Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


temperatura i visok CRP bez dijagnoze?!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Igor

24.01.2005. 22:02

Poštovani !

Imam jedano pitanje glede visoko temperature i visoke razine CRP-a.
Naime, prije pet dana naša curica stara 14. mjeseci dobila je temp. 38,4 C nakon čega se nije smanjivala do petog dana, a često je dosezala i 40 C. Kad smo otisli kod naseg pedijatra prva dijagnoza je bila lagono upaljeno grlo i dala je injekcije penicilin te nas poslala na bris grla i nosa. Nakon dva dana nalaz krvne slike je bio Leukociti 17 a CRP 27.Nakon dobivene 4 injekcije temperatura je nestala, nalaz brisa je uredan no medutim nalaz leukocita je 10,5 ali CRP je 72 !!! Pedijatrica nam je objasnila da odnos leukocita i CRP mora biti proporcionalan i poslala nas je na nove krvne pretrage te napomenula da bi mogla dobiti kristalni penicilin, sta je to?

Molim Vas ako mi mozete objasnit kako objasnjavate te ucestale temperature koje se nisu ili vrlo tesko skidali sa cepicima Voltarena (dali je njegova primjena stetnija od Lupoceta i dali ima implikacije na crijevnu floru s obzirom da je tokom primjene stolica bila sluzava) ?
I kako objasnjavate toliko visoki CRP nakon toliko doza penicilina?

Unaprijed zahvalni zabrinuti roditelji.

Dr. Darko Richter

25.01.2005. 20:20

Jednostavno ne mogu pogoditi što je to vaše dijete imalo, pa vam na dio pitanje niti ne mogu odgovoriti. Kristalni penicilin je peniclin. Umjesto čepićima Voltarena, temperaturu, pogotovo u dojenčeta, treba skidati parecetamolom (Paracet, Paracetamol, Lupocet, itd.) u odgovarajućoj dozi. Voltaren nema veze s crijevnom florom, ali on je u prvom redu antireumatik, a antipireza mu je nuspojava. Nemojte me pitati zašto se propisuje u nas, jer vam unaprijed odgovaram da mi nađete (vi ili oni koji vam savjetuju Voltaren) zemlju na svijetu u kojoj je Voltaren antipiretik. Inače, u djeteta s višednevnoim visokom temperaturom i porastom CRP-a unatoč terapiji penicilinom, pogledao bih urin i urinokulturu, a vjerojatno bih još malo bolje zavirio u uho. Inače, ako bi se radilo o klici osjetljivoj na penicilin, temperatura bi pala u roku od 24 h, pa mi je 4 dana terapije, prije pada temperature, uz spomenuti porast CRP-a, još jedna indikacija za provjeru urina.

vlatkus

20.12.2012. 18:40

Poštovani, ikao unaprijed znam da mi ne možete sa sigurnošću ponuditi odgovor, nadam se da ćete mi barem proširiti vidike.
Naime, danas sam bila kod pedijatra jer mom malom (2 godine) već tjednim curi nos - potpuno prozirno, a unazad nekoliko dana ima temperaturu (do 38) koju smo povremeno ipak skidali panadolom zbog lošijeg općeg stanja (pospanost i neraspoloženost). Unazad dva dana prisutan je jak kašalj (mokri-naglašeno se čuje šlajm). Pedijatrica ga je pregledala i rekla sve ok - viroza. Na moje inzistiranje, zbog vikenda i blagdana (a i zbog slučaja u 2 mjesecu kada je imao upalu pluća koja je prepoznata tak rendgenskom snimkom-nije imao nikakvih simptoma, čak niti kašalj, osim tem jednom i do 40 kada je crp bio 114) napravljen je CRP koji je bio 71. Dobio je antibiotik. Urin je uredan. Pedijatrica je izjavila da je on iznimka koja potvrđuje pravilo (nikad nisam razumjela tu izreku). Ono što mene brine je, da li je moguće da opet ima neku upalu pluća, tj. da svaki put kad je bio bolestan, 3-4 puta do sada, i dobio antibiotik (na temelju crp-a) je zapravo imao upalu pluća (jer uvijek je sve navedeno bilo u redu, i uši i grlo i urin) odnosno da li može biti još nekakav respiratorni ili drugi infekt osim upale pluća, a da nije vidljiv? Osim toga, da li je moguće da njegov imuni sistem pretjerano reagira pa je CRP jako povišen i kod neke bezazlenije upale? Inače je vrlo napredan i fizički i u svakom drugom pogledu i djeluje kao zdravo dijete. Hvala na strpljenju i nadam se odgovoru iako znam da je pitanje dosta nezahvalno.
Srdačan pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.12.2012. 18:45

Povišeni CRP je najčešće znak bakterijske infekcije. Koji puta se ne može pregledom uočiti žarište - može biti riječ o malenom području u plućima, početak upale uha ili je bakterija prodrla u krv. Svakako možemo isključiti upalu mokraćnih kanala obzirom na pregled urina. No postoje i virusi koji jako podignu CRP - najčešće su to adeno virusi. Uz visoki CRP leukociti budu normalni ili sniženi. Voltaren vjerojatno nije uzrokovao opisane stolice nego će prije biti da su uzrokovane upalom (adenovirus?) ili antibiotikom. Voltaren zapravo ne treba davati, sasvim se lijepo može snižavati temperatura kombiniranjem paracetamola i ibuprofena.