Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Urinarna infekcija ili upala spolovila kod djecaka?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

behmen

14.07.2014. 20:45

Moj sin koji je star 5 i pol godina prije tocno sedam dana se žalio na bol u "piši" prilikom prvog jutarnjeg mokrenja. Odmah sam mu dala caj od brusnice i "uhvatila" drugi urin te dala na analizu. Vec drugo mokrenje nije bilo bolno. Izvadili smo i krv i CRP. Svi parametri (krv) su bili u normalnom rasponu osim MCV 69,1 RBC 5,02 i MCHC 354. To mislim da je ok.
Nalaz sedimenta urina:
leukociti 10-12
eritrociti -
prisustvo bakterija - masa
kristali u urinu- malo Ca-Oxa i tripelfosfata
cilindri -
stanice plocastog epitela -
izgled- lagano zamucen
boja-zuta
pH-7
krv u urinu -neg
proteini ukupni - neg
glukoza-neg
ketoni-neg
bilirubin u urinu-neg
urobilinogen- 01:02
nitrit-neg

S obzirom na nalaz "mnoštvo bakterija" posjetili smo pedijatra. Doktorica nakon pregleda nalaza i penisa konstatirala je da tu nema urinarne infekcije da su bakterije od infekcije spolovila. Prepucij je nesto crven, pomican. Dobili smo uputa da 2-3 puta dnevno cistimo 3% rivanolom i mazemo kremom za oci Chloramphenicol te cetvrti dan dodjemo na kontrolu. Nakon dva dana vise se nije zalio na bol. Inace samo se zalio na bol prilikom prvog jutarnjeg mokrenja. Na kontrolnom pregledu doktorica je rekla da je stanje bolje, da ne mazemo vise kremom samo da cistimo rivanolom i dodjemo po pottrebi. Dva dana nakon prestanka mazanja ( a mazali smo 3 dana ukupno) ponovo se djecak zali na bol prilikom mokrenja. Ponovo smo danas bili na pregledu, gdje doktorica kaze da je crveno (iako ja ne vidim neko crvenilo) i prepisala nam je antibiotik Zinnat 7,5 ml 2 puta dnevno i rekla da jos uz to cistimo rivanolom, ne mazemo kremom i dodjemo na kontrolu peti dan, pa da ce ona tada procjeniti da li djete treba obrezati ili ne? Nista mi nije jasno. NIje imao povisenu temperaturu niti se zalio ni na sto osim te boli prilikom jutarnjeg mokrenja.
Dala sam mu jutros prvu dozu ovog antibiotika. Moje pitanje je da li da nastavim davati djetetu antibiotik? Ja vas molim za misljenje. Unaprijed zahvalna.
Aida

behmen

17.07.2014. 00:45

Samo da se nadovežem na vec napisano. Djecak pije 3 dana Zinnat i vise se ne zali na pecenje prilikom mokrenja,no kozica sada izgleda crveno, jos uvijek se zali na bol prilikom navlacenja. Deznficiramo rivanolom 2 -3 puta dnevno, kupila sam i acidi borici, dal da mazemo necim? Neki savjet? Zinnat pije jos sutra pa prekosutra na kontrolu. Molim Vaše mišljenje.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.07.2014. 09:40

Prema napisanom najvjerojatnije je uzrok smetnji upala spolovila. Možete dodati kremu protiv gljivica (Canesten, Plimycol) - 2x na dan, dulje vrijeme. Izbjegavajte kiselu hranu i napitke (sadrže C vitamina) koji može stvarati kristale u urinu a urin bude kiseo pa uzrokuje peckanje. Povećajte unos vode kako bi se intenziviralo ispiranje mokracnih kanala. O procjeni potrebe za kirurskim zahvatom ne mogu govoriti, sve ovisi o procjeni temeljem pregleda.

DzeniS

24.07.2014. 14:40

Postovani imam djevojcicu staru 20 mj, od njene 1 godine lijecimo je zbog prisustva bakterija u urinu, proteus miribalis, posle eserihija c, pa jedno vrijeme nalaz sterilan, sada opet kontrola i opet bakterija =( sada pise " u kulturi 1ml urina izlolovano je 100.000 bakterija koje su indetificirane kao klebrinella pneumoniae " molim Vas da mi kazete kolko su opasne bakterije dobila je sada Esbesul sirup, zaboravila sam napisat da joj je prosirena cjevcica kao objasnili su mi da joj se urin vraca u bubreg posle mokrenja. molim vas, objaniste mi kako i sta da radimo dalje.. hvala vam punoo

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.07.2014. 09:55

Tesko je na temelju napisanog savjetovati kako dalje. Vazno je da se prije uzimanja urina za bakterilosku analizu napravi dobra toaleta (pranje) spolovila, ove bakterije mogu biti i sa spolovila. Obzirom na vracanje urina prema bubregu treba redovito kontrolirati urin i urinokulturu, mozda bi se mogla uvesti uroprofilaksa - davanje malih doza lijeka kao sto je Esbesul u vecernjim satima kroz duze vrijeme. Najvaznije je da ne dodje do jace upale (temperatura, bolovi). Mislim da se treba pedantno drzati uputa nefrologa. Mozete uvesti i neki probiotik.

ina01

03.10.2014. 00:15

Molim vas za misljenje. Dakle imali smo temperaturu tri dana 39.6 skidali je cepicima cim bi prestao djelovati narasla bi opet. Odmah nakon prve neprospavane noci kod pedijatra,dala nam je Augmentin 2x2.5 ml da bi se sutra jako osuo po trbuhu i ledima na hitnoj dobijemo Flonidan 2ml no pedijatrica tvrdi da nije osip od Augmentina i nastavljamo s njim. Nakon 7 dana opet urin i mijenja Augmentin u Cefixim 1x5 ml 7 dana. Urinokulturu rekla je raditi kad popijemo i Cefixim. Bojim se da kad njega popijemo nebi dosao na red neki treci sto vi mislite dali je ovo ljecenje za sad u redu? Puno hvala.

ina01

03.10.2014. 00:15

Zaboravila sam napisati da moj sin je star 8 mjeseci i da uz antibiotik mu dajem i Waya kapi

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.10.2014. 10:30

Dakle iz Vašeg posta se može pretpostaviti da je riječ o upali mokraćnih kanala te da je nakon neuspjeha Augmentina uveden Cefixim. On bi trebao izliječiti trenutnu infekciju s visokim izgledima. No bit će potrebne redovite kontrole urina i urinokulture. U slučaju ponovne pojave infekcije mora se uvesti antibiotik i tada treba razmišljati o pretragama koje bi istražile moguće postojanje anomalije mokraćnih kanala koje uzrokuju ponavljajuće infekcije. Wayu nastavite i nakon antibiotske terapije.