Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


xanthelasma - ksantomi kod bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lecu

04.05.2016. 12:30

Poštovanje

zanima me vaše mišljenje zašto se kod bebe od 2-3 mjeseca javljaju ksantomi? Moja kćerkica ih je dobila kada je bila toliko stara, sada ima 14 mj. , novi ksantomi se ne pojavljuju ali ovi "stari" se ne nestaju niti se smanjuju za sada. Ima ih po jedan iza svakog uha, jedan na desnom kapku i još 3-4 na glavici ispod kose pa se niti ne vide. Žute su boje nisu izbočeni niti se osjete pod prstima.
U obitelji ih nitko nema, ali muž ima dva lipoma ( jedan na leđima i jedan na ruci, podlaktici), njegova majka ih je isto imala. Kod mene sa očeve strane često je malo povišen LDL ,sestra moja isto to ima malo povišen LDL ( ali tata i sestra su sa viškom kilograma), kod mene se ne pojavljuje povišen LDL.

Išli smo vaditi krv (kćerkici) ali krvna slika je uredna.

lecu

04.05.2016. 14:45

samo da još napomenem da je kćerkica dojena i još uvijek doji na zahtjev više od 10 puta u 24h, od hrane jede voće sve, povrće sve, meso junetina, janjetina, piletina, riba aljaška kolja (riba sjevernog mora), žitarice riža,palenta,zob, proso, od mliječnih proizvoda jogurt obični čvrsti 3,2% masnoće i Grana Padana (parmezan) sir joj nekada naribam u "slane" kašice, jaja kuhana te joj nekada stavim žlicu meda u kašice voćne. Doma se sve priprema od hrane, ne jede ništa prerađeno sa šećerima niti grickalice niti kekse. Pije samo vodu.

Težina joj je sada 10 kg i visina 76 cm. Stolice su joj uredne 2 -3 puta dnevno. Spava cijelu noć 10 h u komadu i po danu još 2 puta po sat, sat i pol.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.05.2016. 16:00

Malo je neobično što promjene nisu izbočene. Može biti riječi o mastocitomu. Prpeoručam pregled dječjeg dermatologa a potom, ako se potvrdi da je riječ o xanomima konzultirajte pedijatra subspecijalistu za metaboličke i genske bolesti.