Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


trogodišnjakinja neće da kaki


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

anapet6

12.01.2018. 15:15

Poštovanje,
prije gotovo godinu dana bez ikakvih problema smo odviknuli kćer od pelena i za malu i za veliku nuždu. Sve je proteklo prirodno i bez ikakvog stresa. Kao da je jedva dočekala.
Za vrijeme ovih blagdana imala je jednu jako tvrdu stolicu nakon koje ona više nije htjela kakiti na wc uopće. Htjela je samo u pelenu. Stolica više ni jednom nije bila tvrda. Ona ne bi nosila pelenu preko dana i piškila je normalno u wc, no kako nije htjela u wc par puta se u vrtiću ukakila u gaće. Kad sam vidjela da je stvarno odlučna da ne ide na wc, pratila bi ju pa kad bi primjetila da joj je baš sila pitala bi ju da li hoće da joj stavim pelenu na što bi ona odgovorila da hoće i onda bi se pokakila. Zadnjih desetak dana neće više ni da u pelenu ide. Govori da više nikad neće kakiti. Kad joj bude sila rasplače se i govori da se boji i da ne želi kakiti. Već 4 dana nije išla na wc. Prije toga je isto prošlo 4 dana. Prehrana je prepuna hrane koja otvara i stolica joj je jako mekana. Dobro jede. Ja ju nisam kudila kad je počela u pelenu kakati. Zadnjih desetak dana stres se produbio do mjere da sad uopće ne želi ići pa me strah da se ne razboli.
Što mi je činiti? I može li imati kakve zdravstvene posljedice toliki period ne odlaska na wc?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.01.2018. 10:30

Prema svemu navedenom uzrok je isključivo emocionalne prirode. Ako 4. dan nema stolice treba joj dati čepić (glicerinski ili 1/3 Dulcolax-a) -u suprotnom će problemi postajati sve izraženiji. Cjelokupni pristup ovoj problematici treba primiriti što nije lako. Posavjetujte se sa pedijatrom i ev psihologom. Ništa opasno joj se neće dogoditi - koliko god dramatično sve izgledalo..