Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Treba li dijete nastaviti s visokom dozom antibiotika obzirom na promjenu dijagnoze?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mana-hr

20.12.2014. 10:20

Poštovani molim Vas za savjet. Muško dijete 2 godine i 10 mjeseci, kroz tri dana ima temperaturu imeđu 38,5 i 40, uz temperaturu dijete je mirno i malo kašlje, primjenom antipiretika živne; nos ne curi; začepljen je, a fiziološkom uz primjenu aspiratora uspjevamo izvući malo bijelog sekreta, limfni čvorovi na vratu vidno su povećani. Četvrti dan pedijatar pregledava dijete i zaključuje da je riječ o virusnoj infekciji gornjih dišnih puteva, ali zbog visoke temp. ipak traži krvnu sliku. Krvna slika pokazuje: leu 18.0; nesegmentirani granulociti 15.0; C-reaktivni protein 94.7 (ostalo normala). Pedijatar dijagnosticira J18 Pneumonija, te J06.8 Druge inf. gornjeg dišnog sustava. i ordinira amoksicilin 3x na dan po 8 mL (dijete ima 12,5 kg). Nakon 3 uzete doze dijete puno spava i temperatura je i dalje visoka 38,5 pa nas pedijatar upućuje na dodatni pregled. Pedijatar 2, u bolnici, nakon detaljnog pregleda i rengenske snimke pluća(nema znaka upale) zaključuje da dijete ima upalu uha (H65.0 Otitis media nunsuppurativa) i JO6.9 (catarrhus respiratorius febrilis) i upućuje nas na kućnu njegu uz amoksicilin prema ranijoj preporuci našeg pedijatra te kontrolu kod istog za 3 dana. Naš pedijatar mi telefonski nakon što sam ga uputila u novu dijagnozu ordinira da nastavimo s amoksicilinom u tako visokoj dozi ukupno 10 dana. Jesu li to prevelike doze obzirom na novu dijagnozu? Može li to biti štetno za dijete?
Unaprijed zahvalna
AM

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.12.2014. 10:05

Doza amoksicilina ovisi o težini bolesti i koji puta se daje i u tri puta većoj količini od uobičajene. Nastavite terapiju, neće biti štete os njega.