Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


bol zuba povezan sa artritisom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tanjar

30.10.2012. 14:05

Imam vec danima tupi bol u desnima i uhu na strani gdje su mi skoro vadjeni zivci iz 6 i 7 i stavljan je nekakav kocic.Slikala stomatolog ne vidi nista otvarao 8 nije za vadjenje zivca.Bol ne prestaje a zajedno s njim javio mi se bol i otok na koljenu?Da li je to povezano,sta raditi?Da li moze taj kocic stvarati problem jer naime imam alergiju na metal.Uglavnom od kad sam te zivce povadila javlja se taj problem.Ja namjeravam svakako i drugom stomatologu ali bi voljela cuti i vase misljenje.

Dean Cekić, dr. med. dent.

02.11.2012. 11:35

Poštovana,

Bol na strani na kojoj je na zubima nedavno (do 1 mj) rađen endodontski zahvat može biti reakcija na sami zahvat i sam po sebi ne predstavlja patološko stanje.
Također je moguće da je bol refleksna i povezana sa gornjim zubima na istoj strani, da se radi o upali uha, da je bol neurološkog porijekla, ili da dolazi iz samog teporomandibularnog zgloba.
Ne radi se o alergiskoj reakciji, jer bol nije primarni simptom alergije.
Što se tiće drugih zglobova ne mislim da je to povezano sa liječenjem ova dva zuba, ali može biti povezano sa eventualnom boli teporomandibularnog zgloba.
U svakom slučaju potreban Vam je jedan ozbiljan pregled uz svu dostupnu dijagnostiku, kako bi se isključili svi mogući uzroci Vaših simptoma, te se našao pravi razlog i adekvatna terapija.