Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Upala uha


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

www

29.12.2015. 18:00

Poštovani,

imamo dečkića od 6 g. Inače je alergičar (ambrozija, pelud, grinje,paradajz,kikiriki) većinu godine je na Flixotidama, Nasonexu i Escontralu. Nos mu je slabo prohodan,više diše na usta.

U 9 mj je krenuo u vrtić po prvi puta i to samo kad je mala škola. Od tada je imao tri puta upalu uha. (prije polaska u vrtić nikada).

Sada je prošlo dva tjedna od kada je popio Sumamed jer je imao Streptokok u grlu i sada je dobio nakon 15 dana upalu uha.Boli ga desno uho, ima temp. 38 i dobio je Cefalaksin, Operil kapi za nos i kupili smo inhalator. Kako spriječit učestale upale uha? Bojim se za sluh, čitala sam da kod svake upale sluh malo oslabi? Koliko kod takve upale treba kontrolirat uho jer nam je doktorica ovaj tjedan na godišnjem, a pregledan je u subotu? Da li da ga vodimo doktorici koja mijenja da pregleda opet uho ili je dovoljno se pridržavat terapije.

Svako dobro

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.01.2016. 11:50

Ako dijete nema visoku temperaturu i ne žali se na jaku bol uha tada nema potrebe ići sada na kontrolu. Obzirom na sve bilo bi dobro, kada prođe upala, konzultirati specijalistu ORL kako bi procijenio veličinu treće mandule i u kojoj je mjeri otežan dotok svježeg zraka u srednje uho. Tek jake bakterijske upale uha mogu izazvati trajno oštećenje sluha, no najčešće je riječ o blagima upalama koje ne ostavljaju posljedice.

Luci112233

07.01.2016. 19:15

Postovani , kcerka mi je za vikend pokupila poprilicno jaku prehladu , uz pojacan sekret iz nosa grlobolju , te se u nedjeju pocela zaliti na bol u uhu i zacepljenost uha vise lijevog nego desnog . U ponedjeljak odlazi kod doktora opce prakse koji konstatira upalu oba uha lijevoga vise nego desnog te propisuje maxitrol kapi i sredstva za ublazavanje bolova . Napominje da bi bol trebala uz pravilnu upotrebu terapije prestati kroz dva tri dana , kao sto i jest , no problem je i dalje zacepljenost nosa i sekret koji se poceo slijevati u zdrijelo te zacepljenost uha koja je i dalje prisutna te zujanje u lijevome uhu , te je s toga moje pitanje je li prepisana pravilna terapija i sto biste savjetovali?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.01.2016. 13:05

Učestalo ispirajte nos 2,3% otopinom morske soli (Sinomarin, Sterimar hypertonic, Aquamaris strong, Quixx i sl). Ako se smetnje nastave preporučam ORL pregled.

Lucky.

08.05.2016. 23:25

Postovani doktore,
molimo savjet. Djevojcica od 5,5 godina popila je u zadnjih mjesec dana 3 antibiotika zbog streptokoka u grlu. Silapen, Sumamed i opet Silapen. Prije toga u tri mjeseca 5 antibiotika zbog gnojne angine. Imali smo u travnju termin za operaciju mandula koju smo odgodili zbog streptokoka.
Jucer je popila zadnju dozu Silapena ali vidim po jeziku da je streptokok jos prisutan. Vjerojatno cemo morati odgoditi i novi termin za operaciju 19.05.
Sto da vise radimo? Svi ukucani smo radili bris koji je negativan svima, iskljucili smo je iz vrtica, umjesto mlijeka pije bioaktiv jogurte, puno tekucine... Ocajni smo. Kod nas u Ck ne vade mandule ako dijete ima streptokok... kamo da se okrenemo?
Unaprijed hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.05.2016. 11:10

Treba ponoviti bris, promjene na jeziku mogu potrajati neko vrijeme nakon streptokokne infekcije. Ako je bris pozitivan moze se dati injekcija penicilina s produljenim djelovanjem (ekstencilin) te se ua naredna 3 tjedna, dok antibiotik stiti, mogu vaditi mandule. Uvedite kolostrum s probioticima i beta glukan.

dmlinaric

27.05.2016. 13:35

Poštovani. Dijete od 3 god več pet dana na antibioticima zbog upale grla i uha. Prvih par dana izlazio zeleni sekret iz nosa, nakon toga je prestalo. Ali i dalje dosta slabije čuje, pa moramo vikati. (uha su joj svrbela i rekla je da joj se, njezinim riječima, uho "poklopilo"blunk... Peti dan već pijemo amoksicilin i snižavamo temperaturu koja se popne do 39 (pazduh). Temperatura padne do 37.5 (lupocet junior) ali se opet pojavi navećer. Nema proljev niti povraća (zapravo ima zatvor). Da li je to normalno trajanje bolesti, najviše me brine to kaj ne čuje dobro. Ne žali se na nikakve bolove. Da počekamo dok ne popije sve lijekove do kraja ili odemo do pedijatra prije? Hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.06.2016. 10:20

Čini se da nije postignut očekivani terapijski učinak, treba se javiti na kontrolu.