Dentalna implantologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 26 | Broj poruka: 84

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


iglica u zubu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

maja000

12.12.2011. 14:40

stomatologu je čisteći kanal zuba od zubnog živca puknula željezna iglica te ju je ostavio u zubu i zatvorio zub. Naglasio je da to nije nikakav problem. Želim znati da li će to imati nekakve posljedice strah me je da mi ta iglica negdje ne otputuje kroz glavu. Da li postoji ta mogućnost. Hvala

Karmela Kopčić, dr. med. dent

17.01.2012. 23:30

Poštovana. Endodontski tretman u svom protokolu obuhvaća postupak čišćenja i širenja korijenskog kanala tijekom kojeg ponekad dolazi do komplikacija. Jedna od njih može biti pucanje endodontske igle kojom se tretman obavlja. Ukoliko se endodontska igla slomi, te pri tom retinira (zaglavi), terapeut se u većini slučajeva odlučuje na temeljitu irigaciju (ispiranje) korijenskog kanala, sušenje i punjenje odgovarajućim materijalima. Preporučljivo je u takvom slučaju kanal napuniti tekućom, zagrijanom gutaperkom koja ima mogućnost prodora do samog vrha korjena (apexa). Svrha takvog punjenja je onemogućiti razvoj bakterija u tom području, a samim tim i eventualan razvoj sekundarne infekcije. Savjestan stomatolog će nakon takvog punjenja učiniti kontrolnu RVG snimku, te potvrditi adekvatno punjenje. Zaostatna igla ne bi trebala biti izvor moguće infekcije ukoliko se nalazi unutar korijenskog kanala, posebice stoga jer se igle za endodonciju steriliziraju, a izrađene su od legura koje su biološki prihvatljive. Svakako bih Vam savjetovala , ukoliko to nije učinjeno, kontrolnu RVG snimku, koja će jasno pokazati položaj retinirane igle i trenutno stanje tkiva u tom području.