Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Zatvorena fontanela u 5 mjesecu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marko1303

20.11.2014. 10:20

Poštovani,
radi se o bebi staroj 5mj, u prethodnim pregledima pedijatrica kod koje vodimo dijete nije nam kazala ništa oko fontanele, dok supruga nije otišla na udrugu o potporu dojenja i jedna od patronažnih sestara je primjetila da je bebici malo zaležana glava i samoinicijativno je pregledala glavicu i na upit dali znamo da je fontanela zatvorena i dali nam je pedijatrica išta kazala oko toga, supruga je ostala zatečena. Isti dan uputili smo se pedijatrici na pregled dobili smo isti odgovor da je fontanela zatvorena i da se dijete treba poslati na rtg i nakon toga ako se utvrdi da su i bočne fontanele zatvorene dijete bi trebalo na pregled kod neurokirurga.
Kako nismo dijete htjeli poslati na rtg i zračiti, prethodno smo se konzultirali sa neurokirurgom, njegovo mišljenje je slijedeće, dijete se normalno razvija, težina, visina, motoričke i kognitivne funkcije su sukladno dobi djeteta, glavica opsegom unutar krivulje, zadovoljava dob (41,8 cm), tvrdi da se treba pojačano pratiti opseg glava kao i neurološke i kognitivne funkcije, u slučaju da se primijete bilo kakav ispad da se onda treba raditi rtg i zahvat prema potrebi. Zanima me Vaše mišljenje, dali je potrebno i opravdano slati dijete na rtg i izložiti ga zračenju, te što nam je činiti.
Unaprijed hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.11.2014. 13:25

Rano zatvaranje fontanele je relativno česta pojava. Katkada (rijetko) je znak prijevremenog sraštanja kostiju glave - na svim spojevima ili samo nekim. Rtg glave treba napraviti ako opseg glavice uspori rast (mjere se ucrtavaju u krivulju rasta opsega glave) ili ako se glavica počne deformirati (izduživati u jednom smjeru). Kod prijevremenog sraštavanja šavova spojevi postanu zadebljani - pipanjem se osjeti izbočenje (greben) duž šava). Ako budete u dvojbi, prije negoli se učini rtg, ponovno se javite neurokirurgu - njegovi su savjeti dobri.