Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Upala sinusa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Hrogsy

27.06.2016. 20:00

Poštovani,
znam da je ovo uobičajena tema no svejedno Vam molim za mišljenje. Naime, zbog drugih razloga smo s djetetom obavljali kontrolni MR mozga i otkrili smo nešto i na sinusima. Citiram sa nalaza: Zadebljana sluznica desnog maksilarnog sinusa, etmoidnih celula, sfenoidnog i frontalnog sinusa sa nešto upalnog sadržaja. Zadebljana sluznica pojedinih mastoidnih celula obostrano sa nešto tekućeg sadržaja. Datum izdavanja nalaza je 15.06. ove godine a mi smo ga dobili 17.06. Kod pedijatrice smo bili danas i ona nam je dala kapi s garamicinom (no ja sam na receptu pročitala i kraticu DEX pa sam pronašla da je to dexamethasone) za inhaliranje.
Zanima me Vaše mišljenje glede terapije. Napominjem da je dijete u ovih 6 godina života možda jednom primilo antibiotike. Inače izgleda zdravo, malo curenje iz nosa, doduše prije je bilo je i sukrvice no ne izražajno...
Unaprijed hvala,
Josipa

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.06.2016. 13:15

Samo se treba brinuti za čistoću i prohodnost nosa. Ne znam koje je dobi dijete ali najbolje je nos ispirati "rogom" u kojeg stvaite 1 ili 1,5 vrećicu morske soli, 2x na dan. Za manju djecu je to sprej sa 2,3% otopinom morske soli. Ako postoje znaci alergije (hunjavica, kihanje, suzenje očiju) posavjetujte se s liječnikom. Propisanu terapiju (kapi) ja ne preporučam.