Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


depresija posle operacije dojke


Autor Poruka

toni

10.02.2004. 09:45

moja majka je imala operaciju dojke pre 2 godine. Postoperativni period je prosla dobro, ali nakon primanja hemoterapije (citostatici) zapala je u depresiju, nije htela da jede i nije htela kontakt sa ljudima. Onda su došli strahovi ( od pacova, od vašiju. od otvorenog prostora i dr.)Sada je u strašnom stanju.Ne prepoznaje nikog, stalno je u pokretu,ponekad više na sav glas, teško diše,neče da sedi i kaže da joj je strah od svega. Od lekova pije samo SEROXAT i kad je veoma uznemirena dajemo joj DIJAZEPAM. Do pre nekoliko meseci primala je AMIZOL( tri puta na dan ),ali joj vise ne deluje.Pomozite!

Prof.dr.sc. V. Folnegović Šmalc

20.02.2004. 11:14

U slučaju Vaše gđe. majke radi se o realno postojećoj tjelesnoj bolesti, na koju se superponirala depresija( reaktivna). Kako niste napisali točnu dijagnozu , teško je podrobnije odgovoriti.Budući da je primala kemoterapiju ; zaključujem da vjerojatno postoje i metastaze , te mogućnost postojanja psihoorganskog sindroma( naveli ste da ima strahove, viče itd.) Gore navedenu terapiju potrebno je uzimati redovito kako je preporučeno barem 4-6 tjedana da bi se pokazao antidepresivni učinak.Za smirenje možete još davati Diazepam ili Praxiten 15 mg ( koji manje opterećuje jetru) te eventualno male doze antipsihotika. Ali kako niste naveli dob majke niti točnu somatsku dijagnozu preporučila bih odlazak nadležnom psihijatru zbog konzultacija i korekcije terapije.Amyzol davati isključivo pod nadzorom psihijatra ( ne samoinicijativno).