Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


treptanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zea

21.03.2002. 01:19

Molim Vas da mi odgovorite. Imam sina od 12 godina,vrlo bistrog, odličnog đaka, jako senzibilnog u duši. U dobi od 4 godine počeo je treptati (najčešće) jednim okom (obično lijevim). Nakon nekoliko mjeseci to je prestalo, ali povremeno se opet javlja. Neobično je to što se treptanje u pravilu (povezujemo to i s nekim stresom) javi i pred neki infekt i ako budu ordinirani antibiotici, prestane već drugi dan (čak i ako je faza treptanja trajala nekoliko mjeseci, kad je zbog nečeg uveden antibiotik -treptanje je prestalo). Sada primjećujemo da osim oka trza i tom stranom kuta usana, a očito ga je netko i upozoravao, jer je već počeo postavljati pitanja zašto to radi. Kad porazmislim, sjećam se da smo primjećivali da (povremeno) zatrepće jednim okom još dok je bio beba (7-8 mjeseci). Svojevremeno je prošao pretrage kod oftalmologa koji je ordinirao kapi za oči, ali bez poboljšanja. Pedijatar nam je jednom lakonski rekao da je to često u djece, ali da nam bolje neće reći što to sve može uzrokovati!!! Hvala.

prof dr sc Ana Votava-Raić

21.03.2002. 20:47

Štovana gospođo Zea, savjetujem Vam ponovni i detaljni pregled kod okuliste, a u obzir dolazi i pregled neurologa. Ako se utvrdi da su nalazi uredni, tada je ipak (a to je i najvjerojatnije) u pitanju tik koji povremeno promijeni svoju stereotipiju i jačinu pojavnosti, a koji je prvotno nastao na terenu neke organske promjene. U tom slučaju bit će potrebna konzultacija psihologa i/ili psihijatra. U dječjoj dobi može se uspješno utjecati na ličnost, dok je to kasnije znatno teže; u odraslih nerijetko se desi da se jedan tik zamijeni drugim. Želim Vam mnogo uspjeha uz preporuku da, bar do konzultacije sa stručnjacima, ne obraćate prečesto pažnju na djetetove smetnje, jer mu time indirektno pomažete. Srdačan pozdrav !

zela

10.09.2013. 12:50

pozdrav,imam djevojčicu od 20 mjeseci i prije 2 dana je počela ubrzano treptati, to se javi povremeno tokom dana,nismo se javljali našem pedijatru još,te vas molim za Vaše stručno mišljenje od čega se to pojavilo? Nikad prije nije imala ništa slično.

Unaprijed zahvaljujem!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.09.2013. 13:00

Svakako se javite pedijatru, pokušajte procijeniti da li je u periodu treptanja prisebna (da li je možete dozvati).

zela

05.10.2013. 12:35

Pozdrav, već sam Vam pisala vezano za treptanje moje djevojčice,preporučili ste da je odvedem pedijatru,te nas je uputio kod očnog na pregled,rekao je da nema konjuktivitis,te joj dao kapi,7 dana da koristi i uradili smo nalaz stolice koji je uredan,moja malena trepne ponekad u toku dana i mene zanima zašto i od čega se javlja???

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.10.2013. 23:00

Dobro je da se smetnje ublažavaju, pretpostavljam da ste procijenili da je u periodu treptanja prisebna. Njavjerojatnije se radi o tiku i preporučam ne obraćati pozornost. Naravno, pratit ćete kako se situacija razvija ali treba zatomiti bilo koji znak zabrinutosti.