Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


UZV mozga


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dragica333

04.07.2015. 19:15

Poštovani dr. Jovančević,
pošto veoma cijenim Vaše mišljenje molim Vas za pojašnjenje sljedećih uzv mozga djeteta, kao i savjeti kako postupati u budućnosti kako bi se dijete normalno i u skladu s vršanjacima razvijalo.

Dijete je rođeno 16.10.2014. u 35. tjednu trudnoće, 43cm, 1.760g, apgar 8/8.

22.10.2014 Koštane strukture se prikazuju uredno, falks je medijalno bez pomaka mozgovine koja je hiperehogena perivenrikulski obostrano, mrljasta, inhomogena. Oskudnija giracija. Rogovi lateralnih klijetki su simetrični, uski. Vidljiv velik cavum septi pellucidi i cavum verge. Uredan je protok kroz 3. i 4. komoru. Oba pleksusa zadebljana, uz desni suspektan uguršak, potrebno je daljnje praćenje. Nema dilatacije klijetki.

11.11.2014. Koštane strukture se prikazuju uredno, falks je medijalno bez pomaka mozgovine koja je hiperehogena perivenrikulski obostrano, uz vidljive cistične mikrocistične promjene uz oba roga lateralnih komora. Oskudnija giracija. Rogovi lateralnih klijetki su simetrični, uski. Vidljiv velik cavum septi pellucidi i cavum verge. Uredan je protok kroz 3. i 4. komoru. Uz oba pleksusa ugrušci u koloikvaciji. Nema dilatacije klijetki. Preporuča se razvojna terapija.

15.1.2015. Koštane strukture se prikazuju uredno, falks je medijalno bez pomaka mozgovine koja je hiperehogena perivenrikulski obostrano, uz vidljive cistične mikrocistične promjene uz oba roga lateralnih komora. Oskudnija giracija. Rogovi lateralnih klijetki su simetrični, uski. Vidljiv velik cavum septi pellucidi i cavum verge. Uredan je protok kroz 3. i 4. komoru. Uz oba pleksusa ugrušci u koloikvaciji. Nema dilatacije klijetki. Nastaviti s razvojnom terapijom.

23.4.2015. Koštane strukture se prikazuju uredno, falks je medijalno bez pomaka mozgovine koja je sada uredne ehogenosti i giracije. Nema više vidljivih mikrocisti. Rogovi lateralnih klijetki su simetrični, uski. Vidljiv velik cavum septi pellucidi i cavum verge. Uredan je protok kroz 3. i 4. komoru. Uz oba pleksusa ugrušci u koloikvaciji. Nema dilatacije klijetki. Nastaviti s razvojnom terapijom.

2.7.2015. Koštani svod bez osobitosti. Mozgovina je primjerene ehoenosti, falks cerebri je medijalno smješten, nema znakova pomaka mozgovine. Subduralni prostori su uredne širine. Uredan prikaz giracije. Lateralne klijetke su urednog smještaja i dimenzija, obostrane blago zaobljenih frontalnih rogova, uredne širine. Pleksusi choroideusi izgledaju sada uobičajneo. Periventrikularna bijela tvar sada bez promjena. Prikazuje se 3. i 4. moždana klijetka. Vidljiv corpus callosum u cijelosti. Stražnja lubanjska jama bez osobitosti. Nastaviti s razvojnom terapijom. Kontrola kroz 2 mjeseca.

Napominjem da redovito vježbamo jednom tjedno u bolnici, i kod kuće naravno. Najviše nas brine zadnji nalaz, ukoliko je sve u redu, čemu još jedna kontrola? Da li još nekako možemo raditi sa sinom, osim vježbi, kako bi se bolje razvijao? Jer nam je doktorica spomenula "treba puno s njim raditi", ali nije konkretizirala kako, a morala je otići radi hitnog slučaja. I što nas još brine što je spomenula da će dijete "možda imati problema s matematikom, a možda ne bude ništa, ali ja sam vas dužna upozoriti". Pa smo malo u strahu i htjeli bi svakako napraviti sve šta se napraviti da jer smo čitali da se mozak razvija do 3. godine, pa šta je napravljeno do tada je napravljeno, pa da ne "zakasnimo".

Hvala Vam puno na odgovoru i trudu.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

09.07.2015. 09:35

Ultrazvuk mozga je sada uredan, a uobičajeno se rade kontrole radi praćenja razvoja mozga (riječ je o kvalitetnoj pretraazi koja nije neugodna niti škodljiva). No treba imati na umu da je ultrazvučni nalaz tek jedan od elemenata temeljem kojih se procjenjuje razvoj djeteta (nije najvažniji). Uz vašu brižnost i sve što se poduzima nećete propustiti period kada je utjecaj fizikalne terapije najveći - samo redovito vježbajte, kada god to dijete prihvaća, mazite se, pričajte i redovito odlazite na kontrole. Nemojte se strašiti jer djetetu treba roditelj koji je opušten, vedar i uspješan u razumijevanju signala djeteta. Ako ste u panici to nije moguće.

dragica333

13.07.2015. 10:55

Zahvaljujem na odgovoru.
Ako bi bili toliko ljubazni da mi odgovorite, čujem od nekih roditelja da su im neurorizična djeca upućena na eeg pretragu, nas nitko nije uputio na istu, da li je to potrebno ili je uzv mozga dovoljan? Šta se "bolje" ili "drugačije" vidi eeg pretragom?
Pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.07.2015. 10:25

Djeca sa visokom razinom neurorizika se upućuju na EEG - to je tek jedan od elemenata u procjeni razvoja, no u ovoj dobi najmanje značajan kada je riječ o nižim stupnjevima neurorizika. Obzirom da dijete treba biti mirno pregled može biti tehnički zahtjevan i stoga ako neuropedijatar ne nalazi indikacije za njega nemojte inzistirati.