraju, i da se zato ovamo navracaju.
Sto se tice temperature, nju treba snizavati. Za to postoji laksa odjeca, tekucina na usta, rashladjivanje u mlakim kupkama i lijekovi. Ne postoji niti jedan dokazani razlog zbog kojega se nesto nenormalno ne bi trebalo vratiti u normalu. Naravno, najbolje je ako se to moze uciniti na razini uzroka, no cesto to nije moguce i temperaturu kao vitalnu funkciju treba regulirati.

iwa..

21.11.2009. 13:50

postovani.. moj sin od 3g je u srijedu dobio temp 38.5.. tokokm dana i noci ona mu je presla 40.5..snizavali smo ju klasikom,oblozi,mlacna kupka,ibuprofen sirup.. jucer tokom cijelog dana temp 38..navecer sm mu dala pola cepica lupocet 120 i to u 20h.. oko ponoci sam mu mjerila temp koja je bila 35st.. sada mu cijelo jutro temp ne prelazi preko 35,2..opce stanje mu je dobro osim kaj je mrvicu mirniji no obicno..trebam li se zabrinuti??? sta da radim?? hvala vam unaprijed na brzom odgovoru..

Darko Richter, dr. med.

21.11.2009. 21:50

Ne znam. Zasto je dobi cepic uvecer, ako je samo danju imao temperaturu?
Antipiretici spustaju prag termoragualcijskog centra bez obzira na koliko je podignut. Ako je na normali, spustit ce ga ispod normale. Ne znam zasto se antipiretik daje preventivno, za "mirnu noc". Isto tako ste ga budili u ponoc, kao i da mu je porasla temperatura. Samo, ovog puta, tup, ispod normale. To je vasih ruku djelo.
Moram priznati da sam i sam neko vrijeme savjetovao "preventivno" davanje antipiretika, npr., nakon cijepljenja, no, iako se nisu desili ovakvi poremecaji, ipak sam na kraju odustao. Za to se pojavio i dodatni razlog, a to je da su efekti cijepljenja po nekim istrazivanjima slabiji uz antipiretik, nego bez njega.
Uvijek moze biti iznimaka, no to je ipak pridrzano doktoru.

Meemee

25.11.2009. 20:10

Mama sam djeteta od 3 godine i nikad mu nisam mjerila temperaturu nocu. Kad je bolestan, dobra doza Panadola, povremeno ga popipam i sretna sam sto spava (i skuplja snagu za oporavak).
A da je ikad imao 40.5 bila bih na putu doktoru prije neg izgovoris "Temperatura".

Darko Richter, dr. med.

25.11.2009. 23:50

Mislim da se ljudi moraju malo primiriti s beskonačnim terapiranjem svoje djece. A i s odlaženjem doktoru kad treba i ne treba.
Počeli su se javljati radovi koji ukazuju na štetne učinke, vrlo mjerljive, tzv. OTC lijekova, tj. onih koji se kupe preko tezge, bez recepta. Mislim da će ubrzo u Americi ili drugdje, netko uočiti i ovo ludovanje s antipireticima, pa istražiti i to. Tada ćemo to konačno moći pročiteti u udžbenicima. Do sada o tome nije bilo riječi, i mi malo stariji pedijatri smo tu zakinuti.
Nešto viiše o štetnosti stalnog guranja OTC lijekova djeci napisao sam 15. o.mj. na ovom forumu pod temom "Uporan kašalj", autor "cibetka".