Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


bol nakon punjenja zuba


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

25.05.2010. 17:05

poštovani dokotore,
prošli tjedan sam vadila živce iz gornje petice i nije bilo nikakvih problema sve dok mi jučer nije stomatolog punio kanale zuba. danas me dosta boli taj zub pogotovo na dodir jezikom ili kad zagrizem nešto. zanima me je li ta bol normalna reakcija na to punjenje tj da li on uopće smije boliti s obzirom da nema živaca u njemu ??? ili da se javim ranije zubaru, imam tek idući tjedan termin za plombiranje zuba.
unaprijed zahvaljujem

Dean Cekić, dr. med. dent.

26.05.2010. 10:55

Poštovana,

Bol nakon punjenja kanala je normalna pojava. Koristite analgetike (ibuprofen, voltaren itd..) i bol će biti manja iz dana u dan.

katym

17.12.2010. 15:30

liječim zub već mjesec dana i sve je bilo u redu dok nije završila zub.bolio me tijekom liječenja malo,ali podnošljivo.ali nakon što je očistila kanale i napunila ih,postalo je grozno.znači,u utorak popodne mi je napunila kanale i sve je bilo dobro do srijede popodne.tada me počeo užasno boliti zub i krenula sam piti tablete za bolove.i pijem ih do danas,znači već 3.dan.al moram ih piti svaka 3 sata jer se bol javlja.pijem ih cijelu noć jer se budim od bolova.i grlo mi je malo nateklo.mislim da je problem ispod zuba.pretpostavljam da je upala.zato sam htjela pitati jel mogu na svoju ruku uzeti klavocin jer je petak i treba čekati do ponedjeljka?

Dean Cekić, dr. med. dent.

18.12.2010. 11:40

Klavocin bi bio terapija izbora u ovakvoj situaciji

gaga984

18.02.2011. 19:21

Imam isti problem kao KATYM, pitanje od 25.12.2010. (bol nakon punjenja kanala korena zuba) pa bih je molila ako ovo pročita da mi napiše šta je na kraju bilo- da li je normalno da boli nakon punjenja,da li su antibiotici pomogli i uspešno je izlečila zub, ili takav intezivan i spontan bol od nekoliko dana nije normalan i treba se što pre obratiti stomatologu. Hvala puno unapred, pozdrav!!!

Dean Cekić, dr. med. dent.

24.02.2011. 11:10

Nakon punjenja zuba, može se desiti da zub boli.
U tom slučaju zub najviše boli slijedeći dan nakon završenog zahvata.
Terapija je u tom slučaju piti analgetike po potrebi.
Bol se smanjuje iz dana u dan i u najgorim slučajevima može trajati do 7 dana.

pura21

09.03.2015. 18:55

Pozdrav. Popravio sam gornju šesticu prosli tjedan. Nisam mogao nista gristi od boli. Otisao sam stomatologu i on mi je ispocetka stavio plombu. Sada mogu gristi ali me zub lagano boli(na momente i jako) cijelo vrijeme. Jeli to normalno i hoce li proci s vremenom?
Hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

16.03.2015. 10:15

Poštovani,

Nema pravila, može proći ili će se pojačati pa će trebati napraviti endodontski zahvat.

Vanai29

12.02.2017. 22:25

Postovani , prije 5 tjedana je zapoceto lijecenje gornje petice i to sa vadenjem zivca i stavljanjem lijeka i ciscenjem koje se ponavljalo 4 puta , zatim su mi napunjeni kanali te stavljena privremena plomba . Prije tjedan dana mi je stavljena bijela plomba i ociscen kamenc sto nije ni malo bilo ugodno . Prvih nekoliko dana sam sam primjetila malo natecene desni u krvarenje na pojedinim zubima , zanima me koliko traje oporavak desni nakon ciscenja kamenca , koristim paradontax pastu i vodicu za ispiranje . Drugo pitanje je vezano za zub, naime osjecam nelagodu u zubu , pritisak ili guzvu moglo bi se rec , koliko dugo mogu ocekivati da cu imati taj osjecaj u zubu !?taj osjecaj u zubu dolazi i prolazi spontano . Hvala lijepa

Dean Cekić, dr. med. dent.

27.02.2017. 17:45

Poštovana,

Oporavak zubnog mesa traje nekoliko dana.
Osječaj koji imate će proći za nekoliko dana do nekoliko tjedana.

Natalia7549

16.12.2017. 21:55

Poštovani,
Imala sam fistulu ispod zuba nakon što je par dana bio bolan. Zubar ustvrdio da je živac zuba odumro i da treba liječenje. Nakon otvaranja zuba i čišćenja kanala fistula se povukla. Stavljena privremena ispuna, zub bolan na zagriz što je normalno pretpostavljam, no ispod zuba se pojavila mala fistula, koja je znatno manja od one prije, te nakon što se iscijedi ne napuni odmah, to jest ne bude napeta. Boli me meso oko tog zuba to jest ta fistula i malo je natečeno. Zubar se dvoumio koji zub da otvori jer je upaljeno meso između šestice i sedmice no otvorena je šestica jer nije bilo osjećaja na hladno i lagane udarce. Kako riješiti tu fistulu?

Dean Cekić, dr. med. dent.

19.12.2017. 15:35

Poštovana,
fistula će prestati kada prestane bakterijska infekcija korijenskih kanala zuba koji je uzrok fistule.
Dkale kada se napravi adekvatno liječenje zuba uzročnika, fistula će proći sama od sebe.

Natalia7549

29.12.2017. 00:15

Doktorica već 3. tjedan čisti kanale zuba no fistula se ne smanjuje. Da li će biti potrebni antibiotici? Par dana je imam,pa se povuče.

Dean Cekić, dr. med. dent.

23.01.2018. 09:35

Poštovana,
Infekcije zubne pulpe se osim u iznimnim i specifičnim situacijama ne lijeće antibioticima.

Merlinka144

27.01.2018. 12:50

Poštovani,rađena mi je revizija kanala gornje četvorke prije tri dana,snimkom je prethodno utvrđeno da kanali nisu bili popunjeni do kraja,te na zubnom mesu je bila prisutna mala fistula,zub me nije bolio.Doktorica je očistila kanale,radila mjerenje kanala, te ispiranje ,zatim je zub zatvorila nekom bijelom masom. Zakazala mi je dolazak za 10dana.. Moje pitanje je: Da li je normalno da tri dana nakon radova osjetim bol ( ne konstantno) više u večernjim satima,i imam blagi otok obraza? Koliko će to trajati i kad mogu očekivati olakšanje?

Dean Cekić, dr. med. dent.

02.02.2018. 13:35

Poštovana,

to je normalno i bol obično traje do 7 dana.

Ines91

12.05.2018. 21:40

Poštovani,imam upit
Naime prošle godine u 7 mjesecu sam radila apikotomiju na donjim jedinicama,nakon toga slikala zube za 4mjeseca(tj10/2017)pa za 6mjeseci(tj.sada u 5/2018),,dole kost je izrasla i sve je super no međutim na slici se vidi proces između gornje desne jedinice i dvojke,koji stoji već 6 mjeseci i ne mjenja se(neznamo koliko dugo proces u principu stoji jer sam samo 2 puta slikala ortopan i na tim slikama se ne mjenja proces),stomatolog mi je odlučio napraviti reviziju punjenja na jedinici za sada s obzirom da je ta jedinica već punjena isto kao i dvojka u kojoj je kolčić.
Mene zub uopće nije bolio do sljedeće situacije,naime prošli tjedan u srijedu mi je zub otvorio da bi mi očistio kanale i napravio reviziju no međutim punjenje je toliko čvrsto da nije htio na silu pa je stavio nešto unutra da otopi to punjenje i naručio me za tjedan dana,tj sljedeću srijedu.
Meni je prvi dan zub bio onako čudan osjećaj,drugi dan je bio utrnuti i osjetim da nešto unutra radi,no međutim jučer i danas me boli i pijem neofen od 400mg,od tablete me popusti bol ali osjećam zub cijelo vrijeme,nisam primjetila nekakvu oteklinu ali kad se dotaknem po korijenu boli.
stomatologa sam zvala i rekla mu za bol, rekao mi je da je to normalna reakcija i neka popijem nešto za bolove.
Molim vas mišljenje?
Hvala
Lp
Ines

Dean Cekić, dr. med. dent.

14.05.2018. 15:50

Poštovana,

ne mogu Vam dati neko artikulirano mišljenje bez detaljnog uvida u situaciju.
Prema ovome što ste naveli čini mi se da ste kolega i Vi na pravom putu da revizijom punjenja riješite problem.

nolly85

16.05.2018. 15:50

Postovani,
Imam samo jedno pitanje za Vas i jako puno bi mi znavio Vaš odgovor,prije 7 dana mi je zubar vadio zivac i stavio lijek i rekao mi da dođem za 7 do 10 dana da mi puni kanale (ako ne bude gnoja kako je rekao),ja ne zivim u tom mjestu i iskrsnule su mi neke obveze pa bi ja dosla u ponedjeljak tj. 11 dan (a on mi je rekao da dođem za 7 do 10 dana ),po vašem mišljenju da li bi taj 1 dan moga kašnjenja bio problem? Unaprijed Vma se zahvaljujem na odgovoru.

Dean Cekić, dr. med. dent.

16.05.2018. 20:50

Poštovana,

jedan dan kašnjenja ne igra nikakvu ulogu.