Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2659

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Bol zubiju


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darkos

12.07.2012. 10:10

Poštovani,

U nedjelju prije 4 dana sam se probudio ujutro sa boli u doljnjim jedinicama. Iz prve sam mislio da sam tijekom sna nekako izirtirao zube i odlucio ne ici zubaru misleci da ce bol proci. Nakon nekoliko sati bol je lagano nestala, ali se opet pojavila istog dana. Pricekao sam jos par dana jer bol nije bila jaka, meso oko zuba nije bilo oteceno. Nakon sto se bol u zubima nastavila pojavljivati opet u utorak, kontaktirao sam zvog stomatologa i narucio pregled. Stomatolog je pregledao zube jucer (srijeda) i rekao mi da ne primjecuje nikakav karijes, tj. da su mi ti zubi vjerojatno malo osjetljiviji i da ce proci bol. Ne bi posumljao u nikakav problem nakon tih rijeci, da me veceras oko 22:30 nisu poceli boliti zubi toliko jako da je bol popustila tek nakon sto sam popio 2 kafetina, ali i dalje osjecam prigusenu bol u zubima i na dodir se bol pojaca.

Opisati cu nacin boli, ako mozda pomogne. Znaci nisu me stalno bolili zubi nego bi odjednom poceo osjecati bol u zubima koja bi trajala neko vrijeme (cca. od 30min do 2h). Niti jednom boli nije bila jaka, cisto primjetna bol, do danas navecer kada me jako bolilo. Bol bi isto tako pocinjala neovisno o nekim faktorima npr hladno pice, znaci sjedio bih ispred tv-a nisam nista radio sa zubima, jeo, pio itd, a bol bi pocela. Jos samo jedna stvar koju sam primjetio je da osjecam bilo u zubima kada me bole, pogotova sada zadnji put, osjetio sam udaranje srca u zubima kao da sam stavio prste na arteriju. Neznam da li pomaze, ali pogledao sam opet meso oko zubiju prije nekih 30min i dalje nije oteceno i ne cini se nista posebno crveno ili upaljeno (naravno nisam ekspert pa moguce da sam u krivu).

Sada, stvarno neznam sta raditi, posto mi je stomatolog rekao da ne primjecuje nikakav karijes, a i sam sam osobno pogledao dva zuba i nisam uocio nikakvu crnu tocku, da li da pricekam par dana i vidim da li ce bol nestati ili da opet odem kod stomatologa, iako neznam sta bih rekao novoga ovaj put...

Dean Cekić, dr. med. dent.

26.07.2012. 11:55

Poštovani,

Može se raditi o običnoj preosjetljivosti zubnih vratova, pa je terapija neka od pasti za preosjetljive zube.
Ako se radi o upali zubne pulpe potrebno je napraviti endodontski zahvat. (uzrok ne mora biti u karijesu)
Ako se bol nastavlja posjetite stomatologa ponovo.

Haanaadi

23.08.2012. 10:05

Dobar dan...
Pretrazivala sam forum i nisam nasla skoro nista o zubobolji u trudnoci...
Zub me boli vec par dana, paracetamol ne pomaze niti kapi za zubobolju..
Neki kazu da ne smijem ni vaditi ni popravljati zube pogotovo sa anestetijom dok sam trudna,
a stomatolog kojeg sam kontaktirala kaze da je to uredu samo da se to ne smije raditi u prvom tomjesecu trudnoce...
ja sam trenutno u 37+6 nedjelji. Jos 15 dana je do termina i cijela trudnoca je tekla bez ikakvih komplikacija i problema...
osim ovo sad sto me uhvatilo pa ne znam od bola gdje glavom udaram...
Molim vas za savjet...

Dean Cekić, dr. med. dent.

10.09.2012. 12:00

Poštovana,

Odlazak u stomatološku ordinaciju tokom trudnoće treba biti češći.
Zubi se normalno popravljaju pogotovo ako je došlo do nekih hitnih stanja.
Kapi protiv zubobolje ne spadaju u dentalnu medicinu.

Ivana951

12.11.2012. 12:10

Pozdrav. Ovako neznam više kome bi se obratila pa evo da probam tu. Od trečeg mjeseca lječim zub koji mi je zubarica otvorila , radi karijesa kako ona kaže međutim ona ga je čistila , zatvarala , otvarala i tako do danas kad mi ga zatvori zub me počne bolit onda je rekla da mi je jedan kanal čist drugi da mi je otvorila na pola a treči da ga uopče nemože otvorit , rekla je da me šalje u Perkovčevu na odjel dentalne patologije makar ni tam mi nisu mogli ništa napravit mučili su me 45 minuta a nisu napravili apsolutno ništa, pa su me naručili tek za 13.1.2013. Zub je osto otvoren jako me boli ne samo zub nego i glava . Po mome mislim da je to malo predugo čekati s otvorenim zubom i pit stalno tablee protiv bolova , dobila sam po 3 put antibiotik (dalacin ) radi gnojenja al bol ne prestaje. Kome bi se mogla obratit da mi to sredi i prije 13.1.2013 . Jel postoji neko il neki od privatnih zubara koji bi mi mogli to rješit, ako da koja im je cijena . Po mome ne smijem čekat pošto je to zub i ne izdrživa bol , nije to tjedan - dva čekanja nego dva mjeseca s otvorenim zubom.

Dean Cekić, dr. med. dent.

20.11.2012. 10:15

Poštovana,

Vama može pomoći netko ko se bavi endodoncijom pa spasiti zub, što se normalno dešava u jednoj ili dvije posjete. Cijene na tržišto su jako različite i obično bitno više kod onih doktora koji se ozbiljnije bave endodoncijom. Kod 3 i više korijenskih zuba, lječenje može koštati od nekih 1000 pa do cca 3 000 kn.
Druga opcija Vam je da zub izvadite, u svakom slučaju potpuno je neprihvatljivo da u ovakvom stanju čekate sljedeću godinu.