Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


vitamin K


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

03.11.2012. 11:35

Poštovani,

zanima me Vaše mišljenje o vitaminu K za novorođenčad. Prvo dijete nam je dobilo injekciju vitamina K odmah u rodilištu u Zagrebu, a drugo dijete nam je rođeno u Francuskoj i ovdašnje preporuke su nešto drugačije. Naime, djetetu je odmah po rođenju dana oralna doza od 2 mg, a potom smo dobili recept i uputu da mu dajemo jednom tjedno novu dozu od 2 mg oralno sve dok traje isključivo dojenje.

Zanima me Vaše mišljenje o prednostima i nedostacima oralnih doza u odnosu na injekciju vitamina K, kao i mišljenje o količini vitamina K koju će dijete dobiti tijekom razdoblja dojenja (2 mg tjedno tijekom 4-6 mjeseci). Mogu li ovolike količine imati kakve negativne posljedice po zdravlje djeteta (predoziranje, toksičnost, anemija...)?

Unaprijed hvala na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.11.2012. 00:25

Ova dva pristupa su uobičajena u svijetu. Osobno imam određenih rezervi kod kontinuiranog davanja K vitamina jer smatram da nismo u cijelosti naučili gdje on ima neku ulogu. Jedan od primjera je zapažanje da ima utjecaja na mozak, kosti i oči (povoljan, koliko se zna) no pitanje je u kojim dozama. Rekao bih profilaksa K vitamonom da, u rodilištu, a ako se sprovodi oralno tada 1x mjesečno u prva 3 mjeseca.

anchi78

21.05.2016. 18:50

Poštovani,

mojem djetetu starom mjesec dana pedijatrica je na prvom pregledu prepisala Babytol D3+K1 kapsule koje treba piti do 3. mjeseca života, a onda nastaviti samo s vitaminom D3 (Oleovit). Kao razlog za davanje vitamina K1 pedijatrica je navela da je to upravo postala praksa u Hrvatskoj i da to u nekim rodilištima piše kao preporuka u otpusnom pismu (u mom otpusnom pismu iz Petrove to nije navedeno). Dijete je dobilo injekciju vitamina K u rodilištu, potpuno je zdravo, rođeno carskim rezom nakon neuspjelog vaginalnog poroda, nikakvih problema s djetetom na porodu i poslije nije bilo, isključivo je dojeno i uredno napreduje.

Zanima me Vaše mišljenje o opravdanosti davanja kapsula vitamina K novorođenčetu i jeste li upoznati s navodnom navedenom novom praksom. Suprug i ja smo u ovom trenu skloniji odluci da djetetu ne dajemo navedene kapsule nego smo odmah krenuli s Oleovitom.

Zahvaljujem unaprijed na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.05.2016. 14:35

I u nas se polkako prelazi na preparat koji sadrži D3 i K vitamin, i daje se jedna ampulica na dan dok traje isključivo dojenje. Nema mogućnosti predoziranja niti smo imali nuzpojava.

Gwenyx

25.02.2017. 18:35

Postovani,
po izlasku iz rodilista u otpusnom pismu stajala je preporuka za davanjem Vit K i Vit D od 8.dana do 12.tjedna zivota. S obzirom da je dijete hranjeno majcinim mlijekom (dojenje + izdojeno mlijeko),postupili smo tako. No s obzirom na prilicno intenzivni "rezim" hranjenja i jos uvijek nepotpunu uspostavu dojenja (ponude i potraznje), pojedini obrok nam bude adaptirana hrana (Novolac). Primjerice ,jedan u danu od 8 obroka ili rijedje.
Je li to u redu te da li je time unesena prevelika kolicina s obzirom da vitamina ima u dohrani?
Hvala na odgovoru.
Pozdrav.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.03.2017. 09:55

Budite bez brige, nema opasnosti.

mzukina

31.05.2017. 16:35

Pozdrav,

Prije 5 dana sam svome djetetu, na preporuku pedijatrice, pocela davati babytol k1+d3 kapi, jednu kapsulu na dan, i primjetila sam da nakon toga ima uzasan proljev, zute boje, i jake grceve. Da li je to povezano jedno s drugim?
Inace, dijete ima dva tjedna, dojeno je i jedan obrok dobije adaptirano Novalac.

Hvala unaprijed.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.06.2017. 14:25

Malo vjerojatno, ali nije nemoguće. Prekinite davanje vitamina na tjedan dana pa ako se smetnje ponove vjerojatno je u njia uzrok. Ako smetnje ne nestanu konzultirajte se s pedijatrom.