Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


vur i henoch-schonlein purpura


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

med01

15.01.2008. 23:50

Postovani dr. Richter
Javljam se sa dvije razlicite dg, jer su me na moju zalost strefile obje! Naime, imam dvije kceri (2 i 6 god.),te se dg vur-a gr. II/III obostrano pojavila u nasem zivotu kad je mladjoj bilo 17 mj.Da ne duzim cijeli tok dogadjanja, mene zbunjuje jedna stvar: nakon prvog MCUG-a,dg je bila VUR gr. II/III bil.,sest mj. poslije na UZV cistografiji :nema refluxa, a zatim 6 mj. poslije ponovo na MCUG : VUR gr II, sin.?
Ono sto mene zbunjuje, da li ona sad ima reflux ili ne, te koja je metoda po Vasem misljenju vjerodostojnija?Dr. sumnja na moguce prepunjavanje mjehura prilikom izvodjenja MCUG!
Moj drugi problem se odnosi na stariju kcer, koja je sa 6 god. imala HSP,u blazem obliku(kozne manifestacije, nesto abdom. bola, te bolova u zglobovima).Ono sto nije bilo uobicajeno|(po misljenju dr. sa odjela pedij.), je da je nakon 1 mj. bolesti imala jos dva recidiva (oba puta nakon resp. inf. virusom), te je sve trajalo 3 mjeseca!
To se sve smirilo, ali se onda potom desavaju neke promjene sa njenim metabolizmom: imala je jutarnju hipoglikemiju ( mucnina,glavobolja, izrazit zadah na aceton, a poslije konzumiranja caja, sve nestaje), par mejrenja secera u toku dana ( nakon jela od 6.1-6.9), te povremene napade gladi, zadaha na aceton . Takodjer smo radili i HbA1C (5.3%). Dr. predlaze dalje pretrage na dg POREMECENA TOL. GLUKOZE, a meni se cini da se mozda pretjerano brinem i da mozda ne bi trebala dalje muciti dijete dijagnostikom! Sta bi ste Vi predlozili, i da li vidite mogucu vezu izmedju HSP-a i POREMECENE TOL. GLUKOZE? Da li je moguce da mojoj kcerki u blizoj buducnosti prijeti dijabetes?
Oprostite na opsirnosti, ali nije moglo krace!

Darko Richter, dr. med.

16.01.2008. 11:05

UZ nije nikakva definitivna dijagnostika za VUR. Relevantna je MCUG, i, kada ona uhvati refluks, onda ga ima, a ako ga ne uhvati, možda ga ipak ima, no uzima se do daljnjega kao uredan nalaz, i prati, ev. ponovi pretraga ili učini scintigrafska cistografija. Stupnjevi refluksa mijenjaju se s dobi, i, ako se ovaj smanjuje, to je dobar znak.
Što se tiče Henoch-Schoenlein, upravo je tipično da ima recidive, i da to zna trajati mjesecima, i čisto sumnjam da se vaš liječnik tome čudio, a više mi se čini da vi nešto ne razumijete i još krivo interpretirate. A što se tiče glikemije, nema ona veze s dijabetesom, već liči na predugo gladovanje, npr. da dijete od rano navečer, do ustajanja ujutro 12 ili više sati ništa ne jede, i zapadne u acetonemiju, povraćanja i sve što opisujete. Glikemija joj je posve normalna, kao i HBA1c. Odakle vam ideja o dijabetesu? Ov liči na tzv. acetonemično povraćanje, iza čega je obično onoproduženo noćno gladovanje, a kadikad se m oguidentificirati neke metaboličke greškice, pa, ako ovo stanje pokaže tendenciju vraćanja, javite se pediajtru koji se bavi metabolizmom (npr. u Zagrebu na REbru, prof. Barić, ..dr Sarnavka,.. ).

med01

16.01.2008. 14:45

Hvala na brzom odgovoru!
Pogresno ste me shvatili za UZV, jer smo mi i to radili sa kontrastom( radio je dr.Roic u polikl. Helena), tj UZV cistografiju, a ovdje gdje ja zivim ne moze se uraditi scintigrafska cistograf., samo DMSA i DTPA, sto nam opet ne daje konkretne odgovore za reflux!
Jos jednom Vas molim da iznesete misljenje o pouzdanosti UZV cistografije.
Sto se tice HSP-a, meni je tu sve bilo jasno, samo ocito njenom dr. nije, jer sam ja i citala o velikom broju recidiva, naravno na netu. Ono cega sam se plasila sve vrijeme je sto su ljekari rekli da joj ne mogu puno pomoci, te da je tok bolesti nepredvidiv! I vise nego ocito je da ih je bilo strah, sto je naravno utjecalo i na moje stanje. Pa ne trebam Vam sigurno objasnjavati da sam se prestravila od te dg.Pa nekoliko ljekara iz djecije poliklinike nisu htjeli ni da razgovaraju o bolesti, a da ne spominjem da skoro niti jedna med. sestra ne zna da ta bolest uopste postojji!
No, pustimo sad to, ovu dijagnostiku oko njenog metabolizma i jeste predlozila dr ped. endokrinolog, samo to takodjer nije u nasem gradu, vec na KC Kosevo, tako da je to dodatna komplikacija. Ali, savjet Vam je odlican: cekat cemo, pa ako se ponovi, nije ni tesko!!!

Darko Richter, dr. med.

16.01.2008. 15:35

Kao i sve ultlrazvučen metode, i ova (ultrazvučna kontrastna mikcijska cistografija) jest izrazito ovisn o onome tko je izvodi i interpretira. Ona je ipak nešto slabija od radionuklidne mikcijske cistouretrografije za detekciju refluksa. Dakle, nema metode kojom biste sigurno isključili refluks, ali, ako ga želite naći i pojačati šanse da ga nađete, treba učiniti običnu rendgensku mikcijsku cistouretrografiju i/ili radionuklidnu mikcijsku cistouretrografiju. I jedan, i druga i treća medota uključuju guranje katetera u mjehur, s time da se obična MCUG radi s najviše zračenja, radionuklidna s manje, a UZ s ništa. No, šansa da nađete refluks veća je uz nešto više zračenja. Kao i uvijek, ništa nije besplatno.

med01

16.01.2008. 17:30

Hvala jos jednom na brzom odgovoru,
...i sama sam skeptik prema novijim metodama, ali one uvijek isticu humanost u prvi plan. Ali, posto su jadnicu zracili vec vise puta( ne samo MCUG,vec i IVP, DMSA), onda smo se naravno preusmjerili na ,,humanije,, metode,sto nije nuzno dalo i dobre rezultate!
Rado Vas kontaktiram i u buduce!

Darko Richter, dr. med.

16.01.2008. 21:55

ne treba biti skeptik, već metode treba poznavati. S obzirom da ih vi ne možete poznavati, trebali biste znati razgovarati s liječnikom. Ako idete na pregled, onda morate liječnika na kraju upitati: što ste zaključili? ima li refluks? koliko je pouzdan takav nalaz kakav je učinjen? što dalje? da li je dijete zdravo, ili ne? A obično se desi da se vratite s pregleda i da vam je poručeno da je "sve u redu", ali da "dođete na kontrolu za 3 mj." I sad, tko je tu lud? Ako je sve u redu, zašto kontrola? Ali, to naši roditelji nikada ne pitaju. Obično pitaju neke gluposti, npr. koliko ima leukocita, ili koji je stupanj refluks, a preskoče ono bitno: kako je mojem djetetu po vašem današnjem pregledu?

med01

19.01.2008. 16:25

Dobar dan!
Evo samo kratko, vezano za ovu moju reflux djevojcicu! Njoj ce uskoro 3 god., a od 17 mj. ima dg refluxa, uz uvijek snizene nalaze krvne slike. Evo saljem Vam dva posljednja, te Vas molim za savjete:
1. o kojoj se anemiji radi
2. da li da koristimo preparate zeljeza
3. u kojoj kolicini

31.12.2007. WBC:7.6 RBC:4.06 HGB:11.2 HCT:31.0 PLT:346 MCV:76 MCH:27.6 MCHC:36.2 RDW:14.5
18.1.2008. WBC:6.5 RBC:4.19 HGB:11.1 HCT:33.5 PLT:486 MCV:80 MCH:26.5 MCHC:33.1 RDW:14.2
Fe: 17,8 UIBC: 66.2 TIBC:84,0

... unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

19.01.2008. 20:55

Ja bih napravio nalaze u drugom laboratoriju.

med01

19.01.2008. 22:00

Postovani,

Krvnu sliku smo radili u vise navrata u razlicitim lab., cetiri puta je hospitalizirana, i manje vise, te krvne slike su uvijek slicne. Ali Fe i UIBC nismo radili u bolnici, tako da cu nastojati da ponovimo pretragu u njihovom labu!
Hvala na savjetu!

Darko Richter, dr. med.

20.01.2008. 02:55

On ili nema anemiju, ili je u nekim nalazima, ima, a u nekim nema, dok mu je željezo više nego obilno, a UIBC izgleda kao da je to željezo nisko. Zato mislim da ili ne radite ništa, ili napravite krvnu sliku i Fe/UIBC u drugom laboratoriju. No, prije svega trebali biste pronaći nekoga tko djetetu zna pogledati u crveno od kapka, i zaključiti je li uopće slabokrvno, ili je to sve laboratorijska tlapnja.

med01

23.01.2008. 14:00

Dobar dan!
Narucile smo se na pregled kod pedijatra, ali mi treba savjet:
Je li potrebno ovim nalazima ( kada ih budemo ponavljali ) dodati i feritin?

Darko Richter, dr. med.

23.01.2008. 14:30

Možete i feritin, s time da vam je neka donja granica oko 9 ng/L, a gornja nekoliko desetaka, te u takvom rasponu više ne možćete zaključiti ništa. Najviše vrijedi pregled spojnice oka, a potom nalaz krvne slike i eritrocitnih indeksa (MCV, MCH), a potom Fe/UIBC.

med01

10.10.2009. 23:25

Poštovani dr,

pitanje je u vezi starije djevojčice, kojoj je sad 8 god. Dakle, imala je HSP sa 5,5god. tri mjeseca, godinu nakon toga simptome hipoglikemije, zadah na aceton, plač, razdražljivost, jak osjećaj gladi, te smo učinili gore navedene pretrage (GUK i hba1c). Kako se stanje smirilo, nismo je vodili na obradu, dvije godine.

Sada joj se stanje vratilo. GUK na tašte 5,6mmol, po danu od 5,6- 6,7 mmol, a simptomi isti.

1. Da li je moguće da joj je sirup Portalak (uzimala 3 dana 1 kašiku, peti dan hipoglikemija ujutro) izazvao disbalans?
2. Da li savjetujete dalje pretrage i koje?

p.s. nismo se javljali ljekaru

hvala

Darko Richter, dr. med.

12.10.2009. 02:50

Nema hipoglikemiju, pa ne razumijem pitanje.

med01

12.10.2009. 12:00

Nismo se razumjeli.....ovo što smo uspjeli mjeriti nije bilo u vrijeme kad se osjećala loše.

Simptomi koji su se desili po buđenju su: glavobolja, mučnina, nemoć, ne ustaje iz kreveta, a nakon doručka sve nestaje i dijete zdravo. Nadalje, par dana plače kad je gladna i hitno zahtjeva da jede, izrazito razdražljiva.

Darko Richter, dr. med.

12.10.2009. 15:05

Žao mi je, ali morate preformulirati pitanje. Njabolje je da otvorite novi post i objasnite u 3-5 redova što želite pitati. Sami konstatirate da se nismo razumjeli. Ja vam i dalje tvrdim da dijete nema hipoglikemiju, pa ne shvaćam što me pitate.