Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Upala pluca + prvenar ili pneumo


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bambolina

06.04.2010. 23:20

Dobar vece,
iako nisma jedna od majki koja trce na pedijatriju cim djete zakaslje...ovaj vikend mi se cinilo da to jesam....
Bilo mso na dezurnoj pedijatriji di je doktroica sina (4 godine, alergicar (na sve i svasta) + bronhitis) rekla da mu nije nista da su mu plua uredu i da ona nema pojma zasto on non stop kaslje (juce i danas (nedjelja)) i da ga mozemo inhalirati sa ventolinom po preporuci nase pedijatrije - pitala sam koliko kapi i dobila odgovr pa onako kako vam inace vasa pedijatrica kaze - kada sam pitala za kasalj dobila sam odgovor; ja nemam pojma zasto kaslje pa kupite mu neki sirup, sta ja znam recimo prospan.
Zahvalila sam se i izalsa.
Navece poslje deset sam otisla sa djetetom u bolnicu (valjda nenakav instinkt...ili ne znam sta...) jer je on kaslja (a nikada do tada nije tako kaslja (znala sam da nije bronhitis i da nije sve o.k.). Dr.na pedijatriji u bolnici ga je preslusala i rekla da mu je nalaz pluca super (nakon sto ga je poslusala sa slusalicama) i da temperaturu (u mdjuvremenu u cekaonici je dobio 38,6) je dobio sigurno od afte koju ima u ustima i da kaslje jer vjerojatno mu se sljeva sekret iz nosa a da je to sigurno zbog neke alergije. Inhalirali su ga fizioloskom (i to hrpetimom - bio je ka parni lonac siromak) i dobio je sirup za temp.i rekli su nam da odemo kupiti bisolex i kapi za nos (ako mu se zacepi) i plavilo za afte.
Iako je to sad bila druga doktorica vrag mi nije dao mira i ponovo sam molila muza da nas vodi ali ovog puta kod njegove dr.koja cim ga je vidjela (mislim poslusala) rekla je; to je upala pluca - odite na slikanje. Vratili smo se sa slikom i ona je rekla virusna evo sumamed ujutro i navece Panatus.
Zasto pisem - evo ovako mali od seke (isto 4g mjesec dana prije mog aj zavrsio u bolnici i ista stvar cetvrta doktorica koja je bila i prva je "otkrila upalu pluca"blunk ali on je imao bakterisku (decki su se druzili tjedan dana oko 28.03. - ne znam dali to ima veze). Zanima me dali je dr.bez brisa i bez nalaza od krvi mogla vidjeti sta se dogadja i dali je to virusna ili bakteriska?
Ja bi rado ako ima smisla malog odvela privatno vaditi krv - iako... ne znam mozda nema razloga bojim se, bojim se jer znam sta je mali od seke prosao (voda oko srca, temperatura, bolčnica, infuzija...) pa ako se to moze nekako sprijeciti da se ne razvije u nesto takvo...Mislite da ima slisla narpraviti krvnu pretragu? ili bris nosa grla?
Sada spava ne kaslje jako temperaturu veceras nema (preko dana oko 37 - 37,4)...
Ujedino bi Vas molila voljela bi ga nakon ovoga cijepiti ali zanima me vase misljenje dali je bolji prevenar ili Penumo?
Njega jos cuva baka ali sad krece na aktivnosti a na jesen u vrtic.
Inace kao sto sam rekla ima problema sa alergijama i sa bronhitismo a kao mali sa upalama uha (sad nema hvala Bogu upale uha - ali tu zaslugu ja uvijek Vma pripisujem).
Evo sad sam Vas ugnjavila!
Kao i uvijek radujem se Vasem iskrenom odgovoru iako! happy
Iako bi neki rekli da su odgovori katkad ovakvi ili onakvi meni su uvijek dali "pljusku" i dali mogucnost da nakon njih stvari sagledam iz nekog drugog kuta...
Tako nam je recimo Vas odgovor kad smo Vam postavili pitanje o ciscenju usiju - vi ste nam rekli; dali mi svoju guzicu nakon wc-a ne obrisemo? - pomoglo da nase dijete nema vise cepove u usima i da nema vise upale big-smile Stoga... veselimo se vasim odgovorima blunk koji mene na kraju neodoljivo podjsceju na Dr.Housa i samo mogu reci; blago Vasoj zeni! big-smile
Laku noc...

Darko Richter, dr. med.

07.04.2010. 10:55

Ako se upala pluća vidi,onda se vidi, i katkada ne trebaju nalaz krvi. Ako se oni učine, najvažniji je CRP, a u krvnoj slici ukupni broj leukocita i % limfocita. Bris nosa ili grla za izvanbolničku upalu pluća nema baš nikakvog etiološkog značenja.
Upala pluća nije dijagnoza za pogađanje preko interneta, niti iz jednog nalaza. Dijete treba vidjeti, pregledati, ev. slikati RTG i ev. učiniti neki od krvnih nalaza.
Po meni, vaš mali je imao najobičniji rinofaringitis, a u upalu pčuća nisam baš uvjeren. A kao i jest, npr. ono što vam je pedijatrica rekla, virusna upala pluća, onda Sumamed tu ne pomaže. Nemojte mu davati nikakve sirupe za kašalj. Nemojte ga inhalirati više od 2-3 dana.
Što se tiče Prevenara, još je vrijeme (do dobi od 6 g.)da mu date 1 dozu, i nakon 2-6 mj. nastavite 1 dozom Pneumo23. Prevenar djeluje brže i bolje na 7 najinvazivnijih sojeva pneumokoka, a Pneumo23 pojačava tu imunost i proširuje je za dodatnih 16 sojeva koji nisu sadržani u Prevenaru.

bambolina

08.04.2010. 00:10

Hvala! <3 <3 <3
Cim ozdravi idemo se cijepiti sa Pevenarom i za recimo za cca 4 mjeseca se docjepljujemo sa Penumo23.
Odlicno - u ponedjeljak idemo kod njegove pedijatrice i odmah cemo se dogovoriti za cjepljenj!
Hvala jos jednom!
Vi ste zbilja amazing - i ostanite nam zauvijek takvi - svoji i jedinstveni! big-smile
:* :* :*
Laku noc!

Darko Richter, dr. med.

08.04.2010. 11:00

Ne žurite. Ima vremena. Pogotovo, jer će vaša pedijatrica, vjerojatno, htjeti da dijete cijepi tek nakon dužeg vremena od kada ocijeni da je ozdravilo. Ali, vremena imate. Ako ga cijepiti unutar sljedećih 1 mj., to ća, za hrvatske prilike, biti uspjeh.