Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2659

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Amputacija?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

12.10.2006. 10:30

pozdrav!

zanima me slijedeće: vec godinu dana zubarka mi liječi zub (šesticu) nakon što se još godinu, dvije prije nego sam počeo liječenje slomila... nakon godinu dana "tretmana" zub me spontano ne boli, ali me rijetko boli na pritisak... zadnji puta zubarka je rekla: "dobro, to cemo onda slijedeci put zavrsiti kao amputaciju". posto mi odlazak zubaru nije najugodnija stvar, a neznam uopce sto to znaci, molim Vas da mi ukratko objasnite sto ustvari amputacija znaci i da li je postupak bolan. hvala

Doc. dr. sc. Silvana Jukić Krmek, dr. med. dent.

18.11.2006. 17:29

Amputacija je postupak uklanjanja pulpnog tkiva ("živca"blunk iz pulpne komore (tj. dijela koji se nalazi u kruni zuba) pri čemu se ostatak pulpe u korijenskim kanalima prekriva sredstvima na bazi paraformaldehida. Svrha prekrivanja je konzerviranje i mumifikacija preostalog tkiva. Da bi taj postupak uspio potrebni su aseptični uvjeti, što znači da bakterija nije bilo u kanalima prije liječenja niti je došlo do njihova naseljavanja tijekom liječenja. Obzirom na duljinu liječenja (godinu dana) vrlo je vjerojatno da je došlo do infekcije. Amputacija je u stomatologiji manje vrijedan postupak i radi se samo u slučaju kada nije moguće kanale očistiti i napuniti.