Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


tikovi i hiperaktivnost


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mami

28.01.2009. 02:05

Cijenjeni doktore,
Obraćam Vam se s molbom za Vaše mišljenje o problemu koji imam s djetetom.Naime,imam troje djece,tri dječaka u dobi od 15,11i pol i 6 i pol godina.Vrlo sam zabrinuta za srednjeg sina koji,kao što rekoh ima 11 i pol godina.On je od malena jako nemirno dijete.U zadnjih nekoliko godina je imao povremeno tikove koji su bili prolaznog karaktera.Međutim,od početka ove školske godine tikovi su učestali i nikako ne prestaju.On stalno poskakuje,namigiva desnim okom,dodiruje predmete i na desetine puta dnevno ponavlja određene besmislene riječi i glasove.U prvom polugodištu često je povraćao ili imao proljev,zbog čega je često izostajao s nastave.Svaki put nalazi su bili uredni.Nastavnici se žale da nema koncentraciju i pažnju na nastavi,te da ometa drugu djecu.Školu nikako ne voli i imam osjećaj da je pod stresom dok traje školska godina.Kod kuće je stalno aktivan,trči,skače i vrlo je glasan.Nestrpljiv je i često prekida druge u razgovoru da bi on nešto rekao ili pitao.Pisanje zadaće otegne se satima,a učenje traje desetak minuta i on mora napraviti pauzu.Vrlo je druželjubivo dijete,komunikativno i druga djeca ga rado prihvaćaju u svoje društvo.Ne znam da li je sve ovo samo sastavni dio odrastanja ili kod njega postoji neki problem.Razmišljam da ga odvedem dječjem psihologu na pregled.Molim Vas pomozite mi savjetom i uputite me šta da radim.
Zahvalna mama

Darko Richter, dr. med.

28.01.2009. 12:15

Izgleda mi kao ADHD (attention deficit hyperactivity disorder), za što postoji tableta (Ritalin, Concerta, itd.). No, morali biste se obratiti dječjem psihijatru, npr. u Psihijatrojskoj bolnici za djecu i mladež u Kukuljevićevoj ulici u Zagrebu, u Klaićevoj, na Rebru, itd.