Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


alergijski kasalj


Autor Poruka

Nina

22.02.2003. 23:39

Mojoj kcerkici su sa 3 godine dijagnosticirali alergijski kasalj .Bio je to vrlo naporan kasalj sa mnogo sekreta ,koji bi cesto pri kaslju znala povratiti.U tom naporu da iskaslje pocrvenila bi jako u licu i nakon povracanja bi se umirila kao da se nista nije dogodilo .Primjetila sam da pri npr.penjanju uz stepenice bi se cesto zakasljala ali ne tako jako .Dakle , prvi duzi period kaslja je imala u zimu sa 3 godine, drugi u ljeto sa 5 godina i treci sada tj. od pocetka ove godine.Dihalar je bio terapija ,sve do sada .Naime ,u sijecnju 2003. smo uradili alergo test pick probe na kozi i svi rezultati su bili negativni osim na histamin ,ali kako je ovaj put kasalj bio inflamatorno /alergijskog karaktera uz dihalar je pila i eritromicin 7 dana ,nakon cega je kasalj prestao.Iako pod th dihalara prije 5 dana je opet pocela jako da kaslje ,i nocu ,uz obilnu sekreciju ,i povracanje istog.Lijecnik koji je dosada lijecio zivi u drugom gradu i kako zbog obveza mu nismo bili u prilici otici ,otisli smo u pulmolosko -alergolosko savjetovaliste gdje su nam dali da uradimo nalaze sve od rtg pluca i sinusa , se, dks eozinofile nosa IgA,IgE,IgG ,ali i th uz volumatic .Flixotide inh. a 125 mc 2x1i serevent inh. 2x1 .Vec 2. dan iza th osjeca se bolje .Th dihalarom je prekinuta a mene zanima moguca skodnost ove th i da li se Vi s istom slazete i do kada smije to koristiti ?Sad ima i jaku sekreciju iz nosa .

doc. dr. Neven Tudorić

12.03.2003. 15:31

Bolest je očigledno shvačena kao astma (ponekad se astma manifestira samo kašljem) te je propisano odgovarajuće liječenje. Dobar odgovor na lijek opravdava njegovo propisivanje. Preporučujem da se Dihalar trajno izostavi. Nastavak liječenja u mnogome ovidi o rezultatima pretraga koje navodite. Ako dijete bude dobro tijekom 2-3 mj. navedeni lijekovi se mogu postupno smanjivati, evtl. najprije jutarnji Serevent, kasije i večernji, i tako redom.

nina

18.03.2003. 12:23

Nalazi izgledaju ovako a-IgE 23,6 k/1 i svi ostali alergo testovi negativni .IgG 11,3 IgA 0,9 ,IgM 0,8 g/l .Uputna dijagnoza je bronchitis obs. recid.Rtg diskretno zasjenjenje desnog maksilarnog sinusa upalne prirode u podrucju donjeg recesusa .Ne moze se iskljuciti diskretna devijacijaseptuma nazi u desno .Rtg pulmo ,lako pojacana prozracnost obostrano u srednjim plucnim poljima .Obostrano hiloparakardiobazalno vidi se pojacan plucni crtez u smislu uputne dg.Oba hilusa granicne sirine pretezno vaskularna .Hemidijafragme i f. c. sinusi imponiraju uredni .Sjena gornjeg i srednjeg medijastinuma ne izgleda patoloski izmjenjena .Frenikokadrijalni sinus desno zasjenjen najvjerojatnije masnim jastucicem.17,3,2003, na kontroli lijecnik nastavlja sa th flixotide a 125 ,serevent inh 2 x 1 inhalaciju jos 3 mjeseca a zatim flixotide a 50 mcg . Zanima me vase misljenje o uporabi inh tako dugo i da li je njihova uporaba opravdana i pored nalaza koji upucuju da nema alergije /od 21,2,2003, smo poceli koristiti inhalatore/i kakve su po vama moguce prognoze ,i da li je ova th skodna /kortikosteroid/ ?Unaprijed zahvalna NINA /zabrinuta majka 7 -godisnje djevojcice /