Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


ubod krpelja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

anteo

27.06.2007. 14:40

Pozdrav
Moj je četverogodišnji sin u Delnicama ovog vikenda pokupio dva krpelja. Jedan su uspješno izvadili ali drugi nisu. Ostao je mali komadić koji su gledali pod povečalom. Na hitnoj su rekli da to nije problem i da če to organizam sam izbaciti. Je li to točno? Zanima me i dali je moguče da pokupi razne zarazne bolesti. Koji su im simptomi i nakon koliko se javljaju?
Mama Adriana

Darko Richter, dr. med.

27.06.2007. 17:45

Organizam će sam izbaciti tog krpelja, tj. najvjerojatnije samo zaostalu glavu, pod cijenu manjeg gnojenja. Trebate imatiu pripremi antibiotsku mast, npr. Garamycin ili sl.
Što se tiče bolesti, moguće je da od krpelja pokupi krpeljni meningoencefalitis i Lyme-sku boreliozu. Ako nije cijepljen, za prvo sada preostaje samo čekati i vidjeti, inkubacija je oko 4 tjedna, kada se javi glavobolja, temperatura i povraćanje.Što se tiče borelioze, to je bolest kompleksnog tijeka koja se prvo manifestira pojavom migrirajućeg eritema, a nakon više tjedana i mjeseci može prijeći na zglobove i kasnije raditi meningoencefalitis. No, moćže se efikasno spriječiti, tako da npr. uzmete sada Sumamed 10 mg/kg dnevno kroz 5 dana.

anteo

28.06.2007. 10:15

Kolika je vjerojatnost da oboli od meningoencefalitisa? Na hitnoj u Delnicama rekli su da oni nemaju evidentiranih slučajeva te bolesti i da njihovi krpelji nisu opasni.

Darko Richter, dr. med.

28.06.2007. 11:55

Manje od 1:10.000.

alica

03.07.2007. 12:20

Poštovani,

prije dva tjedna pojavilo mi se svijetlo-crveno obojeno tkivo sa vanjskim tamnijim crvenim obrubom srcolikog oblika veličine oko 18 cm na bedru..hospitalizacijom u bolnici ustanovljeno je da je to ubod krpelja. Terapija je 5-dnevno uzimanje Sumameda od 500 mg...
S obzirom da sam više puta imala krpelj, njegovim dstranjivanjem nije bilo nikakvih reakcija..
Molim Vas, zašto je sada tako burna reakcija i dali je krpelj ostrovan? Slijede li kakve posljedice?

Zahvaljujem na odgovoru...

Darko Richter, dr. med.

17.07.2007. 09:35

Sumamed ste dobili radi profilakse borelioze ili Lyme-ske bolesti, to je riješeno. Možete jedino dobiti krpeljni meningoencefalitis, inkubacija se može rastegnuti do 6 tjedana od ujeda krpelja. No, vjerojatnost je malena. Treći problem s krpeljima je ascendentna paraliza od neurotoksina iz sline kpreljeve sline. To je u češće u Americi, nego u Europi. Ja nisam čuo niti za jedan slučaj u nas, no mjerodavniji bi vam odgovor dao neki infektolog. U svakom slučaju, čim se krpelj odstrani, paraliza prestaje, a inače može biti smrtna. Dakle, niste niti u toj opsanosti. A zašto se nešto zacrveni? Razlozi nakon ujeda krpelja mogu biti isti kao i nakon uboda uglom ili udarca: dakle, ili trauma, ili infekcija, ili alergijska reakcija (Arthusovog tipa). To bi bilo to.

mstepa

18.06.2008. 10:10

poštovani, trebala bih vaš savjet uz vezi uboda krpelja.
prije mjesec dana u vožnji biciklom moja 5-o godišnja kćer je zaradila krpelja, sva sreća nije ušao do kraja već samo jednim dijelom u kožu, ja sam ga natopila alkoholom i sa pincetom izvadila van. nakon toga smo otišli doktoru da oni pregledaju, rekli su da je o.k i da moramo promatrati mjesto uboda.
prvo je na tom mjestu bila mala točkica koja se počela sušiti, ali nakon mjesec dana pretvorila se u tamno crveni prištić koji nikako ne prolazi. otišli smo kod doktora i mala je dobila garamycin mast, jedan put na dan da joj mažemo, međutim sad joj mažemo već 7 dana ali prištić ne prolazi. molim vaš savjet što raditi?

Darko Richter, dr. med.

18.06.2008. 18:40

Meni ovo izgleda kao primarna lezija lajmske borelioze, pa bih vam preporučio kontrolu kod dermatologa. Svakako fotografirajte promjenu nekoliko puta tjedno, i uz nju položite ravnalo da se vidi točna veličina.

mstepa

20.06.2008. 01:15

puno vam hvala na brzom odgovoru,javit ćemo se doktoru

Darko Richter, dr. med.

20.06.2008. 10:25

Možete se javiti i infektologu, kao i dermatologu, sasvim je dobro jedno i drugo. Bolest se zove Lyme borreliosis, uzročnik borrelia burgdorferi - ako sam u pravu, a najbolje bi bilo da nisam, makar, u ovako ranoj fazi i sa suvremenim antibioticima, bolest nije veliki problem.

mačak

10.07.2010. 15:30

Postovani doktore!
01. svibnja o. g. upiknuo me je krpelj od kojeg sam dobila krpeljni meningoencefalitis. Bolest je dokazana lumbalnom punkcijom i seroloskom analizom krvi prilikom hospitalizacije u zagrebackoj bolnici za infektivne bolesti. Sada sam dobro iako jos uvijek na bolovanju i kucnom mirovanju. No muci me sljedece: buduci da bolest nije bila nimalo ugodna i lagana imam strah od ponovnog susreta s krpeljima, buduci da svaki moj boravak u prirodi zavrsi barem jednim ubodom. Uzput, lani u isto ovo vrijeme prebolila sam Lyme boreliozu! Stoga me interesira da li bi bilo uputno i ucinkovito za mene da se cijepim cjepivom protiv krpelja?
Zahvaljujem na odgovoru uz srdacni pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

11.07.2010. 06:00

Cjepivo protiv krpelja ne postoji. Postoje cjepiva protiv raznih klica koje krpljei prenose, pa tako postoji i vrl oefikasno cjepivo protiv virusa krpeljnog meningoencefalitisa. Međutim, ako ste to preboljeli, stekli ste dugotrajnu imunost i cijepljenje nije potrebno.

ankh1984

15.07.2010. 02:26

Poštovani,
Javljam se iz Đakova, u bližoj okolici Đakova dok sam se kretao prirodom ugrizao me krpelj. Neznam točno koliko se dugo zadržao na meni ali pošto nisam vidio da je popio krvi tj bio je jako sitan predpostavljam da nije dugo, a i mislim da sam izvukao sve njegove djelove, poslje vađenja ostala je neka mala crvena točkica koja se osjeti pod prstom promjera 2-3 milimetra. U sklopu firme smo imali cijepljenje protiv meningoencefalitisa prvo je bilo 16.03.10 a drugo 22.04.10 god rečeno je da treće čekamo 12 mjeseci. Sad me zanima dali ove prve dvije doze cijepiva imaju neki učinak i dali se moram bojati tih bolesti što prenose krpelji?

Darko Richter, dr. med.

15.07.2010. 11:30

Možete računati na zašttitu od barem 70% nakon prve dvije od ukupno 3 doze, i to, samo protiv krpeljnog meningoencefalitisa, a nikako i od borelioze. Možete se javiti dermatologu ili infektologu, radi eventualne profilakse borelioze - ne znam točno kakva je tamo epidemiol. situacija. Zaraženi krpelja s virusom meningoencefalitisa, ima.
Čudi me, da vas nisu cijepili po ubrzano shemi (0,7,21 dan, ili 0,14 dana i 3 mj., ovisno o vrsti cjepiva) kada su vas počeli cijepiti nepsodredno priej glavne seozne aktivnsoti krpelja.

tanja00

08.08.2010. 13:55

jučer sam na uhu svoje curice od 5 godina uočila male crne mrvice,..kao osušena krv, jutros je time bilo prekriveno cijelo uho pa sam otkrila krpelja koji se uvukao u gornji dio uha na skroz neprimjetno mjesto...isčupala sam ga a doktor nam je dao sumamed i octenisept da prskamo. nakon čupanja ostala je samo mala točkica....malo sam mjesto stiskala u slučaju da nije nešto ostalo pa se blago zacrvenilo. zanima me koliko ima pomoći od sumameda ili i dalje da strahujem svaki dan od mogućih reakcija. krpelj je pokupljen unašem dvorištu.

tanja00

08.08.2010. 13:55

i koliko vremena treba proći da bi bili sigurni da je sve prošlo bez posljedica

Darko Richter, dr. med.

08.08.2010. 22:00

Sumamed je dat kao profilaksa borelioze, a za eventualni meningoencefalitis, z akoji sada nema profilakse, inkubacija je od 3-30 dana.

lana0604

29.06.2011. 20:15

Poštovani, lani negdje u ovo vrijeme sam imala krpelja na unutarnjoj strani bedra. Sama sam ga izvadila, nije ništa ostalo, ali mi je naoteklo. Oteklina je splasnula nakon par dana. No, od onda mi se u više navrata, recimo svaka 3 mj, na tom mjestu pojavila mala oteklina, promjera svega 1cm, koja lagano svrbi. To se pojavi i za par sati nestane. Kako odmah prođe, nisam išla kod doktora. Što bi to moglo biti?

Darko Richter, dr. med.

30.06.2011. 01:35

Ne znam. No, ja bih pitao infektologa ili dermatologa.