Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Učestale stolice kod 6-mjesečne bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kapetas

09.04.2015. 16:35

Poštovani,

zanima me koliko stolica dnevno se kod bebe kojoj je uvedena kruta dohrana (povrće, voće) smatra normlalnim? Naime majka sam bebe koja će za tjedan dana imati punih 6 mjeseci, uvedena joj je dohrana sa 4,5 mjeseca u obliku voćnih i povrtnih kašica koje je izvrsno prihvatila.Ima 5 obroka dnevno od kojih su dva: voćno- mliječno - žitna kašica i obrok s povrćem.Ostala tri obroka su AD mlijeko (Althera) uz dodatak rižinih pahuljica u večernjem obroku. Između obroka beba pije vodu, vrlo rijetko nezaslađen čaj.
Zbog sumnje na alergiju na km beba je stavljena na Altheru (nalazi prick testa su negativni, a IgE u granicama normale, <2. Do sljedeće kontrole kod gastroenterologa prema uputama pedijatra beba je i dalje na Altheri. Međutim, u zadnje vrijeme beba ima dnevno 5-6 stolica koje nisu proljev (kašasta gusta stolica). Inače beba nije razdražljiva, vesela je i ima 7200 g. Unaprijed zahvaljujem. lp,

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.04.2015. 14:05

Nema nekog normalnog broja. Ako dijete jede dosta hrane s puno neprobavljivih ostataka ili sa dosta šećera imat će veći broj stolica i načelno će boiti mekše. Dokle god je dijete dobro i dobro napreduje nije bitan izgled niti broj stolica.

kapetas

20.04.2015. 13:00

Hvala na kratkom i jasnom odgovoru,
lp

veno

05.05.2015. 16:10

Nisam sigurna je li ovo pravo mjesto za pitanje, ali eto. Djevojčica stara 4,5 mjeseci, isključivo dojena, dobila Biogaia kapi, prvi dan poslijepodne cijepljena cjepivom "5u1",drugi dan imala kod svakog podoja potpuno tekuće svijetložutu stolice, jednu s tragovima krvi, idući dan započele svijetlozelene stolice sa sluzi ujutro, tijekom dana žute tekuće stolice, 1-2 stolice noću. Dobila pelenski osip. Po preporuci pedijatra, napravljena analiza na okultno krvarenje, rezultat negativan, zaključak pedijatra da se ne brinem, da to crijeva sazrijevaju. Dijete je primilo dvije doze Rotarixa,u dobi 2 i 3 mjeseca, imala je sve do cijepljenja po noći probavne probleme, glasni rad crijeva, naprezanje i stenjanje sve dok nije dobila vjetrove ili stolicu, ujutro. Stolice su bile rijetke, sa sluzi i zrncima, svijetložute i obilne, 1-2 dnevno. Trebam li jos nesto poduzeti u vezi ove promjene u boji i količini stolica koja traje vec tjedan dana. Zadnje vaganje je bilo prije cijepljenja, dijete je udvostručilo porođajnu težinu, trenutno jako slini pa sam pomislila da bi izbija ne zubi moglo biti uzrok promjena. Inace je dobrog raspoloženja. Znam da je ovo pitanje mozda smiješno, ali brinu me ove promjene i voljela bih čuti jos jedno mišljenje. Unaprijed hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.05.2015. 08:10

Prema opisu se ne događa ništa što bi Vas trebalo strašiti. Cjepivo 5U1 ne bi trebalo imati veze sa stolicom. Čini se da dijete ima produljene dojenačke kolike koje nemaju odraza na napredovanje u težini. O mogućim uzrocima je teško govoriti i ne savjetujem daljnju obradu osim u slučaju da grčevi postanu izraženi i značajnije ometaju jedenje i spavanje. Možda bi jedino bilo dobro napraviti analizu urina, za svaki slučaj.

veno

06.05.2015. 10:55

Hvala, jucer nisam vidjela da je pitanje objavljeno na ovoj temi pa sam ga postavila na drugoj, vezanoj uz 5u1, nenamjerno je, ispričavam se!