Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 900 | Broj poruka: 2656

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Apikotomija-par pitanja- hitno


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

deedeedee

02.02.2007. 23:30

prije tjedan dva me počela boliti petica, jako i nateklo mi je lice. na hitnoj su mi probušili rupu u zubu da izadje gnoj i dali antibiotike. slikala sam zub i moja zubarica mi je rekla da mi je korijen zavijen i da moram na oralnu kirurgiju na apikotomiju (na slici ja vidim samo neku tamnu mrlju iznad zuba- receno mi je da je to granulom). ako je od ikakve vaznosti, sestra mi ima zavijene korijene u zubima.
sada me zanima nekoliko stvari.
1. da li trebam drugo misljenje?
2. kakav je to zapravo zahvat?
3. imam fobiju od boli pa me jako strah operacije, receno mi je da sam zahvat ne boli, ali da je kasnije uzasno.
4. da li smijem piti neke lijekove protiv bola npr voltaren ili neofen?
5. kako cu jesti sa savovima?
strasno me muci sve to, nikad nisam imala operaciju, pa ako mozete naci malo vremena da mi odgovorite, bila bih Vam jako zahvalna.

Doc. dr. sc. Silvana Jukić Krmek, dr. med. dent.

16.02.2007. 22:25

Evo odgovora:
1. Trebate drugo mišljenje, po mogućnosti specijaliste endodoncije ili nekog od kolega koji je vješt u liječenju korijenskih kanala. Situacija u našoj stomatologiji je takva da se zubi koji se mogu izliječiti endodontski često šalju nepotrebno na apikotomiju.
2. To je zahvat gdje se operativnim putem pristupa vrhu korijana koji se odstrani. U vašem slučaju bi to bio zavinuti dio korijena. Prethodno se napravi čišćenje i širenje kanala te njihovo punjenje.
3.Zahvat seizvodi pod lokalnom anestezijom i u pravilu je bezbolan. Naknadno se može javiti bol različitog inteziteta.
4. Analgetici (uključivo one koje ste nabrojili) nakon apikotomije su poželjni i treba ih uzimati regularno tj. svakih nekoliko sati ovisno o lijeku.
5. Sa šavovima se jede bez problema, jedino prvih nekolika dana treba izbjegavati kruću hranu da se rana ne ozljedi. Šavove treba čistiti najbolje sa štapićima za uši i 3%-tnom otopinom vodikova peroksida.

deedeedee

25.02.2007. 01:04

Hvala na odgovorima.
Da li bih Vam mogla poslati sliku zuba na mail pa da mi date svoje cijenjeno mišljenje? Ako nije problem. Ako jest, nema veze. happy

Doc. dr. sc. Silvana Jukić Krmek, dr. med. dent.

26.02.2007. 00:10

Nije problem. Moj e-mail je jukic@sfzg.hr.

deedeedee

22.03.2007. 17:55

Imam još pokoje pitanje.
1. Da li apikotomija boli ako upala nije izliječena i kako da znam da je upala do kraja izliječena? Da li da odgodim operaciju ako imam laganu upalu? Termin je jako teško dobiti. A ja bih je odgodila par dana prije.
2. Da li je pametno, za svaki slučaj, piti antibiotike do operacije?
3. Kakav je postupak nakon operacije? Kako ću prati zube ako imam šavove?
4. Da li da stavljam led na lice? Pročitala sam da je najpametnije odmah nakon operacije, nakon pola sata, svakih pola sata stavljati oblog od leda.
5. Da li ću biti ošamućena i ako da, koliko dugo?
6. Koje su moguće komplikacije i zbog čega nastaju?
7. Da li da jedem prije operacije?
8. Što se treba napraviti prije operacije (kanali su čišćeni, ali ne i punjeni). O kakvom je punjenju riječ?
9. Da li mi plombu stavljaju nakon operacije?

Napominjem da je operacija za tjedan dana. A u međuvremenu sam imala još jednu upalu i turu antibiotika.

Zahvaljujem.

plavusa

25.03.2007. 21:10

dobar dan! imam nekoliko pitanja u vezi sa samim pojmom stomatologije! zanima me koliko ste vi dr.stomatologije zadovoljni sa svojim poslom? inače, ja sam brucošica stomatološkog fakulteta i zasada sam zadovoljna fakultetom, ali zaista je jako naporan! zanima me da li su se vaša očekivanja u vezi sa poslom u potpunosti ostvarila ili taj posao uopće nije tako sjajan i prekrasan kako mnogi govore!?!
da li ste uspjeli spojiti ljubav prema poslu i zaradu?
još uvijek me malo u podsvijest muči:"možda sam ipak bolje trebala upisati medicinu", ali ni sama više ne znam što hoću!
zato dragi dr.stomatologije,lijepo vas molim napišite sve dobre i loše strane vašeg posla i uputite mi koji koristan savjet!
eh,da,i još nešto! da li je za stomatologa jako važno da ima smisla za estetiku i dobru motoriku ruku ili je to više stvar prakse?
unaprijed vam se zahvaljujem na vašim odgovorima, jer svaki vaš savjet će mi puuuno pomoći!
pozdrav od neodlučne i nesretne brucošice!
help happy

Doc. dr. sc. Silvana Jukić Krmek, dr. med. dent.

28.03.2007. 20:00

Poštovana,

Slike sam pogledala. Na zalost rezolucija je zbilja slaba da detalje nisam bas mogla uočiti. Premda, punu vrijednost slika dobije kliničkim pregledom, kada se provjeri prohodnost kanala i pokuša zub u početku privremeno zatvoriti s lijekom za dezinfekciju kanala. Ukoliko se zub smiri tada se pokuša napuniti i pričeka 6 mjeseci pa sve do 4 godine (ukoliko nema simptoma). Rtg-om se kontrolira da li se proces povlači..

A sada odgovori:
Apikotomiju nije potrebno odgoditi u slučaju blaže upale. Upala (kronična) je najčešće razlog apikotomije. Boli ne bi trebalo biti. Ukoliko postupak postane bolan kirurg može dodati anesteziju.
Antibiotici se ne uzimaju preventivno. Tek u slučaju da nastane upale nakon operacije, kirurg na temelju kliničke slike (crvenilo, snažna oteklina, temperatura...) pripisuje antibiotike. Nekomplicirana oteklina se obično pojavi nakon operacija kao reakcija na rezanje tkiva i ne zahtijeva antibiotike.
Nakon operacije moze se uzimati analgetik nekoliko dana regularno (svakih 6-8 sati). Kad pusti anestezija primjenjuju se hladni oblozi (led u vrećici zamotanoj u krpi) i to 20 minuta se drže oblozi potom dvadeste minuta ne. Tako slijedećih osam sati. Nakon operacije treba prvi dan izbjegavati vruću hranu. Zubi se peru već drugi dan nakon operacije, ne povlačeći četkicu preko šavova. Šavove treba čistiti štapićem za uši natopljenim 3% hidrogenom. U slučaju blagog krvarenja iz šavova može se na njih primjeniti vlažna vrećica nekog čaja.
Ošamućena vjerojatno nećete biti jer se radi pod lokalnom anestezijom, ali bi bilo dobro ograničiti aktivnosti dan-dva. Ne ići na posao ili u školu.
Komplikacije su perforacija sinusa, jače krvarenje ....Obzirom da bi to zahtijevola još ovoliko teksta bolje da ne mislite na njih, i tako to rješava kirurg.
Prije operacije treba jesti, da bi šećer u krvi bio optimalan.
Prije operacije se kanali pune. Punjenje treba zabrtviti prostor u kanalima da ne bi ostali prazni prostori u kojima se mogu razmnažati bakterije. Punjenje se sastoji od gumastih štapića i cementa koji pune sitnije međuprostore.
Ispun ("plomba"blunk se može postaviti nekoliko dana nakon operacije. Najbolje nakon vađenja šavova kad sve zacijeli.
nadam se da sam VAm barem malo razrješila dileme, iako, kao što, vidite to je jako kompleksno.
Pozdrav
Silvana Jukic

deedeedee

13.06.2007. 16:35

Dva mjeseca nakon apikotomije (koja je prošla u redu) zub je i dalje bolio to vrijeme (otprilike svaku drugu večer).
što je razlog tome?
zubarka kaže da će se zub najvjerojatnije vaditi.
je li moguće da operacija nije uspjela?

Doc. dr. sc. Silvana Jukić Krmek, dr. med. dent.

25.06.2007. 15:45

Možete mi posalti rtg sliku zuba nakon apikotomije na moj e-mail, pa cu Vam znati reci više.

ajla

18.10.2009. 04:35

Postovani, imam pitana vezano za ovaj zahvat, pa Vas molim da mi pomognete. Zubarica mi je lijecila zub od gangrene, na cetvorci-gornja vilica. Prije toga se pojavila fisutula, koja je bila jako tvrda i prije samog lijecenja zubarica ju je probusila kako bi gnjoj izasao. Pocela je sa lijecenjem zuba i ciscenjem kanala koje je bilo jako bolno. Nakon prvog lijeka koji je stavljen fistula se smanjila i nije se gnjojila vise. Medjutim nakon 4 puta se ponovo zagnjojila i ovaj put je to bila velika kolicina. Bola u samom zubu nije bilo, niti dok sam jela na tu stranu, osim sto je meso, gdje je sama fistula boljelo na dodir. Sada je zubarica preporucila apikotomiju jer je upala zahvatila kost. zadnji lijek koji je stavljen prije dva dana ( samo dok ne odem na zahvat) je nanovo djelovao na fistulu koja se opet povecala, medjutim nije gnjojna vec je tvrda kao kamen. Bola nema, osim na dodir. na snimku se vidi upala koja je zahvatila kost. Zanima me da li se mora raditi apikotomija ili postoji i drugi nacin rjesavanja. Strasno se bojim boli i da li ce se bol pojavljivati i kada se zahvat bude izvodio jer jos uvijek tu postoji upalni proces i samo meso reaguje bolno na dodir. Hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

19.10.2009. 17:30

Smatram da je apikotomija indicirana samo kao terapija nakon neuspješno napravljenog endodotskog zahvata. Mislim da treba prvo napraviti standardno punjenje korijenskih kanala te pristupiti apikotomiji samo ako se ova terapija pokaže neuspješnom. Što se kod adekvatne endodotnske terapije dešava u manje od 10 % slučajeva.

-petra-

29.11.2011. 10:15

Poštovani,

iznad gornje lijeve dvojke imam granulom, zub ne boli, iznad njega je u par navrata bila gnojna cista i meso iznad zuba boli na dodir. Zub je već davno liječen i punjen i
zubarka mi kaže da nema druge mogućnosti nego apikotomija jer mi je zub bitan radi rađenja mosta na isti. Ja se apikotomije užasavam jer sam je već jednom radila na
donjoj četvorci i rekla sam -nikad više- ali eto..kako to obično u životu biva...nikad ne reci nikad happy. Ja Vas sad pitam, dal stvarno ne postoji nikakva druga mogućnost ako je zub liječen i punjen osim apikotomije?

Zahvaljujem unaprijed na odgovoru.

-petra-

29.11.2011. 13:15

Da se nadovežem na gore navedeno pitanje, zaboravila sam napomenuti a sigurno je bitno, taj zub je pod krunom sa umetnutim metalnim štiftom...vjerojatno je na takvom zubu zaista nemoguće izvesti reviziju punjenja i nema mi druge mogućnosti da se zub spasi osim apikotomije sad...?


Hvala.

Dean Cekić, dr. med. dent.

03.12.2011. 22:00

Poštovana

Ako zub ima metalni štift u kanalu, apikotomija je gotovo sigurno jedina terapija izbora.

dijana2106

03.12.2012. 23:40

postovani!!!
radila sam apikotomiju nakon sto mi je doktor skinuo konce na dnu se ponovno pocelo gnojit i fistula je ostala ista kao da se nista nije radilo!!!
posto sam cula da se rezultati vide od3-6mj zanima me dali je to do doktora koji mozda nije dobro ocistio ili je moguca takva reakcija do mene...
on predlaze ponovnu apikotomiju s obrazlozenjem da to nije do njega
punio je kisikom dva puta al rezultati su nepromjenjeni...
sto je najbolje da napravim ?
dal na rtg snimci mogu vidjet zbog cega se to dogada...
unaprijed Vam se zahvaljujem
lp

Dean Cekić, dr. med. dent.

18.12.2012. 19:00

Poštovana,


Niti jedna terapija u medicini nije 100% uspješna, pa tako ni apikotomija.
Postoji cjeli niz faktora koji mogu utjecati na ishod terapije, tako da ja na osnovu šturih podataka ne mogu znati na kome je krivnja za neuspijeh.
Nakon apikotomije, ponekad je potrebno nekoliko tjedana da rana u potpunosti zacjeli, pa se eventualne rane koplikacije rješavaju antibiotikom.
Punjenje kisikom ne postoji.