Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


uspavljivanje bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tinaaaa

01.09.2014. 16:00

Imam sincica od 11 tj. Iskljucivo je dojen na zahtjev, papa jako puno sto se vidi u rastu od otpusne kilaze od 2780g na 6400g u ovom periodu. Nemamo vecih tegoba osim grceva za koje primjecujem da ipak vec malo se smanjuju.
Preko dana zaspi uz sisanje najcesce oko 9-10 pa opet spava od 12-14/15h i jos jednom oko 18h na pola sata. Kupamo ga oko 20.30 i onda krece uspavljuvanje uz dojku u lezecem polozaju. Zaspi kroz 20ak minuta, medutim imamo problema s prenosenjem u kinderbet. Cim ga uzmem, cak i uz dodatno ljuljuskanje, kada ga polegnem.u kinderbet on se razbudi i onda nece spavat. Jednostavno cini mi se da iz nekog razloga ne voli kinderbet. Tako spava s nama blunk
Ipak htjela bih da bar navecer ima san u svom kreveticu barem tih prvih 3 sata do iduceg sisanja koje je oko 1 sat. Kako da ga naviknemo?Kako izvesti i to da naucimo dijete da spava samostalno?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.09.2014. 10:55

Pokušajte razdvojiti hranjenje od uspavljivanja. Nahranite ga i potom postavite u krevetić. Budite uz njega dok ne zaspi. Inače ga varate - zaspi u Vašem naručju i čim dopusti da ga san savlada Vi ga odmaknete od sebe i stavite u krevetić. Naravno, zbog toga najčešće sve teže usnivaju (znaju što ih čeka) a svako buđenje noću postaje sve češće popraćeno plačem. Ako vidite da to ne ide neka spava s Vama pa ćete vremenom nastojati postići odvajanje i samostalno usnivanje. Nisam za radikalne metode, nema potrebe.

Tanja79

15.09.2014. 20:40

Poštovani,

molim Vas za savjet; mama sam petomjesečnog sinčića koji je zbog grčeva (koji su trajali do prije mjesec dana) puno nošen, naučen je na usnivanje uz nošenje i drmanje (zahtjeva sve jače podražaje, ljuljanje mu nije dovoljno pa postane nemiran). To se odnosi i na dnevna spavanja kojih je konkretno danas bilo dosta, pa tako i dosta uspavljivanja. A kada zaspi, preko dana spava na meni i odgovara mu što okomitiji položaj (sjedim naslonjena), probudi se i počne dizati glavicu i onda ga moram ponovo uspavljivati, što često ni ne uspijem, jer smatram da se za 15 minuta ne uspije naspavati. Na prsima se ne može umiriti, počne mahati rukicama i nogicama pa slijedi plač, a o maženju, pjevušenju i ležanju pokraj njega da ni ne pričam. Probala sam 3 puta uspavati ga tako i plakao je preko sat vremena, a poslije još dugo ne može doći k sebi, zagrcava se, teško diše, a meni srce puca. Jedini problem mi je njegova kilaža jer mi je težak i jednostavno fizički više ne mogu. Naišla sam na neke članke i zaključila da je izuzetno zahtjevna i osjetljiva beba. U kolicima isto ne želi zaspati,a i klokanicu je počeo odbijati. U fazi smo izbijanja zubića, ali pročitala sam da će ta faza još dugo trajati...

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.09.2014. 08:15

Čini se da Vas sin u potpunosti kontrolira i upravlja Vama. Kako nemate neiscrpne rezerve energije javlja se stres - umor, nervoza; što dodatno povećava zahtjevnost djeteta. Činjenica jest da ima djece, kako kažu neko psiholozi; koja bi se trebala roditi s knjižicom uputstava - što god pokušavate nikada nisu zadovoljni. I to je nromalno - nema veze sa Vama. Jedino je rješenje izboriti se za svoje vrijeme i oporavak. stoga bi ukućani trebali preuzeti barem noćna uspavljivanja. Izbjegavajte prekomjerno drmusanje djeteta - nije zdravo za krvne žile u mozgu! Preporučam konzultirajte pedijatra, mislim da bi bilo korisno napraviti neke pretrage (krvna slika, urin, pregled stolice na skriveno krvarenje, ultrazvuk trbuha i mozga).

Tinaaaa

02.02.2015. 18:50

Poštovani doktore,
kada pišete da je drmanje beba opasno za žile..o kojoj jačini drmanja mislite? Ja svoje dijete od 8mj. uspavljujem na rukama, i to na način da ga se ljulja i "cupka", međutim ne jako. Ili najčešće skakutanjem na pilates lopti koju jednostavno obožava. Možemo li tako naštetiti bebici?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.02.2015. 12:00

Ljuljanje- njihanje može, drmusanje (vibracije - kratki i brzi pomaci glave) ne.