Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hiposenzibilizacija


Autor Poruka

Nada

04.10.2001. 14:57

Poštovani!
Ovo proljeće napravljena mi je hiposenzibilizacija na ambroziju ali neuspješno, jer sam ponovo imala jake simptome alergije ovo ljeto ( i još traju). Moje pitanje je : da li da hiposenzibilizaciju ponovim i sljedeće godine ( i još koliko godina ako da)? Naime, ta terapija nije jeftina a rezultati su, bar za sada nikakvi? Mogu li se nadati boljim rezultatima ako budem uporna?
Hvala.
Srdačan pozdrav, Nada

dr Neven Tudorić

11.10.2001. 13:53

Nakon jedne godine hiposenzibilizacije prerano je reći da je ona nuspješna. Uobičajeno je hiposenzibilizaciju provoditi tri godine. Za očekivati je sve bolji učinak iz godine u godinu. No treba istaknuti da u manjeg broja bolesnika učinak može izostati.
Važno je znati kojim se pripravkom provodi hiposenzibilizacije. Na tržištu su preparati različite učinkovitosti. Nadalje, preduvjet za bilo kakav učinak je ispravno proveden dijagnostički postupak (alergološko testiranje). Ako ste smetnje imali i u rano ljeto, možda ste preosjetljivi i na trave, a na što hiposenzibilizacija na samu ambroziju nema nikakav učinak.
Doc. dr. Neven Tudorić