Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Trodnevna groznica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ines

14.05.2002. 12:49

Mozete li mi pojasniti sto je to trodnevna groznica, kako se lijeci, na koji se nacini prenosi, kakve posljedice ostavlja?
Unaprijed zahvaljujem,
Ines

Dr. Darko Richter

14.05.2002. 21:32

To je jedna od dječjih zaraznih bolesti koju uzrokuje virus, a dna sznamo da je to HHV-6 (humani herpes virus 6). Bolest se javlja skoro u sve djece do navršene 2 godine života, a najviše oko sredine dojenačke dobi. Karakterizira je visoka temperatura, u kojoj osjetljivija djeca mogu dobiti febrilne konvulzije (u narodu poznate kao "fraze"blunk. No većina prebrodi temperaturu unatoč visini, koja traje obično 3 dana, uz relativno dobro opće stanje, tako da 4. dana temperatura naglo padne. U fazi visoke temperature teško je pogoditi od čega je, jer takvu temperaturu može davati upala mokraćnog sustava, upala srednjeg uha, meningitis, sepsa, rinofaringitis, itd. Ovi poremećaju uglavnom remete opće stanje, jer čine dijete klonulim, inapetentnim, dijete povraća i općenito izgleda bolesnije. Trodnevna groznica ne ostavlja nikake poznate posljedice.

Gordana

15.05.2002. 11:39

Može li dijete ako jednom preboli trodnevnu groznicu, ponovo oboliti?

Dr. Darko Richter

15.05.2002. 15:28

Ne.

ZaraHamza

14.02.2012. 18:25

Postovani
Moja 11mjesecna kcerka je imala tri dana temperaturu koj nije prelazila 38 C, nakon toga je dobila osip po trupu po izgledu isti kao onaj koji nastaje nakon trodnevne groznice. Analiza krvne slike je pokazala malo nize vrijedenosti leukocita i trombocita. Osim razdrazljivosti drugih simptoma nije bilo . Nasa pedijatrica je izrazila sumnju na ovu bolest ali nista konkretno nije rekla. Zanima me Vase misljenje.
Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.02.2012. 22:30

Moguće je da je riječ o trodnevnoj groznici (isto je riječ o virusnoj bolesti) no ima dosta virusa koji imaju sličnu simptomatologiju. U konačnici nije niti bitno - prošlo je.

Danita

19.06.2012. 00:40

Poštovani, moja kćer od 13 mjeseci ima povišenu temperaturu i lagano curenje iz nosa već treći dan . Prvi dan temperatura je dosezala do 38,5 i imala je gusti zelenkasto žuti sekret iz nosa. Drugi dan (nedjelja) temperatura je bila do 39,5, a nos je vodeno prozirno curio. Tada smo otišli do dežurnog liječnika koji je rekao da nema upale uha niti grla i da je najvjerojatnije viroza, ali joj je zbog promuklosti ipak dao antibiotik Amoksicilin i Bisolvon kapi te nadalje čišćenje nosa sa fiziološkom. Liječnik je još napomenuo da joj izbijaju i zubići. Danas, treći dan, temperatura se penje i do 40 stupnjeva. Inače, ima normalan apetit i dobre je volje čim temperatura malo padne. Meni sve to gledano laički, sve više nalikuje na trodnevnu groznicu i iskreno se nadam da ću sutra vidjeti osip po tjelu. Naravno, ako ga nema, a temperatura i dalje bude visoka idemo opet liječniku.
Sada me zanima, u slučaju da se radi o trodnevnoj groznici, kolika je mogućnost da se od trodnevne groznice zarazi stariji sin koji ima 4 godine i 3 mjeseca, odnosno da li bi i kod njega bili simptomi sa jako povišenom temperaturom nekoliko dana? On nikada do sada nije imao simptome trodnevne groznice te smatram da je nije preboliio. Trenutno kašljuca posljednjih 10-tak dana i do nedugo smo mu čistili nos jer je bio začepljen.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.06.2012. 22:50

Nisam do sada imao slučaj da se trodnevna groznica prenese unutar obitelji. Vjerojatno je riječ o ne tako zaraznom uzročniku i potrebno je još nekoliko pogodujućih čimbenika da se bolest razvije. Curenje nosa i promuklost nisu tipična obilježja ove bolesti.

NikolinaK

01.05.2013. 23:20

Poštovani, zanima me kako je moguće da su mojoj kćeri sa 17 mjeseci već treći put dijagnosticirali trodnevnu groznicu? Prvi put sa 14, drugi put sa 16 i sada opet sa 17 mjeseci. Prvi put je imala povišenu temperaturu 2 i pol dana nakon čega se pojavio osip, drugi put je imala temperaturu 2 dana i vec drugi dan je izbio osip. Sada je imala temperaturu 1 dan i isti dan je izbio isti osip sa nekoliko vecih crvenih "pristica". Koliko sam citala, nije moguce nakon preboljene trodnevne groznice ponovno ju dobiti pa mi nije jasno kako joj je dijagnosticirana po treci put.

Unaprijed hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.05.2013. 10:20

Veći broj virusnih infekcija bude popraćen osipom, stoga je očigledno u dva navrata (barem) postavljena kriva dijagnoza.