Dentalna implantologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 26 | Broj poruka: 84

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


implantati-pušenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

hanaorange

27.04.2011. 10:20

Moj muž bi želio ugraditi dva implantata, ali mu je doktor rekao da mora prestati pušiti. Je li moguće ići na operaciju ako se puši?
pozdrav i hvala , Hana H.

Karmela Kopčić, dr. med. dent

29.04.2011. 00:42

Tijekom posljednjih desetak godina učinjeno je nekoliko parodontoloških studija o utjecaja duhanskog dima na d.-implantne komplikacije. Jedna od njih ( iz 2007.g.) obuhvaćala je 66 pacijenata tijekom 5 godina. Ustanovljeno je da je došlo do odbacivanja implantata kod 15,8 % pušača , nasuprot 1,4 % nepušača.
U mnogim studijama piše se i o drugim periimplantnim komplikacijama, koje podrazumjevaju, upalu oko implanatata, slabo cijeljenje, te gubitak kosti.
Pouzdano se zna kako duhanski dim loše utječe na mikrocirkulaciju tkiva, pa tako i tkiva usne šupljine. Smanjena i nekvalitetna cirkulacija ima za posljedicu sporije cijeljenje rana, te veću sklonost infekciji.Teško je decidirano tvrditi da je uživanje duhanskog dima apsolutna kontraindikacija dentalnoj implantaciji, ali je isto tako jasno da pušenje može izazvati ozbiljne komplikacije i loš terapijski ishod. Na svakom pacijentu je definitivna odluka, kako se ponašati prije i nakon dentalne implantacije.