Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2659

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Apscesi kod trogodišnjeg djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dnikolas

30.08.2016. 09:40

Poštovani,
Imamo sina od 3,5g.Već tri godine odlazimo s njim zubaru, prvo radi kontrole nicanja zubića, zatim kao društvo starijem bratu i navikavanje na preglede i konačno radi karijesa. Za razliku od brata uz sav trud,primjer i odlaske u ordinaciju ne surađuje i boji se jako. Dobio je i karijes...stomatolog je odgađao zahvat u nadi da će se ohrabriti i otvoriti usta. Mijenjali smo stomatologe, putovali u druge gradove, no nitko nije uspio,čak nam je jedan kolega savjetovao da ne mučimo dijete s tim "malim karijesom",da će "ionako ispasti".
Išli smo dalje. Koristili Tothmousse, nije bilo nikakvih slatkiša(osim u jaslicama nažalost), sve se vrti oko njega i njegovog karijesa, vodimo računa o zdravoj prehrani, sad i sam zna da ne smije uzimati slatkiše na rođendanima.
Pokušali smo i sedaciju plinom, nije htio udisati.
Rezultiralo je cirkularnim karijesom, odlaskom u privatnu polikliniku, intravenoznom sedacijom i popravkom svih zubića.
To je bilo prošle zime.
Na proljeće su mu počeli bolovi u gornjoj jedinici i dvojci, u razmacima od tjedan dana svaki.Oteknuo je jako,dobio je antibiotik i stvorila su mu se dva apscesa iz kojih je kasnije iscurio gnoj. Stomatolog mu je otvorio jedinicu i dvojku.Preporučio čišćenje četkicom i špricom.
Nakon nepuna tri mjeseca,opet bol i oticanje,antibiotik i apsces.
Tražili smo druga mišljenja i sva su slična -čuvati zube do nicanja trajnih, ostaviti ih otvorene i po potrebi otvarati ostale. Predvidjeli su također još upala, još apscesa i antibiotka, a šokirani smo i činjenicom da se jedna od takvih budućih upala može prenijeti i na stalni zub.
Zanima nas ima li to sve smisla? Da li je opasno toliko često imati upale, piti antibiotike i čekati da se dogodi čudo i infekcija ne ošteti trajni zub? Mali je još, bojimo se za njegovo zdravlje strašno i spremni smo na sve zahvate i preglede samo da bude siguran.Smije li on prolaziti kroz te upale, smije li piti tako često antibiotke??
Što da radimo?Da nastavimo ovako ili treba vaditi zubiće? Živimo u Poreču.
Odlazimo svaki 2.tjedan stomatologu u Poreč ili u Rijeku kada smo kod mojih roditelja...sve to u nadi da će njegov strah nestati. Žao nam je što nismo inzistirali na popravku zuba na silu,da ga držimo i da zubar napravi svoje-sigurna sam da bi sve bilo bolje.I bez toga ima strah a prvi susreti sa zubarom su bili još dok su mu nicali zubi, gledao je nas i brata koji obožava ići zubaru, igle, zvuk brušenja i sve te mirise happy
Oprostite na dugačkom tekstu...očaj piše duge priče.
I hvala unaprijed!
Donata

Dean Cekić, dr. med. dent.

06.09.2016. 09:35

Poštovana,

Vaša situacija svakao nije svakodnevna, te traži ne svakodnevni pristup.
Kako sav Vaš trud nije urodio adekvatnim rezultatom, mislim da pomoć trebate potražiti kod vodečih stručnjaka za dječju stomatologiju.
Za mene su to: Prof. Bagić, Prof. Verzak i Prof. Jurić sa Stomatološkog fakulteta u Zagrebu.
Oni bi morali naći rješenje, jer se ovo ovako ne može dalje nastaviti.
Nakon svega što ste prošli ne smatram se dovoljno stručnim da bih Vam mogao dati bolji savjet.

Također bih vas zamolio da mi na mail: deancekic@ordinacijacekic.hr pošaljete ime ustanove u kojoj je provedena I.V. sedacija jer imam pacijente za njih.