Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


zelena i sluzava stolica kod bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama_mia

11.07.2010. 16:40

Poštovani dr Richter,

moja malena idući tjedan puni 4 mj i hranjena je adaptiranim mlijekom.
Unatrag deset dana joj stolica zna izostati jedan dan i svaki put je tamno zelene boje, obilna i rjeđa.
Bila sam s njom kod pedijatra na redonvoj kontroli prošli tjedan i rekla sam mu za promjene stolice a on je objasnio da je boja takva zbog dodatka željeza u mlijeku.
No zadnjih dana je jako nemirna kod hranjena. Inače nije nervozna beba ali sad kod hranjena obavezno jako zaplače, iako svaki put na kraj pojede sve.
Danas sam primijetila da joj je stolica, osim što je i dalje tamnozelene boje i rijetka, k tome još i sluzava.

Inače lijepo napreduje, rođena je kao nedonošće u 33. tj sa 2080gr i 44cm a sa 3,5mj je imala 5500gr i 58cm.

Da li se brinem radi stolice i nemirnog hranjenja s razlogom?

Darko Richter, dr. med.

11.07.2010. 18:25

Doktor stupa na scenu kada se dijete razboli.
A to, da li je bolesno, odlučujete vi, pa onda pitate.
Meni se čini da biste vi htjeli sa mnom zamijeniti uloge, a to neće biti moguće.

mama_mia

11.07.2010. 20:00

Ne razumijem što želite reći?
Da se brinem bezveze?

Ja sam navela sve simptome sa svrhom da mi odgovorite da li je kombinacija zelene, sluzave stolice, izostanak iste te nemir kod hranjenja zak neke bolesti ili ne, nikako mi nije bila namjera izigravati liječnika. To je Vaša zadaća.

Darko Richter, dr. med.

11.07.2010. 23:15

Niste me shvatili.
Mislio sam reći ovo: vi odlučujete je li dijete boleso, pa onda pitate mene. A vi biste mene pitali, da li je dijete bolesno. To ne ide. Odlučite se, i pitajte.
Sada bih mogao početi raspredati kako to generalno zdravstveno i socijalno osiguranje djeluje ubitačno na zdravi razum, ali, već sam se umorio.
Dakle. vi griješite ako mislite da ja mogu biti roditelj vašeg djeteta.

mama_mia

11.07.2010. 23:55

U redu, preformulirat ću pitanje: beba od skoro 4 mj ima zelene, sluzave stolice te nemir kod hranjenja. Kako stolicu normalizirati, te dijete smiriti kod hranjenja jer sumnjam zbog navedenih smetnji da je probava u pitanju?

Darko Richter, dr. med.

12.07.2010. 10:25

Kao prvo, količina Fe u formuli niti pokriva djetetove eficite,ako ih ima, niti u tok količini može praviti probavne smetnje.
Ono što se savjetuje kod ovakvih stanja, ako ne prođu kroz par dana, jest promjena formule.
Ja bih najprije prepolovio jedan obrok, i nadomjesno dao čaja ili prokuhane vode ili REhidromixa, a zatim povisio na 3/4 obroka + tekućina, i zatim na puni obrok. Ako za dan-dva ne stane, promijeniti formulu.

mama_mia

12.07.2010. 12:15

Hvala Vam na odgovoru. Pokušat ću kako ste napisali.
Ukoliko ipak bude potrebno promijeniti adaptirano mlijeko, imate li kakvu preporuku, te kako se ta zamjena provodi? Pretpostavljam da ju nije poželjno naglo promijeniti?

Darko Richter, dr. med.

12.07.2010. 15:20

Zašto trčite pred rudo?

mama_mia

12.07.2010. 17:05

Štovani dr Richter,
Prvo mi date savjet, te onda kad pitam za eventualnu (a uvodna riječ "ukoliko" upućuje na to da je to tek eventualna opcija) egzekuciju istog, vi govorite da trčim pred rudo.
Dok Vi i ja vodimo lingvistička prepucavanja, djetetu nije ništa bolje.

Darko Richter, dr. med.

12.07.2010. 21:30

Ako su smetnje doista od formule koju sada pije, onda ne vidim zbog čega se ona što prije ne promijeni? Koja je logika u nečem postupnom?

mama_mia

16.07.2010. 14:20

Poštovani dr Richter,

hvala Vam na savjetima. Kako zamjena pola obroka sa čajem/vodom nije pomogla, promijenila sam adaptirano mlijeko te je danas stolica boje senfa, beba više ne plače pri hranjenju, jedino je stolica i dalje rijetka.

zeolinite

12.12.2012. 18:25

Postovani doktore,
moja beba je navrsila 4 mjeseca,na tezini dobiva skromno ali vidim da je opce stanje dobro,zadovoljna je i ne place skoro nikad,niti ima zelenu stolicu...do danas,stolica nije tamno zelena ali je vise zelenkasta nego inace i ima sluzi u njoj.Inace iskljucivo je dojena i to na zahtjev.Vodeci se iskustvom sa prvim djetetom,koje isto tako dobivalo na tezini skromno ali napredovao je super,ne bi htjela panicariti i odmah se hvatati adaptrianog mlijeka.Zanima me da li je opce stanje ono po cemu se trebam voditi ili boja stolice?evo navesti cu konkretno pa da vam bude lakse..rodena sa 3000 g,48 cm...sada sa 4 mjeseca ima 5000g ,59cm...hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.12.2012. 22:45

Za sada ne treba ništa poduzimati, eventualno možete dodati Bio Gaia kapi (probiotik). Vjerojatno je riječ o prolaznoj infekciji (virusnoj) probavnog sustava. Ako se smetnje nastave treba kontrolirati težinu i odlučiti o eventualnim daljnjim pretragama.