Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


varilix cjepivo


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sanlea

08.05.2006. 09:50

postovani, a dali je potrebno nadocjepljivanje s godinama tj ponavljanje cjepiva ili je dovoljno samo jedno cjepivo za cijeli zivot i kada ga preporucate dati npr vrtckom djetetu/4 g/. razmisljala sam o cijepljenju nakon povratka s mora oko 15.7. zajedno s engerixom jer preptostavljam da ce imunitet biti bolji nakon 3 tj mora ili mogu i odmah cijepiti?

Dr. Darko Richter

08.05.2006. 13:28

Ako želite cijepiti dijete, onda ga cijepite odmah. Ovo s morem nema nikakve veze s vezom. U dobi od 4 godine cijepi se jedanput za cijeli život.

sanlea

10.05.2006. 09:30

postovani,odlucila sam dakle obaviti cjepljenje tim cjepivom. prije dva dana cjepila sam ju infanrixom i prvom dozom engerixa, druga doza engerixa je 5.6, smijem li tada cijepiti uz engerix i varilixom?

Dr. Darko Richter

10.05.2006. 16:19

Isti dan, da.

Maya_78

01.04.2010. 13:30

(Da ne otvaram novi topic, nadovezujem se na postojeći)
Poštovani, mama sam 15-mjesečnog djeteta koje nije jasličko dijete, ali je često u kontaktu s djecom koja idu u jaslice/vrtiće.
Kako je krenulo proljeće, a s proljećem i eventualne "epidemije" vodenih kozica, zanima me mogućnost njegova cijepljenja obzirom da je alergičan na jaja i poprilično puno drugih stvari (mlijeko, brašno, neke vrste mesa, riba...)
Zanima me preporučate li cijepljenje i meni obzirom da nemam antitijela na virus Varicella zoster (dokazano).
Unaprijed zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

01.04.2010. 16:40

Alergija na jaja niej kontraindikacija za Varilrix.
Međutim, one ostale navedene "alergije" (neke vrste mesa, riba, brašno) meni ukazuju da niste baš vrsno alergološki obrađeni, niti savjetovani.
To što vi nemate protutijela je manej važeno, od činjenice da li jeste, ili niste preboljeli vodene kozice. Ako jeste, što vas sada brinu protutijela.?

Maya_78

02.04.2010. 21:25

Da, dobro ste primijetili da možda nismo predobro alergološki obrađeni, prickom je utvrđeno nekoliko reakcija, a zatim se radila krvna pretraga.
RIST dosta povišen (cca 40, max. 4), RAST povišen na pšenično brašno (razred 4), bjelanjak i kravlje mlijeko (razred 3), morska riba (razred 1), govedina/teletina (razred 3), janjetina (razred 3), na kikiriki, orašaste plodove i citruse te grinje RAST normalan. Eto, to je ono na što smo testirani i na što je alergija dokazana (inače je u pitanju atopijski dermatitis kao manifestacija pa smo primarno bili dermatološki pacijenti). Biste li nam preporučili daljnju alergološku obradu ili je za sada ovo dostatno (napominjem da bronhitisa nije imao, dijete 15 mj.)? Naravno, provodi se eliminacijska dijeta i izbjegavamo ostale veće alergene te pije Allernovu.

Vezano za moja protutijela, samo sam htjela reći kako nemam imunitet na Varicellu tj. nisam preboljela vod.kozice pa ću se i ja najvjerojatnije cijepiti, to mi se čini kao pametan izbor.

Unaprijed hvala na odgovorima!

Darko Richter, dr. med.

03.04.2010. 02:00

Ako niste preboljeli vodene kozice, onda bih vam savjetovao da se cijepite. Ne smijete biti u stanju smanjene imunosti i ne smijete biti trudni prije i barem 3 mj. nakon cijepljenja.
Što se tiče alergološke obrade, tzv. RIST od 4 je vrlo nizak, čak i za dijete od samo 15 mj., pa mi se oni ostali nalazi nikako u to ne uklapaju. Osobito što se danas ne radi RIST i RAST, već ImmunoCAP pretraga, pa više ne znam iz kojeg su desetljeća prošlog stoljeća citirani nalazi.
U svakom slučaju, bilo bi bolje da vas obradi pedijatrijski alergolog, nego dermatolog.

Maya_78

05.04.2010. 13:05

Poštovani,
apropos nalaza, ukupni IgE je bio 39,8 (norm. manji od 4.1), ostalo onako kako sam napisala (doduše, na lab.nalazima nalazim izraz "RAST" kao i na nalazima ped. alergologa koji je nalaze tražio). Napisala sam da smo primarno bili dermatološki pacijenti, ali sada već jesmo stalni alergološki pacijenti (unatrag 6 mjeseci).
(točni nalazi:
bjelanjak 11.0, kr. mlijeko 4.89, pš. brašno 16.3, govedina 3.62, janjetina 8.03, piletina 0, riba 0.70, kikiriki, limun, orah - manje od 0.35)
Na ostalo dijete nije testirano.
Dakle, dijete cijepiti ili ne, što bi bila Vaša preporuka?
I, vezano za alergološku obradu, što biste nam još preporučili obzirom da ubrzo idemo na kontrolu pa bismo možda mogli prodiskutirati s njegovim alergologom?
Unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

05.04.2010. 15:35

Već sam vam napisao da alergija na jaja nije kontraindikacija za Varilrix, a isto vrijedi i za razne i raznobojne alergološke nalaze koje ste mi poslali.
S alergologom koji 15-mj. djetetu vadi nalaze poput pš. brašno 16.3, govedina 3.62, janjetina 8.03, piletina 0, trebalo bi prodiskutirati da li djetetu sve te namirnice doista smetaju, a kao ne, pri kojoj razini one mogu smetati. Za ilustraciju, dok je za kikirik ta razina bilo koja >0,35, za pšenično brašno je to tek >100. Teško mi je komentirati tuđe nalaze, jer oni proizlaze iz tuđe glave, tuđeg iskustva, tuđeg znanja i tuđe interakcije s vama kao mamom, osim što ih velikim dijelom skoro sigurno ne bih dao raditi. Zato vam ih mora protujmačiti onaj koji vam ih je ordinirao.
No, postao sam znatiželjan. Pišite mi, gdje se i kako i s kojim ishodom, veše nejače sukobilo s govedinom i janjetinom?

Maya_78

07.04.2010. 16:15

dobro je pitanje gdje se to sukobio happy, pretpostavka je da je preko mog mlijeka dolazio u kontakt (stvarno jesam jela puno janjetine jer sam mislila da je najmanje alergogena)
nalaze je tražila dr.ped.alergolog kod koje smo upućeni zbog stalnih promjena na koži (atopijski dermatitis) koja se nije smirivala često ni s dužom (i pravilnom) primjenom kortikoidnih krema, prvo na osnovna 3, zatim na ono što je prickom utvrđeno kao "sumnjivo"
zanima me Vaše mišljenje glede uvođenja namirnica za koje se za sada smatra da su mu alergeni u prehranu (još uvijek izbjegavamo i sve žitarice koje sadrže gluten po preporuci dr.)
inače, dijete reagira i na puno hrane koja nije "testirana" (npr. grašak, blitva i sl.), da li je (veća mogućnost da reagira na neki konzervans ili (eventualno) pesticid kojom je povrće tretirano, a ne na samu namirnicu? dosta je teško kombinirati prehranu s poprilično velikim restrikcijama
hvala na zanimanju!



Darko Richter, dr. med.

07.04.2010. 20:15

Vašem djetetu treba dobar prelged, a ne pregršt nalaza.
Nakon dobrog pregleda, slijedi prick test na: grinje, dlaku životinja (mačke), pelud trava, pelud stabala (lijeska, breza), pelud korova (pelin), ambroziju, a od nutritivnih alergena na kr. mlijeko, bjelanjak kokošjeg jajeta i kikiriti. Prick treba biti izveden na podlaktici koju se barem 3 tj. ne smije mazati kortikosteroidnim kremama, i ne smije piti antihistaminske sirupe.
Ako postoji neka očita veza s drugim namirnicama, njih treba donijeti u obliku u kojem ih jede (dakle, skuhane od kuće, u plastičnim kutijicama), i učintii prick-prick test (umočiti lancetu u hranu, pa ubosti u epidermis).
Zatim se mogu vaditi raznorazni nalazi iz krvi, ako postoji sumnja, a nalazi nisu uvjerljivo negativni, niti pozitivni.
Možete mi se javiti u ambulantu na Rebru, četvrtkom od 10-14 h, ako hoćete, već sutra, a ako ćete kasnije, onda mi to nekako dojavite (bibice@live.com).

Maya_78

08.04.2010. 00:10

Poštovani dr.,
hvala na zanimanju, angažmanu i ponudi i vjerujem da bismo se već sutra vidjeli - da smo bliže.
Naime, mi smo u Puli i možemo dogovoriti dolazak i pregled samo s vremenskim odmakom.
Nadam se da ponuda i dalje stoji dok mi ne odlučimo doputovati, a o tome Vas pravovremeno kontaktiram.
Puno hvala na svemu!

Darko Richter, dr. med.

08.04.2010. 11:00

Vrijedi do moje penzije.
No, uvijek je pametno prethodno napisati kratki mail, jer, i meni se može dogoditi da me u dato vrijeme nema na dogovorenom mjestu.