Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Uvođenje alergena u prehranu djeteta s AD


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

d.marija

22.02.2014. 21:55

Poštovani dr. Richter,

imam curicu od 3,3 godine koja ima atopijski dermatitis od 3.mjeseca. Prije mjeseca dana bila je 9 dana u bolnici s dijagnozama:
* suspektna anafilaktična reakcija i
* akutna srednje teška bronhoopstrukcija

Nutritivne alergije su: ( uk. IgE=891 kU/L, i spec. IgE grinje 5+, kravlje mlijeko 5+, bjelanjak jajeta 5+, žumanjak jajeta 3+, pšenično brašno 4+, gluten 4+, soja 2+).
U Prick testu nađeni su i kukuruzno brašno i sezam.

Bili smo na kontroli kod liječnika koji nam je rekao da sad pokušamo s uvođenjem žumanjka (pola žumanjka na dan svaki drugi dan kroz mjesec dana). Nakon toga uvesti fermentirane pripravke mlijeka (jogurt - 1 žlicu na dan), a na jesen i pšenično brašno.
Mi se to ne usudimo davati zbog same dijagnoze koje su dali u bolnici (suspektna anafilaktična reakcija), pogotovo zbog činjenice kako su vrijednosti ovih namirnica izrazito visoke.
Molim Vas da mi dadete svoje mišljenje.
Hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.02.2014. 23:15

Dr. Richter više ne odgovara na pitanja (nažalost). Iako nisam imunolog/alergolog dijelim Vaše dvojbe i ne bih to pokušavao kod kuće. Zatražite mišljenje drugog alergologa, u međuvremenu se strogo pridržavajte dijete. Svakako bi pokusno davanje ovih namirnica trebalo obaviti u bolnici, nikako kod kuće.

d.marija

25.02.2014. 21:55

Hvala Vam dr. Jovančević na odgovoru. Iako nam je doktor rekao da joj ništa ne može biti (osim možda crvenog osipa oko usta, svrbež i peckanje) toliki rizik ne želimo preuzimati. U bolnicu dijete nećemo dati na testiranje jer je svega prošla tih 9 dana što je bila u bolnici, a dijetu nastavljamo provoditi sve dok alergija ne nestane.
Hvala Vam još jednom a mi ćemo nastaviti kontrolirati kretanje alergije i potražiti mišljenje drugog alergologa.

Lijep pozdrav!

d.marija

25.02.2014. 22:05

Dr. Jovančević (ili bilo koji doktor) molim Vas savjet i za ovu situaciju jer forum od gastroenterologije ne radi. Uz sve ovo što sam navela za kćer, ima problema i sa zatvorom (opstipacijom). Krenulo je otkako sam je počela odvikavati od pelena. Uporno se borila s tim da ne ide na wc, već je obavljala stolicu u gaćice. Odmah da naglasim da imamo problema s prehranom. Kako je alergična na puno toga jako teško nam je bilo kuhati joj ono što smije. Ispočetka je jela sve, ali s vremenom je povrće skoro sve izbacila (sada jede samo zelenu salatu, kupus salatu i krumpir).
U međuvremenu dobila je bracu i nakon toga završila u bolnici. Rekli su nam da problem može biti i psihološke naravi, što zbog bebe što zbog posljedice bolnice. Prije nego je završila u bolnici počela je zadržavati stolicu, potiskivala ju je unutra. Stolica je bila u obliku kuglica i tvrda a tu i tamo normalna.
Sada kako se vratila iz bolnice to je postalo jače,ali ide na wc. To znaju biti muke,urlanje. Tražili smo u ljekarni nešto za otvaranje, međutim u svim preparatima ima nešto što ona ne smije (kukuruzno ulje, soja, natrij benzoat). Doktorica nam je preporučila sirup Portalak. Zanima me, pošto je laktoza sastavni dio sirupa a laktoza sastavni dio mlijeka na koji je alergična (iako je mliječni šećer), da li je pametno da ga dajemo ili bolje ne? Što Vi preporučate za otvaranje? Kako riješiti problem?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.03.2014. 19:05

U Portalaku je laktuloza koji nema sličnosti s bjelančevinom kravljeg mlijeka. Povećajte unos maslinovog ulja koliko god je moguće, povećavajte dozu Portalaka dok stolica ne postane rijetka kašasta i održavajte tu dozu barem 3 mjeseca a potom postupno smanjujte. Ako nema stolicu 4. dan dajte pola Dulcolax čepića. Ukoliko s Portalakom ne postignete zadovoljavajući učinak trebat će nabaviti Movicol ili Forlax koji ima sličan princip djelovanja. Možete započeti s 10 ml Portalaka ujutro i postupno povećavati dozu dok stolica ne postane rijetka - bez straha možete povećati dozu i do 50 ml na dan.