Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Visokoneurizicno novorodence


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lea_Os

29.09.2008. 12:35

Molila bih Vas za savjet.
Nedonosce,GD 34 tjedna,Apgar 6,RM 2080 gr,RD 41 cm,OG 31 cm.Nedonosce je u prvoj i petoj minuti zivota u radaonici imalo spontane respiracije sa znacima srednje teske dispneje,zbrinuta je u inkubatoru uz oksigenoterapiju,nazotrahealno je intubirana,primila je dvije doze Curosufa,nije se doslo do oporavkarespiratorne funkcije te je stavljena na mehanicku ventilaciju.Modus ventilacije bio je SIPPV sa max. vrijednostima Fi02 do 50%.Mehanicki je ventilirana 6 dana,nakon toga dise samostalno uz niske koncentracije kisika u inkubatoru,lijepo se adaptirala te je oksigenoterapija zavrsena 14 dan.Prvih 5 dana zivota nedonosce je zbog lose periferne cirkulacije,pada saturcije kisikom,perioralne cijanoze primalo inotrope kao i humanu plazmu i humane albumine,dobro je reagirala na navedenu terapiju,postupno postaje cirkularno stabilna,uredne diureze.Upalni parametri blago poviseni te je od pocetka primala antibiotsku terapiji;Penbritinom i Amikacinom ukupno kroz 11 dana.Prvih pet dana zivota radi razvoja konvulzivnih ataka nedonosce je u terapiji primalo i Phenobarbiton,bila je na redovnim UZV pregledima mozga na kojim je uoceno PIVK II stupnja i PVE.EEG je uradjen,ali nisu pronadjene paroksizmalne promjene niti drugi specificni grafoelementi.U neuroloskom statusu srednje obilne spontane motorike,tonus misica snizen u prvim tjednima,kasnije u sirim granicama normale za dob.
Kod otpusta kuci klinicki nalaz uredan,TM 2180 gr,OG 30,labaratorijski i mikrobioloski nalazi su bili uredni.

U dobi od tri mjeseca (-6 tjedana),TM 4270gr,RD 55 cm,OG 38,5 cm,VF 2x2 cm.UZV GLAVE:ehogenost mozgovine primjerena,postranicne klijetke sirine u ref. vrijednostima za dob,ranije opisane promjene u znatnoj regresiji.
Nalaz oftalmologa uredan.

Beba ce sada 6 mjeseci(-6 tjedana),TM oko 6 kg,RD 65 cm.Radimo vjezbice,ona izgleda vrlo napredna,zdrava,bez ikakvih problema,lijepo reagira na okolinu.

S obzirom na njeno prijasnje stanje,dali je moguce da nebude nikakvih kompikacija?Ako bude imala komplikacija u kojim razmjerima ce biti,tj. dali ima nade da ce biti potpuno zdrava beba?

Hvala Vam unaprijed na odgovor i nadam se da nisam bila pretjerano naporna.

Darko Richter, dr. med.

29.09.2008. 13:05

"S obzirom na njeno prijasnje stanje,dali je moguce da nebude nikakvih kompikacija?Ako bude imala komplikacija u kojim razmjerima ce biti,tj. dali ima nade da ce biti potpuno zdrava beba?"
Moguće je da ne bude komplikacija.
Razmjere komplikacija nije moguće predviđati, jer, na ono što je djelovalo u perinatalnom vremenu, nadopunjuje se sve što je doživjela od tada do časa kada eventualno nastupe neke komplikacije.
Ima nade da bude potpuno zdravo dijete, a nadam se da neće biti beba.

Lea_Os

30.09.2008. 12:20

Hvala na tako brzom odgovoru,i hvala sto ste me ispravili.Nadamo se da ce biti zdravo dijete.Imam samo jos jedno pitanje.U bolnici pri otpustu nisu ju cjepili sa BSG jer kako je dr rekla zbog konvulzija,pa me zanima dali je sad kasno za to cjepivo?
Hvala puno, dr Richter

Darko Richter, dr. med.

30.09.2008. 13:35

Nije kasno, i cijepit će je pedijatrica u primarnoj ambulanti. Inače, BCG i nekakve konvulzije nemaju puno zajedničkoga.