Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PTSP i psihoterapija


Autor Poruka

Siniša

26.01.2006. 11:03

Zbog višestrukih smetnji u svakodnevnom životu, kako obiteljskom, tako i na poslu, potražio sam pomoć liječnika. Upućen sam na psihijatriju, gdje sam do sada bio dva puta (ambulantno). U oba slučaja liječnik psihijatar odvojio je na mene tek nekoliko minuta. Niti jednom nije sa mnom obavio bilo kakav konkretan razgovor, osim što me prvi puta pitao zašto sam došao. Naravno, uz takav hladan pristup, naveo sam tek nekoliko problema koje imam, iako su oni zapravo tek vrh ledenog brijega gomile problema. Prepisali su mi terapiju Zoloft i Helex prvi put, a na kontroli (drugi liječnik) istu je promijenio, te mi prepisao, uz već postojeći Zoloft, Amyzol i Xanax, bez da mi je bilo tko od njih postavio konkretnu dijagnozu. Pročitao sam da Xanax izaziva fizičku ovisnost, dok je Amyzol navodno opasan za osobe s niskim tlakom (što ja jesam). Pošto se bojim ovih nuspojava, odlučio sam ne piti ove lijekove, jer pored ovih nuspojava, zapravo i ne znam što mi je, jer mi dijagnozu nisu postavili. Bio sam i kod psihologa, koji je sa mnom obavio zaista konkretan duži razgovor, te sam ispunio gomilu nekakvih testova, temeljem čega je psiholog u svojem mišljenju postavio dijagnozu kroničnog PTSP-a. No, iako sam mišljenje psihologa dao na uvid psihijatru, isti je odbio pročitati.
Mene zanima je li to standardni postupak psihijatra, da pacijente fila više ili manje opasnim tabletama, bez postavljene dijagnoze, te bez ikakvih dodatnih pretraga kako bi se ustanovilo smijem li uopće uzimati određeni lijek ili mi možda prepisati nešto drugo.
Također, budući da sam izrazito nezadovoljan prijemom i odnosom prihijatara prema meni, kome se još mogu obratiti. Radi se o odjelu psihijatrije pri KB Osijek.

Hvala.

Prof. dr. sc. V. Folnegović Šmalc

22.02.2006. 09:04

Možete se za psihijatrijsku pomoć obratiti bilo kojem psihijatru kojeg odaberete u Vašem gradu ili drugdje (u Zagrebu). Postoji u KBC Dubravi Referentni centar za psihotraumu i jednako dobre druge ustanove koje se bave problematikom PTSP-a. Važno je da pronađete ono čime biste bili zadovoljni.