Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


VISOKA TEMPERATURA


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

VITTAS

21.07.2010. 17:20

Postovani,
Imam curicu staru 7.mj. imala je 4 dana temp.40, cak i 40,6 po noći. dr. mi je rekao stavljati tople obloge i kupati u toploj kupki, ali temp. nije padala. pila je lupocet sirup, nista nije pomoglo. izbacala se po cijelom tijelu i tada mi je dr. rekao da stavljam mlake obloge i mlaku kupku te mi dao sirup zannit. povracala ga je svaki put,a primila ga je 5 puta. i jos jace se izbacala, crvene plikove i tocke. pocela se svrbiti i malo hrnci u bronhijima. sad vise 5 dan nema visoku temp, do 38.5 i rekao mi da ne dajem niti zannit niti sirup samo fenistil kapi da prode osip. strah me dati joj bilo kaj vise. samo mlaku kupku. na donjoj celjusti joj nicu 2 zubica. mislim da joj to nije od zuba , a na preglede idem svaki dan i nista. jos mi je na prsima, ne pije cajeve niti kasice.zbog cega tak visoka temp? hvala.

Darko Richter, dr. med.

21.07.2010. 20:55

Dio te temperature treba svesti i na moguću neadekvatnu hidraciju (slabije pije, a vruće je), tople kupke (ja bih odmah stvi mlake, tj. 30 stupnjeva C). Ostalo mogu reći uz pregled. Fenistil po meni nema tu što raditi, jer, osip je uz infekt, i ukazuje na virusnu prirodu infekta.

vanjica

20.08.2010. 21:35

Postovani,

molila bih za savjet. Moja djevojcica (3,8 god.) dobila je temperaturu prije otprilike sedam dana. Nakon dva dana skidanja temperature (38,5) sirupom Dolipran (paracetamol) otisli smo do pedijatrice (zeljeli smo da ju poslusa), nikakvih drugih simptoma nije imala (osim lagano krmeljavog iscjedka iz lijevog oka za koji je dobila Tobrex kapi za oci), receno je da je najvjerojatnije virusna infekcija. Leukociti su tada bili 7.2. Dobili smo sirup Ibuprofen, receno je da mozemo kombinirati oba sirupa u slucaju da temperatura ne pada.

Temperatura nakon toga raste i krece se od 38,8 - 39,4. U medjuvremenu (srijeda) napravljena je KKS (nalaz uredan) i CRP -16, nalaz urina uredan. Temperatura i dalje prisutna (38,8 - 39,2), danas napravljen CRP iznosi 49, kao terapiju smo dobili Sumamed sirup 1200 1x1 zlicicu od 5 ml i Ibuprofen sirup po potrebi. Receno je da se najvjerojatnije radi o atipicnoj virozi i ukoliko temperatura ne bi pala nakon tri dana primjene Sumameda, trebali bismo napraviti daljnje pretrage. Molila bih Vase mislljenje.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

21.08.2010. 13:25

Moje je mišljenje da roditelji moraju ići doktoru s problemom koji vide, a ne da mu sugeriratju da je mora poslušati, ili napraviti CRP, ili bilo što drugo. Kada se ljudi nauče ići doktoru kao pacijenti, a ne kao savjetnici, djeca će imati puno manje problema. Nemojte moj odgovor shvatiti kao cinizam, već kao ozbiljni savjet. Ja ne želim biti treći mudrac u ovom, vjerojatno prolaznom, problemčiću.

vanjica

21.08.2010. 19:15

Hvala Vam na brzom odgovoru.

Mi i jesmo otisli lijecniku s problemom koji smo vidjeli, dakle kao roditelji, nikako savjetnici. Pretrage su napravljene onako kako je pedijatrica odredila, a mi smo se vracali na kontrole kada ih je takodjer ona odredila. Nikada ne sugeriramo sto bi netko od lijecnika trebao napraviti jer sam misljenja da sam lijecnik to najbolje zna. Drago mi je da ste misljenja kako se radi o prolaznom problemcicu.

Jos jednom hvala na brzom odovoru i srdacan pozdrav!

anita1978

10.10.2010. 21:20

Poštovani doktore molim vas za savjet u vezi skidanja temperature! Da li je djetetu od 37 kg dovoljno davati 10 ml Dalsya svakih 4-6 sati? Naime radi se o tome da djete ima upalu grla , kašalj i curenje nosa doktor mu je propisao Cefalexin 2 žličice svakih 12 sati, terapiju primjenjujemo od jučer. Temperatura se penje do 40,3 a sirupom je uspijemo spustiti do 37,6 no velikom brzinom unutar tri i pol sata ona raste. Napominjem da djete pije tekućinu u što je moguće većoj mjeri i koristimo uz sirup i mlake kupke za snižavanje temperature.

Darko Richter, dr. med.

10.10.2010. 21:30

Ako temperatura pada, znači da je doza dostatna. Ne znam zašto bilo tko smatra da bi bolesti tu trebale biti samo tako, reda radi, da se zna, i odmah nestati nakon to se samo naznače. Bolest ima svoj tijek, i doista mi nije jasna ta vaša nestrpljivost, ali i defekt takve očitosti da vaš Dalsy savršeno dobro funkcionira.
Ali, vi sveudilj nista zadovoljni. Što ja, ili bilo koji drugi liječnik, tu možemo?