Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Visoka vrijednost ast-o titra


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sandra1102

19.04.2014. 10:15

Postovani, molim vas za pomoc.
Moja curica stara 6 godina vec je skoro vise od godinu dana promukla. Nasa lijecnica kaze da nije nista opasno ako joj se povremeno i vraca glas. Osim toga unazad nekih skoro 2 mjeseca i kaslje. Produktuvno, suho,produktivno i tako stalno. Nije imala temperaturu, nije izgledala niti se doimala bolesno. No taj kasalj je uporan. Bili smo i u noci na hitnom prijemu jer nije mogla spavati od napadaja kaslja. Inahlirali su je i poslali nas doma i rekli da se obratimo pedijatrici i uzmemo rinolan. Ona i dalje kaslje i to poprilicno produktivno. Isli smo na pregled glasnica i lijecnica je preporucila bris nosa i grla i ast- titar. Izoliran je hemoliticki streptokok A a vrijednost ast- o je 800. Dobila je prvo Augmentin koji je pocela piti i prije brisa impila ga je 2 dana i onda je antbiotik promjenjen na silapen svakih 8 sati 5mg. Ima 21 kg. Mene muci taj ast. Naravno da sam procitala sve o reumatskoj groznici i zanima me moram li se zabrinuti. Nitko joj nije preslusao srce a njezina pedijatrica je vec 2 tjedna na godisnjem. Zamjena ju nije ni pogledala samo je prepisala antibiotik. Mene je strah da je taj ast posljedica neljecene infekcije streptokom jer ona kaslje vec 2 mjeseca. Trebam li se jako zabrinuti. I sto mogu poduzeti? Hvala. Srdacno.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.04.2014. 11:00

ast-o titar nije visok i samo potvrđuje da je imala beta hemolitički streptokok "A". Titar može ostati povišen godinama, čak u periodima drugih infekcija (npr viroza) se može kratkotrajno blago povisiti. Tek ako bi rastao na dvostruke ili više vrijednosti - uz dugotrajnije povećanje temperature, bolove u zglobovima, lošije opće stanje i znakove upale u krvnoj slici i urinu - tada treba pomišljati na reumatsku groznicu. Na sreću, ova komplikacija je iznimno rijetka a streptokokne infekcije su vrlo česte. Prema navedenom, streptokok vjerojatno nije uzrok kašlja i promuklosti. Preporučujem pregled specijaliste ORL i alergologa.